U RH stigla nova grupa ukrajinskih ranjenika

 

U Hrvatsku je danas na liječenje i oporavak pristiglo 19 ranjenika iz Ukrajine u pratnji članova njihovih obitelji. U Zračnoj luci “dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu dočekali su ih potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš i veleposlanik Ukrajine Vasil Kirilič. Ukupno 19 ranjenih vojnika, pri čemu najmlađi ima 22 godine, a najstariji 55, stiglo je u pratnji 13 članova obitelji.  Ova grupa ukrajinskih ranjenika ima najteže ozljede od svih do sada pristiglih skupina ranjenih ukrajinskih vojnika, objavljeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Inače, prva grupa  ranjenika iz Ukrajine, njih 19 u pratnji 9 članova obitelji pristigla je na liječenje lani 26. travnja – dvojica od njih još su na liječenju u našim zdravstvenim ustanovama. Druga skupina od 17 ranjenika u pratnji četvero članova obitelji pristigla je u Hrvatsku lani 18. listopada, i do danas je njih 10 još uvijek u RH na liječenju i rehabilitaciji.

U skladu s odlukom Vlade nastavljamo pružati potporu prijateljskom ukrajinskom narodu. Kroz ovaj program pomažemo u prihvatu, liječenju i rehabilitaciji ukrajinskih ranjenika“, izjavio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved  nakon slijetanja zrakoplova s ranjenicima koji su potom zbrinuti u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj: “Mi smo unazad nekoliko dana u stalnoj koordinaciji s prijateljima iz Ukrajine koji su nam dostavili podatke o svim ranjenicima te ćemo ih, prema njihovim dijagnozama i vrsti rana, razmjestiti tijekom dana u naše zdravstvene ustanove“. Uz zdravstvene djelatnike ranjene  ukrajinske vojnike dočekat će i prevoditelji koji će im pomoći u prvim danima boravka u Hrvatskoj. Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom te sukladno zakonskim propisima prava kao i druge raseljene osobe u Republici Hrvatskoj, navode u hrvatskoj Vladi. Ranjenim Ukrajincima pomoć će pružiti i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi, prvenstveno kroz druženje i razgovor. “Prije nekoliko tjedana organizirali smo susret naših ratnih vojnih invalida s našim prijateljima iz Ukrajine. Taj je susret bio iznimno dirljiv“, naglasio je Medved te se ujedno zahvalio i Norveškoj na potpori u organizaciji sanitetskog transporta u Hrvatsku.

Veleposlanik Ukrajine Vasil Kirilič zahvalio je hrvatskoj Vladi na raznim oblicima pomoći koje pruža, u što ubraja Međunarodnu donatorsku konferenciju za humanitarno razminiranje Ukrajine kojoj je Zagreb bio domaćin prošlog mjeseca. “Hrvatska je prihvatila Ukrajince na najbolji mogući način, ima puno primjera koji to dokazuju, a Ukrajinci se ovdje osjećaju kao kod kuće“, rekao je Kirilič. Veleposlanik procjenjuje da je u našoj zemlji trenutno 27 tisuća Ukrajinaca, a osim njih, Hrvatskoj je veoma zahvalna i prva grupa ranjenika, posebice oni koji su se izliječeni vratili u Ukrajinu, kazao je ukrajinski veleposlanik.

Podsjetimo – Vlada RH je na sjednici održanoj 16. ožujka 2023. donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, što uključuje prijem, trijažu, liječenje i rehabilitaciju ranjenika. Provedbom ove aktivnosti Vlada RH nastavlja ustrajno i dosljedno iskazivati potporu ukrajinskom narodu, kako u političkom, diplomatskom, vojnom, tako i u humanitarnim smislu. No treba reći i da su prvi ukrajinski ranjenici u Hrvatsku došli prije punih 10 godina, sada već daleke 2014. kada je počeo rat u Ukrajini. Posredstvom NATO Sektora za civilno krizno planiranje, u studenom 2014. u Hrvatsku je na liječenje stiglo 8 ranjenih pripadnika Nacionalne garde Ukrajine. Hrvatska Vlada, tada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, bila je jedna od ukupno 12 članica NATO-a koje su pozitivno odgovorile na ukrajinski apel za pomoć njihovim borcima, te je sama snosila troškove njihovogputovanja, boravka i liječenja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.