Sutra TT zbor na Jarunu

 

Iako je Dan Oružanih snaga bio u subotu 28. svibnja, Ministarstvo obrane je ovogodišnje obilježavanje ovog spomendana obavilo pretežito unaprijed. Dani otvorenih vrata u 14 vojarni širom Hrvatske bili su održani u četvrtak 26. svibnja, da bi se onda u petak 27. svibnja nastavilo s nizom polaganja vijenaca, podnevnom svečanom akademijom u zagrebačkom sjedištu MORH i konačno večernjom misom koja se sasvim slučajno uvelike poklapala s terminom svečanog časničkog prijema kod Vrhovnog zapovjednika na Pantovčaku. Sam Dan OS RH, subotu 28. svibnja 2022. godine, resorni ministar Banožić proveo je u rodnim Vinkovcima, gdje je kao izaslanik predsjednika Vlade Plenkovića usput nazočio i obilježavanju 31. obljetnice 109. brigade ZNG Vinkovci, događanju održanom pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Pa ipak, za sutra, u ponedjeljak 30. svibnja, zakazan je ovogodišnji tradicionalni program na Jarunu u Zagrebu. Za obilježavanje godišnjice dana kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici organiziran je na prostorima SRC Jarun taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, te će se prigodno održati i pokazne vježbe HV-a, kao i prigodni letački te glazbeni program. Ovogodišnje obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske trajat će uz Jarunsko jezero od 10 ujutro do 9 navečer, a uz spomenuti taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, borbene i neborbene tehnike postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, predviđeno je i sudjelovanje odabranih predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i civilne zaštite, kao i prezentacija proizvoda hrvatskih branitelja.

Kako navode iz MORH-a, u okviru popratnog programa građani će biti u prilici vidjeti pokazne vježbe Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te hodni koncert Orkestra Hrvatske vojske. Iako za sve ove aktivnosti, koje inače privlače veliku pažnju javnosti, Ministarstvo obrane nije dalo nikakvu satnicu – tek je za koncert Jazz orkestra HV-a napomenuto da će se održati u 19 sati. Izgleda da se za sve ostalo posjetitelji trebaju prvenstveno osloniti na osobnu intuiciju i dobru sreću ne bi li možda na Jarunu vidjeli i nove američke helikoptere UH-60M Black Hawk, o čijem se sudjelovanju u programu posljednjih dana aktivno nagađalo.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.