Suđenje Grdiću i Preostu počinje krajem ožujka

 

Na današnjem pripremnom ročištu za postupak protiv bivših čelnika VSOA-e Darka Grdića, Ognjena Preosta i još trojice djelatnika Agencije odlučeno je da suđenje počinje u ponedjeljak, 24. ožujka. Prema očekivanjima i dosadašnjim neslužbenim najavama, USKOK je zatražio da se postupak provede u tajnosti, budući će se tijekom suđenja među dokazima naći niz tajnih dokumenata Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, a zasigurno će se čuti i mnogo toga o radu i ustroju same VSOA-e.

No, o tome hoće li suđenje biti tajno, ili barem djelomično otvoreno, odlučivat će se na prvom ročištu pred vijećem suca Željka Horvatovića, na kojem će se optuženici očitovati o svojoj krivnji. Dosada su odbacili sve što im se stavlja na teret optužnicom podignutom krajem rujna prošle godine, a potvrđenom dva mjeseca kasnije.

Zanimljivo je da je postupak protiv bivšeg ravnatelja VSOA-e dodijeljen upravo sucu Horvatoviću, koji je prošloga tjedna izrekao nepravomoćnu oslobađajuću presudu bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, a ranije se proslavio kao “sudac koji je osudio Branimira Glavaša“. Time se Horvatović među sucima zagrebačkog Županijskog suda očito pozicionira kao specijalist za ratno-obrambene teme, što ni ne čudi s obzirom na to da je on svoju sudačku karijeru započeo početkom ’90-ih u sustavu tadašnjih Vojnih sudova. S obzirom na vrlo nategnute odnose između USKOK-a i suca Horvatovića, koji su kulminirali pred kraj suđenja Berislavu Rončeviću, ne bi bilo veliko iznenađenje da sudsko vijeće 24. ožujka ne udovolji USKOK-ovom zahtjevu da se postupak protiv Grdića i Preosta u potpunosti odvija iza zatvorenih vrata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.