U Izraelu i o borbenim zrakoplovima

 

Dvodnevni posjet ministra obrane Damira Krstičevića s delegacijom u Izrael privodi se kraju. MORH je priopćio da su tom prilikom Krstičević i njegov izraelski kolega Avigdor Lieberman (na tu dužnost imenovan 30. svibnja 2016. godine) potpisali Memorandum o razumijevanju u području obrane, kao temeljni pravni dokument za unapređenje obrambene suradnje ove dvije zemlje.

„Tu je razmjena iskustava i s jedne i s druge strane u području izobrazbe, različitih oblika školovanja, u području zajedničke obuke. Naravno, otvara nam se mogućnost i suradnje u opremanju, modernizaciji… Mislim da je ovo jedan dobar korak u snaženju Hrvatske vojske, u razvoju novih sposobnosti koje su nam potrebne da bi se mi zajedno, partnerski, mogli nositi s tim novim opasnostima, rizicima s kojima smo suočeni danas,“

izjavio je Krstičević nakon susreta s Liebermanom.

Realizacija danas definiranih područja suradnje trebala bi početi od sljedeće godine. Dvojica ministara obrane razgovarala su i o mogućnostima zajedničkih obuka i vježbi, prioritetno vezanih za urbano ratovanje, sudjelovanje na tečajevima za mlade časnike, te druge vidove zajedničke suradnje, a neizostavna tema bila je i nedavna hrvatska pomoć pri gašenju velikih požara u Izraelu. Ovo je već drugi put u posljednja dva mjeseca da ministar obrane RH službeno boravi u Izraelu – krajem siječnja Krstičević je posjetio Izrael na poziv premijera Benjamina Netanyahua, kao dio hrvatske delegacije na čelu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

No ono što je puno zanimljivije je tema o kojoj se jučer i danas razgovaralo van fokusa šire javnosti. U MORH-ovoj delegaciji, naime, nalaze se i predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. I sam MORH u priopćenju ističe kako se u Izraelu razgovaralo i o budućnosti borbenog zrakoplovstva Republike Hrvatske, što je potvrdio i ministar obrane Damir Krstičević:

„Jučer (ponedjeljak, 20. ožujka, op.a.) smo posjetili dvije zrakoplovne baze. Vi znate da smo mi sada u fazi istraživanja svih opcija, mogućnosti, s ciljem da izaberemo ono što je najbolje za našu Hrvatsku.“

Hrvatska delegacija u posjetu izraelskom ministru obrane Liebermanu

Portal Obris.org već je ranije pisao da Izrael Hrvatskoj nudi višak zrakoplova Lockheed Martin F-16A/B, unaprijeđenih na ACE konfiguraciju, kao i o potencijalnom sukobu interesa kod dvojice članova prošle godine osnovanog povjerenstva za odluku o budućnosti HRZ-a, što bi moglo biti prilično problematično kod razmatranja izraelske ponude. O izraelskoj ponudi Hrvatskoj Lieberman je danas pred novinarima rekao tek:

„Naravno, treba nam razumijevanje SAD-a jer je riječ o njihovoj proizvodnji, ali imamo dobru mogućnost za njihovu nadogradnju..“

Na kraju današnjeg susreta, ministar Krstičević pozvao je svog izraelskog kolegu Liebermana da posjeti skorašnji sajam vojne opreme u Splitu ASDA 2017. Taj je poziv pomalo nezgodan, imajući u vidu kako je baš Avigdor Lieberman kao izraelski ministar vanjskih poslova u dva mandata (od travnja 2009. do prosinca 2012. godine, i opet od studenog 2013. do svibnja 2015.) u raznim međunarodnim organizacijama redovito imao problema s predstavnicima niza njihovih arapskih članica (što je, recimo, uvelike otežalo i rad Unije za Mediteran kao tijela Europske unije za regionalnu suradnju). Uzme li se u obzir da su do sada na vojnoj izložbi ASDA u Splitu redovito bile prisutne brojne delegacije iz arapskog svijeta, ne bi čudilo da svima njima eventualni Liebermanov dolazak nikako ne bi bio po volji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.