Saab i FMV – zaokruženo rješenje za Hrvatsku

 

Danas, 11. studenog 2020. godine, u hrvatsku je javnost došlo priopćenje švedske strane, koja se i u fazi prikupljanja “najboljih i konačnih ponuda” u postupku hrvatske kupovine borbenih zrakoplova ponovo pokazala najviše otvorenom prema domaćoj javnosti. Delegaciju koja je oko 13 sati pohodila Ministarstvo obrane Republike Hrvatske predvodio je Carl Göran Mårtensson, od 1. veljače 2016. glavni direktor švedske državne Agencije za materijalne resurse u obrani (Försvarets materielverk – FMV), praćen predstavnicima koncerna Saab i Dianom Helen Madunic, veleposlanicom Kraljevine Švedske u RH. Tom je prilikom Mårtensson naglasio:

Mi smo sada podnijeli švedsku transparentnu i usklađenu ponudu hrvatskim vlastima za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Ponuda je vrlo dobra. Imamo Gripen-sustav koji dobro funkcionira već jako dugo i ključna je sastavnica Oružanih snaga u Švedskoj, tako da smo puni samopouzdanja oko ponude koju smo predali Hrvatskoj“.

Nešto kasnije, oko 16 sati, u javnost je pristiglo i vezano priopćenje švedske obrambene agencije FMV, što je još jedan presedan po pitanju transparentnosti današnjeg postupanja oko kupovine borbenih aviona. U njemu se kazuje da je Švedska danas podnijela svoju “Najbolju i konačnu ponudu” (BAFO) za 12 novih borbenih aviona Gripen.

Ne ulazeći u detalje ponude, u priopćenju piše:

Naš vlada-s-vladom (‘Government-to-Government’) Gripen paket uključuje sve elemente potrebne za podršku djelovanju Gripen sustava prema poznatoj cijeni koštanja kroz vrijeme – sveobuhvatno rješenje bez skrivenih ili iznenadnih troškova koji bi se mogli nenadano ukazati, te s optimiziranim aspektom financiranja. Ovo će zaokruženo rješenje osigurati da Hrvatska ima kompletno operativnu sposobnost u skladu s postavljenim zahtjevima“.

Još se napominje i da je sustav borbenih zrakoplova Gripen, ponuđen Hrvatskoj, ključna komponenta švedskih Oružanih snaga, i ostat će kičma švedskih Zračnih snaga još dugo vremena. Napominje se i da bi nacionalna odluka za avione Gripen otvorila i dodatne potencijale za regionalnu suradnju s trenutnim Gripen-korisnicima, kao i s budućim potencijalnim korisnicima.

Nešto slično se moglo čuti i krajem listopada, kada su predstavnici kompanije Saab u Zagrebu održali briefing za medije pod nazivom “The Gripen Experience”. Tada je, odgovarajući na pitanja okupljenih novinara o učestalim prigovorima u Hrvatskoj zbog ponude Gripena C/D umjesto E/F, Daniel Boestad iz Saaba rekao:

“Dakle, mislim da će Gripen C/D nastaviti biti najbolji avion još dugo vremena. Švedska će ga nastaviti koristiti kroz nadolazeća desetljeća, a mi ćemo tu također uvesti neke tehnologije koje ugrađujemo u Gripen E, koje će postupno doći i u Gripen C/D verzije”.

Nasmijao se i na pitanje o zatvaranju proizvodne linije za C/D verziju, pozvavši novinare u razgledavanje iste čim Hrvatska odluči o nabavi Gripena. Po pitanju ishoda u švedsku korist, u Saabu su optimistični jer je, smatraju, Gripen najbolje rješenje za Hrvatsku:

“Kao što sam rekao, mislim… Ona važna stvar je ovdje… Moramo pričati o priuštivosti. Gripen je vrlo priuštiv. To je jedna stvar. Osim toga, naravno, također je i vrlo visoke razine sposobnosti. Dakle, kombinacija sposobnosti i priuštivosti – to je ono što daje da je savršen za Hrvatsku. Osim toga mislim, a to je važno – partnerstvo između dvije države, dvije države slične veličine, u Europskoj uniji. A i to je nešto što Gripen program može donijeti u Hrvatsku”.

Iako Boestad nije htio razgovarati ni o cijeni ni u detaljima ponude, najavio je samo da će švedski paket ponuditi i stvaranje novih radnih mjesta:

“Mi smo posvećeni, ako se Hrvatska odluči za Gripen, da ćemo izgraditi regionalni aeronautički centar za potporu i usluge. To je dobro za Hrvatsku, na mnogo načina. To će generirati mnogo novih, visokotehnoloških radnih mjesta, ali će također stvoriti i određenu samoodrživost za Hrvatsku. A to je također važno”.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.