Povratak Perešinovog aviona – zamjena MiG za MiG!

 

Povratak aviona MiG-21 kojim je pilot Rudolf Perešin prebjegao 1991. godine iz JNA u Austriju opravdano je glavna današnja vijest većine medija. Velika je to stvar i za Ministarstvo obrane RH, kao i za HRZ, jer time se stavlja točka na bitan povijesni događaj. Dva Ministarstva obrane – hrvatsko i austrijsko – o povratku ovog povijesnog aviona, koji je nedavno najavio i portal Obris.org, objavila su svoja priopćenja. Dok je priopćenje Ministarstva obrane RH uglavnom slavljeničko, austrijsko priopćenje odaje i neke tajne koje prate ovaj posao. Na primjer, spominje se velika pomoć i ekspertiza austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, kao i to da je Hrvatska za uzvrat Austriji ustupila drugi MiG-21, koji će ubuduće biti izložen u tamošnjem Vojnom muzeju. Osim toga, austrijsko Ministarstvo obrane spominje da će Perešinov MiG-21 biti izložen u hrvatskom Vojnom muzeju, koji će biti ponovno otvoren nadolazećeg 28. svibnja, dok hrvatsko Ministarstvo obrane napominje da će se ovaj povijesni avion čuvati u 91. ZB do otvorenja Vojnog muzeja 2025. godine.

No, za daljni sud najbolje je usporediti ova dva priopćenja, koja prenosimo u cijelosti, i pričekati dok se MORH ne izjasni o nekim austrijskim detaljima.

MORH: „Vlada nakon 28 godina vratila Perešinov avion u Hrvatsku“

Avion MiG-21 oznake „26 112“, kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u utorak 7. svibnja 2019. nakon 28 godina stigao je u Hrvatsku.

Njegovim dolaskom završena je prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota, a Perešinov avion obišli su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec, te ostali predstavnici HRZ-a i Hrvatske vojske.

U projektu povratka MIG-a 21 Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu. U toj prigodi, general Matanović, voditelj projekta povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku, zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom, kako je kazao, značajnom povijesnom događaju za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. „Čast mi je što sam imao priliku voditi cijeli ovaj proces povratka Perešinovog aviona u Hrvatsku. Posebno hvala ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je uložio izniman trud da ovaj simbol pobjede u Domovinskom ratu vrati u Hrvatsku. Svi smo mi ponosni što je avion danas ovdje, a herojski čin našega pilota Perešina u povijesnim trenucima važnim za našu državu, pokazao je svijetu kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima“, rekao je general Matanović. Ovaj događaj, zaključuje Matanović, rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

Prisjećajući se lika i djela Rudolfa Perešina, kojeg brigadir Križanec smatra zaslužnim za razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je kako je transport aviona obavljen u rekordnom roku, te kako su hrvatski zrakoplovni tehničari koji su sudjelovali na zadatku, svojim znanjem i vještinama oduševili austrijske kolege. „Operacija je planirana i provedena u svega pet dana, 20 sati efektivnog rata – i avion je tu. Spoj mladosti iskustva, puno volje i ono što je vezivno tkivo svih nas zrakoplovaca koji smo to radili i pripadnika Zapovjedništva za potporu koji su avion prevezli – bila je motivacija. Znamo tko je Rudi i što on znači Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, znamo što on znači Oružanim snagama, znamo što znači građanima RH. Bez njega i bez njegovog čina mnogi od nas ne bi ni bili u zrakoplovstvu jer nas je on sve motivirao da idemo i krenemo. I evo nas, ovdje smo. Rudi nas sve povezuje“, zaključuje Križanec.

