Sutra – “U ime države: Preprodaja”, ili kako se naoružavala Hrvatska

 

Nakon što je sredinom listopada hrvatskoj javnosti predstavljena prva knjiga trilogije „U ime države“, nazvana “Prodaja” – sutra (18. prosinca, u 11 sati) je na redu predstavljanje prijevoda i druge knjige ove zanimljive trilogije u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2 u Zagrebu). U knjizi nazvanoj “Preprodaja”, temeljem ogromnog broja originalnih dokumenata iz državnog aparata Republike Slovenije, opisuje se nastavak procesa naoružavanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine – nakon što su rasprodane zalihe JNA-opreme zaostale u Sloveniji, a kada se u Sloveniju krenulo i uvoziti, ne bi li se onda tako pribavljenu vojnu opremu i naoružanje u RH i BiH prodavalo uz masne provizije.

Kod trilogije “U ime države”, da podsjetimo, riječ je o monumentalnom djelu dvojice slovenskih istraživačkih novinara – Mateja Šurca i Blaža Zgage – koji su po dugom natezanju oko prava na pristup informacijama, od Republike Slovenije dobili na uvid više tisuća sabranih dokumenata o ulozi državnih struktura te zemlje u tokovima tada ilegalne i tajne trgovine oružjem na prostoru bivše SFRJ. Riječ je tu upravo o onoj trgovini oružjem, u doba Domovinskoga rata, kojom su se – uz dosad nejasno definirane utroške ogromnih novčanih sredstava – za borbu opremile Hrvatska i BiH oružjem iz Slovenije ali i niza drugih zemalja.

Povodom predstavljanja knjige “U ime države: Preprodaja”, izdavačka kuća Jesenski i Turk (u suradnji sa Zborom istraživačkih novinara HND, te Centrom za mirovne studije iz Zagreba) organizira i prigodni okrugli stol nazvan “Trgovina oružjem 91.-95. :  U ime država (Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina)“. Na njemu će, u srijedu 18. prosinca 2013. godine od 11 sati sudjelovati osobe koje su doprinijele izdavanju trilogije (uz jednog od koautora i dvojica vanjskih suradnika te niz recenzenata), nekoliko aktera razdoblja koje se u knjizi obrađuje te povjesničara. Konkretno, riječ je o društvu koje čine:

  • ·         Blaž Zgaga – jedan od autora trilogije „U ime države“
  • ·         Saša Leković – istraživački novinar, suradnik na trilogiji „U ime države“
  • ·         Esad Hećimović – novinar i urednik na OBN TV, suradnik na trilogiji „U ime države“
  • ·         Filip Švarm – novinar i izvršni urednik beogradskog tjednika Vreme
  • ·         Dražen Rajković – novinar i ekonomist
  • ·         Zdenko Čepič – Institut za novejšo zgodovino / Institut za modernu povijest, Ljubljana
  • ·         Vera Katz – Institut za istoriju, Sarajevo
  • ·         Ivo Lučić – Hrvatski institut za povijest, Zagreb
  • ·         Dobroslav Paraga – političar, prvi predsjednik HSP-a i osnivač i vrhovni zapovjednik HOS-a
  • ·         Josip Kregar – predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora i prof. prava u Zagrebu

Okrugli stol će moderirati Gordan Bosanac (Centar za mirovne studije, http://www.cms.hr/) i Igor Tabak (analitičar na portalu www.obris.org), a ulaz je slobodan svim zainteresiranima.

Više o trilogiji možete naći na: http://www.uimedrzave.com.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.