Težak porod regionalne borbene skupine

 

Nećete vjerovati, ali hrvatska Vlada na današnjoj 156. sjednici ponovno je prihvatila „Prijedlog zaključka u vezi s Pismom namjere između ministra obrane i sporta Republike Austrije, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Mađarske, Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Slovenije u vezi s Multinacionalnom borbenom skupinom EU”. Da, radi se o novom pismu namjere za istu onu regionalnu borbenu skupinu u vezi s kojom je ista ta Vlada RH u kolovozu prošle godine prihvatila “Prijedlog zaključka o prihvaćanju Pisma namjere između Ministarstva obrane Rep. Austrije, Ministarstva obrane RH, Ministarstva obrane Mađarske, Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Rep. Slovenije o osnivanju Multinacionalne borbene skupine EU, uz sudjelovanje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije”.  Baš kao i tada, i danas je tu točku dnevnog reda obrazlagala zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, i to s ne naročito izmijenjenim tekstom obrazloženja u odnosu na onaj kolovoški:

 „Prijedlogom zaključka namjera je upoznati Vladu s pismom namjere koje sam 15. travnja ove godine potpisala u Luksemburgu tijekom zasjedanja Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane, a kojim Ministarstvo obrane u okviru tzv. DECI skupine, zajedno s Ministarstvom obrane Italije, Austrije, Mađarske i Slovenije pristupa formiranju i osposobljavanju multinacionalne borbene skupine EU, s rokom do prve polovice 2017. godine. Što se naših oružanih snaga tiče, predviđa se uključivanje do 20 pripadnika iz Vojne policije i stožernog osoblja.“  

Potpisivanje Pisma namjere u Luksemburgu, travanj 2014.

Potpisivanje Pisma namjere u Luksemburgu, travanj 2014.

Ni u samim tekstovima Pisma namjere nema nikakvih bitnih razlika. U ovom danas priloženom jedino je dodano da ovih 5 ministarstava objavljuje svoju namjeru o osnivanju borbene skupine „pozivajući se na uspostavljanju Multinacionalnih kopnenih snaga (MLF) od Mađarske, Italije i Slovenije, uz sudjelovanje Austrije i Hrvatske kao promatrača“. Ove reference u prošlogodišnjem Pismu namjere nije bilo. No kako je riječ o nečemu što je uspostavljeno još u travnju 1998. godine, pozivanje na MLF zaista ne čini bitnu razliku u ovim Pismima namjere. Inače, snage u sastavu MLF-a (stacionirane u talijanskim Udinama) od 23. lipnja do 05. srpnja održat će na području Slovenije vježbu pod nazivom „Clever Ferret 2014“. Na vježbi će sudjelovati 1500 vojnika iz Italije, Slovenije i Mađarske.

Hrvatska je Vlada, dakle, danas primila na znanje najnovije Pismo namjere potpisano još prije mjesec dana, kojim se njegovi potpisnici (dužnosnici navedenih ministarstava obrane) obvezuju svoju „borbenu skupinu ponuditi Europskoj uniji za prvu polovicu 2017. na Koordinacijskoj konferenciji Borbene skupine EU u travnju 2014. godine“ – što je već, da ‘prostite, iza nas.

Tako, kao i u kolovozu prošle godine, Vlada RH ponovno stvari odrađuje post festum. Jedino je utješno u cijeloj priči da od toga nema nikakve štete, kao što ni od borbenih skupina EU baš nema koristi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.