Desetnik Željko Janečić, jedan od dvanaestorice zrakoplovnih tehničara koji su sudjelovali u transportu aviona Rudolfa Perešina iz Austrije u Hrvatsku, prisjetio se poznanstva s Perešinom i priznao kako ga emocije nisu napuštale tijekom cijelog ovog procesa. Emocije su prisutne zaista u velikoj mjeri. Kada nam je zadaća dodijeljena, nismo pitali kako će to izgledati i koliko će trajati. Posebna mi je čast jer sam poznavao pilota Perešina. Bio je čovjek, ljudina. Kada je Rudi preletio u Austriju, netom prije toga sam radio na remontu ovog aviona. Posebno sam ponosan i hvala mu na tom herojskom činu“. Zrakoplovni tehničar, skupnik Tomislav Kozjak priznao je kako mu je velika čast sudjelovati u ovakvom značajnom i povijesnom događaju. Ovo je zaista povijest u kojoj mi je bila iznimna čast sudjelovati. Avion se konačno vratio u Republiku Hrvatsku. Koliko god smo bili umorni, bili smo sto posto spremni za rad jer se ovako nešto događa samo jednom u životu“, ispričao je Kozjak.

Povodom povratka Perešinovog aviona MiG-21 u Hrvatsku, Ljerka Perešin, supruga junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, u ime cijele obitelji uputila je zahvalu predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću što se avion njezinog supruga nakon 28 godina vratio u domovinu. „Rudolfe, mirno snivaj, a ja ću svima pričati priču o cijelome tvome životu dokle god živim. To naravno, ne mogu ostvariti sama, ali zato imam ljude pored sebe koji mi u tome pomažu“, rekla je Ljerka Perešin.

Planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane građane u nedjelju, 12. svibnja da razgledaju avion heroja Domovinskog rata, Rudolfa Perešina koji će biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Ministarstvo obrane Austrije: Austrija vraća stari MiG-21 Hrvatskoj“

Austrija je odlučila ispuniti zahtjev za vraćanjem onog MiG-a 21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin tijekom jugoslavenskog rata 25. listopada 1991. sletio u Klagenfurt. On je tada izjavio kako se više ne želi boriti u službi JNA protiv svojih hrvatskih sugrađana.

Susret Krstičević-Kunasek u Zagrebu, 14. svibnja 2018.

Ministar Mario Kunasek založio se tijekom bilateralnog sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem u svibnju 2018. u Zagrebu za povrat tog MiG-a 21. Tijekom tog posjeta s hrvatske je strane upućena molba ministru Kunaseku da Austrija provjeri mogućnost povratka tog zrakoplova. Na to je Kunasek zamolio ministricu vanjskih poslova Karin Kneissl za pravno pojašnjenje Ministarstva vanjskih poslova, koje je o ovom poduhvatu odlučilo pozitivno. „Osobno me veseli da nakon 28 godina možemo taj MiG-21 vratiti Hrvatskoj. Posebno se zahvaljujem našoj ministrici vanjskih poslova Karin Kneissl, kao i njezinoj instituciji, za pruženu podršku“, rekao je ministar Kunasek.

Donedavni izložak u Zeltwegu (Photo: Društvene mreže)

Predaja MiG-a 21, koji je 28 godina bio na čuvanju u Saveznom ministarstvu za obranu Republike Austrije, održana je 06. svibnja 2019. u Zeltwegu. Ondje je ovaj borbeni avion donedavno bio čuvan u tzv. „Hangaru 8“ Vojnozrakoplovnog muzeja OS Republike Austrije kao izložbeni primjerak. Dijelovi odore pilota već su 2004. predani njegovoj obitelji. Ova letjelica koja nije u letnome stanju bila je rastavljena, te je teretnim kamionima transportirana u Hrvatsku. Ona će ondje biti središnji izložbeni eksponat Hrvatskog vojnog muzeja u Zagrebu, koji bi trebao biti nanovo otvoren 28. svibnja na Dan hrvatskih OS.

Hrvatska je kao naknadu za troškove skladištenja Vojnozrakoplovnom muzeju u Zeltwegu predala jedan drugi isluženi MiG-21 u izložbene svrhe.

 

*Photo: sve osim posljednje – MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.