Bivšem šefu VSOA-e Grdiću optužnica i otpust iz službe

 

Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost, kao i još trojica djelatnika te službe, naći će se uskoro na sudu zbog sumnje da su oštetili proračun RH za svoju vlastitu korist. USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) je protiv njih podigao optužnicu, a DORH na svojim službenim stranicama šturo priopćio:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana D. G. (1961.), O. P. (1969.), Z. I. (1972.), D. L. (1970.), T. M. K. (1976.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. (26. 9. 2013.) Optužnicom se petorici okrivljenika, djelatnicima Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, stavlja na teret da su, od 2009. do 2012. godine, u Zagrebu, iz proračunskih sredstava Agencije za posebne namjene otuđili najmanje pet milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske. U namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti, dvojica okrivljenika su naložili uništavanje službene dokumentacije.

Kako se neslužbeno saznaje, uz Grdića i Preosta radi se o još uvijek aktivnim djelatnicima VSOA-e Zdeslavu Ivankoviću (tajniku Kabineta ravnatelja VSOA-), Denisu Lukiniću (operativnom dočasniku u Kabinetu ravnatelja) i Tiboru Miji Kuljaniću (načelniku Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e). Oni su iz fonda Agencije za posebne namjene, namijenjenog za podmirivanje troškova u istragama i „nagrada“ doušnicima, isplaćivali novac sami sebi, pa su tako Grdić, Preost i Kuljanić, navodno, sami sebi isplatili ukupno po milijun i pol kuna (svakom!), Ivanković oko pola milijuna kuna, a Lukinić tek oko 200 tisuća kn.

Cijela se priča počela razmotavati nakon što je u ljeto prošle godine, na samom kraju svog mandata na čelu VSOA-e, Darko Grdić imenovan za glavnog inspektora obrane. Na njegovo mjesto u VSOA-i došao je Zdravko Klanac, i pri skeniranju stanja u Agenciji uočio nelogično trošenje novaca iz Fonda za posebne namjene. Ustanovljeno je da novac nije trošen neracionalno, nego da za isplate od po nekoliko desetaka tisuća kuna ne postoji apsolutno nikakvo stvarno opravdanje – iako su navodno postojali popunjeni neki od potrebnih službenih formulara. Bio je to dovoljan razlog da se protiv Grdića i društva podigne kaznena prijava, koja je upravo danas rezultirala i USKOK-ovim optužnicama.

Početak predistrage rezultirao je smjenom Darka Grdića s mjesta glavnog inspektora obrane nakon što je samo 6 mjeseci obavljao tu dužnost, dok je Preost pobjegao u mirovinu na vlastiti zahtjev. Odbijajući umirovljenje, Grdić je potom i nadalje ostao u aktivnoj službi, iako uz onu famoznu karakteristiku – „neraspoređen“. Još u svibnju ove godine Večernji je list pisao kako su ostala trojica djelatnika VSOA-e, iako pod istragom, ostala i dalje na svojim radnim mjestima. Ministarstvo obrane pravdalo se da „ne postoji zakonska osnova za njihovo udaljenje iz službe“, no sada, nakon podizanja optužnice, suspenzija im zasigurno ne gine.

Sutra bi, prema pisanju Večernjeg lista, Darko Grdić trebao dobiti otpust iz OS RH. Naime, članak 64. novog Zakona o službi u OS RH propisuje mogućnost korištenja statusa „na raspolaganju“ na rok od 3 mjeseca, a dan nakon isteka tog roka prestaje služba po sili zakona. Prema članku 228. istoga Zakona, na djelatne vojne osobe koje su zatečene na raspolaganju na dan stupanja na snagu Zakona o službi primjenjuju se rokovi za raspolaganje u skladu s aktima kojima se regulira njihov status na dan stupanja na snagu Zakona o službi. Kako je novi Zakon o službi stupio na snagu 26. lipnja, Grdiću je danas istekao rok od 3 mjeseca „na raspolaganju“, zbog čega bi sutra taj general HV-a lako mogao postati „nezaposlen“ ili barem „umirovljen“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.