Izrael razradio ponudu F-16 ACE za Hrvatsku

 

Izrael nudi Hrvatskoj svoj višak Lockheed Martin F-16A/B zrakoplova unaprijeđenih na ACE konfiguraciju, ne bi li se njima nadomjestilo hrvatske lovce MiG-21.

Naime, Izraelsko ratno zrakoplovstvo povlači iz uporabe svoj F-16A/B model zrakoplova za obuku, a sve to kao dio priprema za isporuku nove generacije zrakoplova tipa Lockheed F-35A, čiji se početak pristizanja očekuje u 2017. godini.

Unapređenje na model F-16 ACE, provedeno od Israel Aerospace Industries u suradnji s više drugih izraelskih kompanija, ovim zrakoplovima dodaje Elta Systems EL/M-2032 radar za kontrolu paljbe, koji mapiranje može izvoditi i u modovima rada kao radar sa sintetičkom antenom (Synthetic Aperture Radar – SAR). Unaprijeđena oprema u pilotskoj kabini obuhvaća i tri zaslona u boji, svaki veličine od 12,7 sa 17,8 cm (5 sa 7 palaca), te na pilotsku kacigu integrirani prikazni sustav (Helmet-mounted Display System – HMDS) tvrtke Elbit Systems. Ovi zrakoplovi mogu također biti opremljeni i velikim brojem novih oružja te senzora.

Kako upućeni izvori navode – ako bi se pronašao odgovarajući kupac, uz te bivše lovačke zrakoplove Izraelskog ratnog zrakoplovstva mogla bi tada biti pridodana i napredna oružja, uključujući tu i projektile zrak-zrak tipa Python 5, inače proizvod tvrtke Rafael.

Hrvatska vlada je ranije ove godine potvrdila planove za zamjenu svoje flote zrakoplova MiG-21, kazavši da “već evaluira tri moguće opcije“. Rabljene F-16 nude i Sjedinjene Američke Države, dok Švedska promovira svoj unaprijeđeni Saab Gripen C/D.

 

Original ovoga teksta objavljen je 22. lipnja 2015. godine pod naslovom “Israel details F-16 ACE bid for Croatia”, na internetskoj stranici www.flightglobal.com. Njegov je autor Arie Egozi iz Tel Aviva.

U originalu je tekst dostupan na adresi: http://www.flightglobal.com/news/articles/israel-details-f-16-ace-bid-for-croatia-413918/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.