U očekivanju uspostave HEMS-a…

 

Hrvatska, s obzirom da je turistička zemlja, ne smije biti jedna od malobrojnih zemalja u Europi koja nema hitnu helikoptersku medicinsku službu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš proslavljajući Dan općine Jelsa na svom rodnom otoku Hvaru. Bilo je to baš u vrijeme kada je žalbeni rok na rezultate natječaja za usluge helikopterske hitne medicinske službe odbrojavao svoje zadnje sate, pa je Beroš  najavio da će „takva služba, ako međunarodni natječaj završi povoljno, biti uspostavljena u prvom kvartalu iduće godine”. Rokovi za žalbu su prošli, neslužbeno se tvrdi da žalbi nije ni bilo, ali ugovor za uspostavu hitne helikopterske službe još uvijek nije potpisan. Iz Ministarstva zdravstva kažu kako je pokrenuta procedura ishođenja suglasnosti Vlade RH za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za koju se nadaju da će biti dobivena do kraja mjeseca, nakon čega počinje teći rok od 90 dana za konačan potpis ugovora. No kolovoz je na samome kraju, ostao je još jedan dan, kao i posljednja kolovoška sjednica Vlade, pa će se sutra valjda saznati hoće li se napokon okončati ova priča ili će se prenijeti bliže prema parlamentarnim izborima.

Nakon 1000, MORH je prestao brojati medicinske letove s Krka (Photo: HRZ)

Ministarstvo zdravstva raspisalo je javni natječaj za „Usluge helikopterske hitne medicinske službe (HEMS) u Republici Hrvatskoj” prije punih 6 mjeseci – 28. veljače ove godine. Radilo se o otvorenom postupku javne nabave velike vrijednosti (na temelju 85. stavka 1. točke 1., članka 86. stavka 1. i članka 88. Zakona o javnoj nabavi) s procijenjenom vrijednosti od 50.400.000,00 eura (bez PDV-a). Do ovog nemalog iznosa došlo se temeljem procjene projekta tijekom sedmogodišnjeg razdoblja za 2 baze (Split i Rijeka), uz operativne po 24 sata dnevno, te za 2 baze (Zagreb i Osijek) operativne samo tijekom dnevne vidljivosti, ukupno 7 dana u tjednu, ukupno na bazi 10.500 sati leta. Pritom je procijenjeno da vrijednost za Grupu 1: „Lokacija helikopterske hitne medicinske službe – Rijeka i Split” – na bazi 7.350 sati leta iznosi 35.280.000,00 eura (bez PDV-a), dok je vrijednost za Grupu 2: „Lokacija helikopterske hitne medicinske službe – Zagreb i Osijek” – na bazi 3.150 sati leta – 15.120.000,00 eura (bez PDV-a). Za lokacije Rijeka i Split predviđeno je da HEMS pokriva 8 županija: Primorsko-goransku, Istarsku, Ličko-senjsku  i Karlovačku, te Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Druge dvije baze – Zagreb i Osijek – pokrivaju kontinentalnu Hrvatsku: Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku, Varaždinsku, te Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Virovitičko-podravsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju. Tu je u oči upalo da će Karlovačku županiju pokrivati helikopteri i morskog i kontinentalnog baziranja. Iako je djelovalo kao greška, Ministarstvo zdravstva pojasnilo je da će se „zbog geografskih obilježja i meteoroloških uvjeta“ Karlovačku županiju pokrivati iz baza i u Rijeci i u Zagrebu.

