Suđenje Grdiću i Preostu iza zatvorenih vrata?

 

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Siniše Pleše, u cijelosti je danas potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv bivših čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Darka Grdića i Ognjena Preosta.  Zbog sumnje da su tijekom 3 godine, od 2009. do 2012., u vlastiti džep strpali više od 5 milijuna kuna iz Fonda za posebne namijene, uz ovu dvojicu najistaknutijih bivših obavještajaca osumnjičeno je još troje, do nedavno aktivnih djelatnika VSOA-e.

Sjednica Optužnog vijeća, kao i predstojeće pripremno ročište, zatvorena je za javnost, a iako za sada nema službene potvrde – očekuje se da će USKOK zatražiti da se cjelokupni sudski postupak provede iza zatvorenih vrata. Razlog tome nije samo niz klasificiranih dokumenata VSOA-e (koji su za potrebe istrage i kasnijeg postupka trebali biti deklasificirani), već i to što bi se praćenjem postupka mogao rekonstruirati ustroj i način rada Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Istrage koje uključuju klasificirane dokumente i do sada su za USKOK bile prilično teške, jer davanje takvih dokumenata USKOK-u na uvid, kao i njihova deklasifikacija za potrebe istrage, ovisi isključivo o kreatoru takvog dokumenta. Pritom ne vrijede upozorenja o žurnosti, a nema ni zakonske obveze prema kojoj kreator klasificiranog dokumenta USKOK-u nužno mora dostaviti traženi papir ili barem potvrditi njegovo postojanje.

Sada sasvim izvjesno suđenje Darku Grdiću i Ognjenu Preostu tako je četvrto u nizu sudskih postupaka s područja obrane i sigurnosti. Prošle je godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu započelo ponovljeno suđenje Ljubi Ćesiću Rojsu zbog sumnji na zloporabu položaja pomoćnika ministra obrane davne 1999. godine. Početkom studenog ove godine na Županijskom sudu u Osijeku počeo je sudski postupak protiv bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Mladena Kruljca i još petorici „suučesnika u nedjelu“. Njih se tereti za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u općini Sibinj kod Slavonskog Broda. Ponovljeno suđenje Berislavu Rončeviću i Ivi Bačiću za nabavu kamiona sada već davne 2004. godine počelo je u svibnju ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu, a danas se prilično primaklo svome kraju. Iako još nema nikakvih službenih potvrda, opće je mišljenje da će se nakon Grdića i Preosta pred božicom pravde naći barem neki od aktera hrvatskog kraka slučaja Patria. USKOK kaže da o ovom slučaju istraga još traje, a javnost se zabavlja nagađanjima tko je sljedeći vlasnik optužnice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.