Sutra Vijeće za obranu

 

Sutra, u utorak 7. travnja, u 10 sati održat će se ukupno 8. sjednica Vijeća za obranu, prva u mandatu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (nakon 4 u mandatu Stjepana Mesića i tek 3 u mandatu Ive Josipovića – što smo i aktivno osuđivali). Nakon što je nedavnim održavanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na neutralnom terenu – 12. ožujka u Hrvatskom saboru – probijen led u odnosima predsjednice i premijera Milanovića, sutrašnja sjednica održat će se na terenu domaćice, na Pantovčaku, odnosno u Vili Prekrižje. Potvrda održavanja sjednice stigla je s Vladine web-stranice, a dok je službeni sazivatelj nedvojbeno Predsjednica RH, mediji se u početku nisu mogli dogovoriti oko toga tko je od nadležnih inicirao njeno sazivanje – Kolinda Grabar Kitarović ili Zoran Milanović. Iako je predsjednica Grabar Kitarović u dosadašnjim istupima naznačila da bi se uskoro trebalo održati Vijeće za obranu, čini se kako ipak preteže mišljenje da je inicijator ovog skupa bio premijer Milanović, negdje sredinom ožujka ove godine.

Posljednja sjednica Vijeća za obranu u mandatu Ive Josipovića, 1. rujna 2014. godine

Posljednja sjednica Vijeća za obranu u mandatu Ive Josipovića, 1. rujna 2014. godine

Na web-stranici Ureda predsjednice nema nikakve naznake o dnevnome redu sutrašnjeg događanja, dok Večernji list piše kako će Vijeće za obranu raspraviti važna pitanja za sustav obrane – što je ionako svrha saziva ovoga tijela pravno definiranog u tekstu članka 9. Zakona o obrani (NN 73/13). Tako bi glavna tema valjda trebalo biti stanje u Oružanim snagama RH, te tehnološki razvoj OS RH, ali bi se trebalo razgovarati i o nizu dokumenata koje je potrebno donijeti radi nesmetanog funkcioniranja obrambenog sustava. To se vjerojatno prvenstveno tiče novog Plana obrane RH i planova djelovanja civilnih nositelja obrambenih priprema u stanju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti RH, za čiju je izradu Vlada RH donijela metodologiju na sjednici održanoj 30. listopada prošle godine.

Nije nimalo neobično da će se sutra raspravljati i o tehnološkom razvoju OS RH. Ta rasprava, naime, nalazi se na dnevnim redovima praktično pa svih dosadašnjih sjednica Vijeća za obranu, a ovoga puta ona dolazi neposredno nakon posjete načelnika GS OS RH generala Drage Lovrića Sjedinjenim Američkim Državama – u kojima je on boravio od 24. do 28. ožujka, kada je službeno posjetio Pentagon, State Department te Ujedinjene narode. Uz to, već od ranije postoje naznake da je taj put u SAD predstavljao i dobru priliku za produbljivanje postojećih dogovora o detaljima američke ponude Hrvatskoj po pitanju nabave helikoptera, bespilotnih letjelica i autonomnog podvodnog vozila.

Ako o svemu tome sutra i bude riječ na sjednici Vijeća za obranu, malo je vjerojatno da će se išta više detalja tu moći saznati iz priopćenja za javnost. No već bi bila dobra vijest vidjeti i da se sjednice takvih radnih tijela na Pantovčaku vraćaju u normalu – pa da, za razliku od nedavne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, i početak sutrašnjeg sijela stvarno bude normalno otvoren za fotoreportere i snimatelje. Budući se tijekom proteklih dana putem niza tematskih intervjua u javnost lansiralo najave nekakve suradnju između dva ključna brda hrvatskog političkog života, a već je obavljeno i „povijesno“ rukovanje premijera te predsjednice, ništa ne bi trebalo stajati na putu barem određenoj mjeri suštinske konstruktivnosti sutrašnjeg zasjedanja Vijeća za obranu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.