Suđenje Grdiću i Preostu iza zatvorenih vrata

 

Suđenje bivšim čelnicima Vojne sigurnosno-obavještajne službe, Darku Grdiću i Ognjenu Preostu, te još trojici suoptuženika, također pripadnika VSOA-e, od danas pa do kraja postupka bit će zatvoreno za javnost. Tako je jutros odlučilo sudsko vijeće zagrebačkog  Županijskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević, na temelju zahtjeva USKOK-a. Zamjenik ravnatelja USKOK-a, Tonči Perković, zatvaranje postupka za javnost zatražio je temeljem članka 388. Zakona o kaznenom postupku, koji propisuje isključenje javnosti ako je to u funkciji zaštite sigurnosti i obrane RH. Nakon kratkog vijećanja, Sudsko je vijeće odobrilo isključenje javnosti za cijelu raspravu, jer bi „javno objavljivanje podataka iz kaznenog predmeta, kao i sadržaja dokumenata koji trebaju biti izvedeni kao dokaz, te objavljivanje iskaza svjedoka, predstavljalo ugrozu nacionalne sigurnosti kao i obrane RH“.

Kao što smo već pisali na portalu Obris.org, a što je jutros potvrdilo i Sudsko vijeće, iz javnosti otvorenog suđenja mogli bi se rekonstruirati načini i metode rada VSOA-e, njen ustroj i financiranje, kao i identitet pojedinih djelatnika – svjedoka na suđenju Grdiću i Preostu. Iako bi to sigurno predstavljalo neplanirano i neželjeno otvaranje jedne od hrvatskih obavještajnih službi svoj zainteresiranoj javnosti, ipak se brojnim promatračima tu nameće barem retoričko pitanje – nije li osnovana sumnja u krađu državnog novca iz operativne blagajne jedne takve državne službe zapravo bitno veća ugroza nacionalne sigurnosti iste te države?!

Bivši obavještajni dvojac, Grdić i Preost, danas u mirovini, zajedno s još 3 aktivna djelatnika VSOA-e (Zdeslavom Ivankovićem, tajnikom Kabineta ravnatelja, Denisom Lukunićem, operativnim dočasnikom u Kabinetu ravnatelja i Tiborom Mijom Kuljanićem, načelnikom Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e) optuženi su da su pronevjerili najmanje 5 milijuna kuna iz Fonda za posebne namjene, i umjesto za doušnike potrošili te novce za osobne potrebe. Ta je manipulacija državnim novcem otkrivena nakon što je na čelo VSOA-e postavljen novi ravnatelj Zdravko Klanac, koji je kao jedan od prvih poteza napravio skeniranje stanja u Agenciji. Suđenje Grdiću i Preostu trebalo je početi još u ožujku, pred sucem Željkom Horvatovićem, poznatom nam iz suđenja Berislavu Rončeviću, no odgođeno je zbog promjene sudskog vijeća. Na čelu danas započetog sudskog postupka je sutkinja Renata Miličević, inače zamjenica predsjednika Odjela za USKOK kaznenog odjela I. stupnja Županijskog suda u Zagrebu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.