Talijani uhitili ‘migrante’ s “Mohorovičića”

 

La PresseHrvatski ratni brod BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ uplovio je u utorak, 29. rujna, oko 8 sati ujutro, u talijansku luku Messina, zajedno s 236 migranta spašena u Sicilijanskom kanalu, te s časnikom za vezu talijanske Financijske policije. Plovilom Financijske policije znakovitog naziva „Novac“ („Denaro“) u Messinu su istoga jutra stigla još 52 spašena migranta. Migranti su spašeni tijekom nedjelje, 27. rujna, a otisnuli su se s egipatske obale oko tjedan dana ranije. U luci Messina dočekali su ih volonteri, kao i talijanska policija, koja je ustanovila da niti jedan od spašenih putnika nema ni dokumente, niti bilo što drugo od osobnih stvari, zbog čega je njihova identifikacija bila bitno otežana. Nakon fotografiranja i osnovnog osvježenja, svi migranti prevezeni su dijelom u gradski prihvatni centar, a dijelom u druge prihvatne centre na sjeveru Italije.

Prema do sada poznatim podacima, koje spominje Gazzetta del sud, ovaj je put od Egipta do pučine pa prema Italiji koštao od 3 do 4 tisuće eura, plaćeno u egipatskoj valuti. Dio novca plaćen je unaprijed ili najkasnije prilikom ukrcavanja, dok drugi dio treba platiti rodbina nakon saznanja da su se njihovi najmiliji uspješno dokopali sigurnog tla. Svjedočenja spašenih migranata, iznesena policijskim službenicima Squadra-e Mobile i Financijske policije pomogla su u otkrivanju i uhićenju 7 krijumčara i njihovih pomagača, sve redom Egipćana, koji su upravljali plovilom na putu prema Italiji. Nakon spašavanja oni su se umiješali među migrante i s „Mohorovičićem“ došli do Italije, gdje su onda ipak bili otkriveni i privedeni.Krijumčari su identificirani kao Mahammed Mahammed Ali Gomma (41 god.), Ismail Chaben Darouch Hidaia (40 god.), Mansour Awad Walid (24 god.), Selim Houssine (27 god.), te još trojica maloljetnika – jedan 16-godišnjak i dva 17-godišnjaka. Svi su uhićeni pod sumnjom za potpomaganje ilegalne imigracije, pa su odrasli sumnjivci prebačeni u zatvor u Gazzi, dok su maloljetnici povjereni službenicima lokalnog Prihvatnog centra.

Nakon što je iskrcao sve migrante, „Mohorovičić“ se uputio prema luci Catania, odakle će ponovno isploviti na Mediteran. Pred posadom je posljednji mjesec sudjelovanja u EU operaciji „Triton“, tijekom koje su do sada spasili oko 2300 ljudi. No dok pripadnici HRM-a i dalje, po sve lošijim vremenskim uvjetima, obavljaju spasilačke zadaće, njihovi kolege policajci, koji su zajedno s posadom „Mohorovičića“ otišli na Mediteran, svoj su angažman, čini se, već okončali. U trenutku dok je BŠ-72 u Messini iskrcavao migrante, skupina od 5 policijskih službenika iz sastava Postaje pomorske policije Split koja je neko vrijeme bila na brodu Obalne straže već se vratila u Hrvatsku – gdje je onda i nagrađena povodom Dana policije, za svoja „hrabra djela na Sredozemlju“. Kako navodi MUP na svojoj službenoj web-stranici, nagrađeni su Ana Kapetanović, Davor Elač, Dino Grizelj, Petar Višić i Marin Nuić:

„Policijski službenici predloženi su zbog postignutih iznimnih rezultata prilikom sudjelovanja u zajedničkoj operaciji TRITON 2015 koja se provodi na području središnjeg Sredozemlja s ciljem pružanja potpore Talijanskoj Republici u provedbi zadaća čuvanju vanjskih granica EU te spašavanju migranata na moru. Sudjelovanje hrvatskih policijskih službenika u provedbi zajedničke operacije osobito je doprinijelo zaštiti života, prava, sigurnosti i nepovredivosti osobe. Postignuti su iznimni rezultati u obavljanju poslova nadzora državne granice, poslova sa strancima, zaštite osoba i objekata od posebnog interesa, pomorskog prometa te drugim policijskim poslovima, a njihov angažman dodatno pridonosi ugledu policije i njenoj pozitivnoj slici, kako u nacionalnoj, tako i u međunarodnoj zajednici“.

Nagrade su dodijeljene u Prihvatnom centru u Opatovcu, a mediji su zabilježili da su ih ispred skupine primili Ana Kapetanović i Davor Elač, voditelj policijskog tima ukrcanog na brod HRM-a. Šesti član policijskog tima, Žarko Smajić, koji je bio otposlan kao časnik za vezu u Zapovjedno-koordinacijski centar operacije „TRITON“ u Rimu, nije među nagrađenima. Njega, valjda, fasuje ista sudbina kao i posadu „Mohorovičića“ – daljnji rad bez neke posebne nagrade za hrabrost i hrabra djela.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.