Švedski Fire Boss na servisu u ZTC-u

 

Danas rano prijepodne u zagrebačku Zračnu luku sletio je rijedak gost – švedski Air Tractor AT-802F Fire Boss. On je proteklih tjedan dana bio jedan od inozemnih protupožarnih aviona koji su pritekli u pomoć opožarenoj Grčkoj – rano jutros krenuo je iz Grčke prema Dubrovniku, a potom iz Dubrovnika za Zagreb. No na zagrebačkom Plesu nije se dugo zadržao, već je prebačen na prostor Zrakoplovno-tehničkog centra, gdje će se tijekom sljedećeg tjedna na njemu raditi 100-satni servis. Radi se o jednom od ukupno dva laka protupožarna aviona AT-802 u vlasništvu tvrtke SAAB koje je Švedska uputila u humanitarnu pomoć u Grčku.

Kako smo već pisali, Grčka je zbog požara širom zemlje zatražila pomoć putem EU Mehanizma civilne zaštite i sustava RescuEU. Tim je temeljem Europska unija od Švedske zatražila angažman vatrogasnih aviona koje je ta nordijska država deklarirala u sustav RescEU, i koji su bili u pripravnosti za ovakvu vrstu operacija. Švedska je putem svoje Agencije za izvanredne situacije (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB) potvrdila da su zrakoplovi spremni, na što je potom Grčka prihvatila švedsku ponudu. Dva protupožarna aviona AT-802 Fire Boss – registarskih oznaka SE-MHP i SE-MHO – napustila su Švedsku u srijedu, 4. kolovoza, oko 17 sati, te krenula na let put Grčke kroz više etapa kroz središnju Europu. Roger Gustafsson, projekt menadžer u Odjelu za operacije agencije MSB, tom je prilikom izjavio:

„Naravno da smo bili spremni pomoći Grčkoj kroz EU mehanizam suradnje. Drago nam je da smo mogli ponuditi pomoć, s obzirom i na sve ono što je nama bilo pruženo iz EU u 2018. godini“.

Ta dva vatrogasna aviona dio su kvote resursa RescEU, kojima tijekom aktivnosti EU u pravilu financira 75 posto operativnih troškova, a zemlja primateljica pomoći snosi preostalih 25 posto. Švedska sudjeluje u RecEU mehanizmu od 2019. godine, a ovo angažiranje u Grčkoj predstavljalo je prvi put da su švedski letni resursi bili aktivirani na ovaj način.

Nakon 6 dana aktivnog gašenja diljem Grčke, švedski protupožarni avioni Fire Boss rano jutros krenuli su natrag u Švedsku. AT-802 oznake SE-MHO vratio se danas popodne u Stockholm sa stajanjima u Rumunjskoj (, dok je drugi švedski protupožarni avion (SE-MHP) preko Dubrovnika stigao u Zagreb, u kojem će se zadržati narednih nekoliko dana, koliko će trajati njegov pregled u ZTC-u. Izbor ZTC-a u ovom slučaju ne čudi – SAAB je itekako upoznat sa stanjem i mogućnostima ovog zrakoplovnog centra, budući je u više navrata ZTC bio spominjan kao jedno od mjesta u koje bi SAAB uložio u okviru industrijske suradnje, za slučaj da je Hrvatska izabrala švedski borbeni avion Gripen.

 

* Photo: Ljiljana Medved

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.