Ugovor je, kako rekosmo, predviđen u trajanju od 7 godina, i to od dana pune operativnosti, odnosno pune operativnosti dnevnih letova. Punu operativnost za Grupu 1 Ministarstvo zdravstva očekuje u roku od 6 mjeseci od dana sklapanja ugovora za dnevne operacije, dok je uspostava operativnosti za noćne letove produžena na dodatnih 6 mjeseci, odnosno ukupno 12 mjeseci od dana potpisa na ugovor. Grupa 2, predviđena samo za dnevnu uporabu, nema takvih pogodnosti, i ona mora postati operativna u roku od ukupno 6 mjeseci. Ministarstvo je odredilo da će odabrani ponuditelj osigurati odgovarajuće helikoptere i medicinske uređaje te opremu sukladno tehničkoj specifikaciji, sve to prikladno za HHMS posadu te HHMS medicinske putnike i ostale putnike, dok će naručitelj (tj. Ministarstvo zdravstva) osigurati medicinsko osoblje – liječnike, medicinske tehničare i/ili medicinske sestre, prostor za operativnu bazu HHMS-a na prikladnim lokacijama (ustupajući te prostore na korištenje izvršitelju usluge bez naplate), te gorivo.

Tijekom travnja i svibnja Ministarstvo zdravstva zaprimilo je niz pitanja zainteresiranih ponuđača, ali je priznalo i vlastitu grešku – naime, Ministarstvo je uočilo grešku u jednoj od formula predstavljenih u troškovnicima no, kako je javno objavilo u dokumentaciji javne nabave, „navedenim izmjenama Dokumentacija o nabavi nije značajno izmijenjena“ zbog čega  nije  produžen  rok za dostavu ponuda. Rok  je, međutim, izmijenjen  zbog pojašnjenja koja je Ministarstvo zdravstva  moralo dati na  određene nejasnoće u dokumentaciji, pa  je prvi planirani rok za dostavu  ponuda 8. svibnja 2023.  produžen na 31. svibnja ove godine. Tog zadnjeg  dana petog mjeseca ponude su otvorene s početkom u 10 sati – zaprimljeno  ih  je ukupno 3, od čega je talijansko-španjolsko-hrvatska Zajednica  ponuditelja EliFriulia  S.p.A, Eliance Helicopter Globl Services S.L. i Eli-Adriatik d.o.o. dala ponude za obje grupe (i morsku i kontinentalnu), dok je tvrtka Alidaunia S.R.L. iz Foggie (Italija) ponudila usluge samo za Grupu 1 (Split i Rijeka).

Jedan od helikoptera iz flote talijanske tvrtke EliFriulia

Sa samo 3 ponuđača izbor je minimalan, pa konačna odluka Ministarstva  zdravstva –  donesena 28. srpnja 2023. – nikoga nije iznenadila. Za obje grupe, 1 i 2, odnosno morsku i kopnenu hitnu helikoptersku medicinsku službu, izabran je isti ponuđač, talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia, Eliance Helicopter Global Services i Eli-Adriatik, koja je vrijednost svojih usluga za Grupu 1  procijenila na 35.068.320,68 eura bez PDV-a, odnosno na 43.835.400,85 eura s PDV-om, a za Grupu 2  14.953.680,68 eura (bez PDV-a) ili 18.692.100,85 eura s PDV-om. Ukupna cijena ovog ponuđača za obje grupe iznosi 50.022.001,36 eura bez PDV-a, što je u okviru vrijednosti zadane od Ministarstva zdravstva. Ponuda tvrtke Alidaunia S.R.L. za  Grupu 1 je odbijena, uz obrazloženje da nije dostavljeno jamstvo za ozbiljnost ponude kako je traženo u Dokumentaciji o nabavi.

Izabrani ponuđač najavio je da će davati izjave tek po potpisu ugovora, kojeg se sada već s nestrpljenjem očekuje. Do nove turističke sezone 2024. helikopteri MUP-a i HRZ-a, kojima su se do sada obavljali medicinski letovi, dobit će leteće društvo s ponešto proširenom ponudom medicinskih  usluga. Treba se samo nadati da će ovaj pokušaj uspostave helikopterske medicinske službe biti sretniji i uspješniji od onog prošlog, iz 2015. godine.

 

*tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.