Što donose nove odluke o naknadama za službu i stanovanje?

 

Od četvrtka, 14. rujna, na snazi su dvije nove odluke Ministarstva obrane RH – „Odluka o naknadi za posebne oblike rada u službi“ i „Odluka o visini naknade za stanovanje“. Obje odluke objavljene su u Narodnim novinama (103/2023 od 6. rujna ove godine) i, kako kaže MORH, predstavljaju „poboljšanje kvalitete življenja pripadnika Hrvatske vojske u mjestima njihove službe“.

Odluka o naknadi za posebne oblike rada u službi, kako joj i ime kaže, propisuje naknade za rad u terenskim uvjetima, stražarske službe i dežurstva. Po novom, djelatnoj vojnoj osobi pripada pravo na naknadu za rad u terenskim uvjetima u visini od 27,00 eura neto po danu (prema Odluci iz 2019. to je iznosilo 130 kn neto po danu), a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom utvrđenim zakonom naknada iznosi 32,00 eura neto po danu (ranije 150 kn neto po danu). Jednako tako, podignuta je naknada i za stražarsku službu (u trajanju duljem od 12 sati), koja sada iznosi također 27 eura neto podanu, odnosno 32 eura neto po danu za stražarenje subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom. Do sada su i te naknade iznosile 130, odnosno 150 kuna neto po danu. Podignuta je i naknada za dežurstvo – prema novoj odluci, ona iznosi 20 eura neto po danu, odnosno 25 eura neto po danu za dežurstvo subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom. Ranije se dežurstvo plaćalo 100 kn neto, odnosno 130 kn neto po danu.

Za pomoć Sloveniji – posebna naknada (Photo: Slovenska vojska)

Tu je propisano još i da DVO koji ima pravo na naknadu za posebne odlike rada u službi nema pravo na dnevnicu (te dvije naknade međusobno se isključuju), kao ni na uvećanje plaće za prekovremeni rad, rad noću, u smjenama, turnusima, subotom, nedjeljom, blagdanom, neradnim danom, stanju pripravnosti i slično. Naknade za uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i pomoći institucijama civilne vlasti, organizacijama i službama namijenjenima zaštiti i spašavanju te stanovništvu u slučaju katastrofa, velikih nesreća i nesreća općenito, potrage i spašavanja, prijevozu unesrećenih ili oboljelih, posebnom odlukom propisuje ministar obrane. Upravo smo prije mjesec dana svjedočili takvo odluci, kada je ministar obrane Mario Banožić propisao da se „pripadnicima Hrvatske vojske koji su angažirani u Sloveniji povećava naknada te ona sada iznosi 80 eura neto“.

Naknade za stanovanje

Koliko košta stanovanje na Visu?

Druga nova odluka koja je na snagu stupila krajem prošloga tjedna je „Odluka o  visini naknade za stanovanje“. Radi se o značajnijom podizanju naknada, ovisno o mjestu službe. Najviše – 480 eura neto, dobit će se za sljedeća mjesta službe: Brijuni, Buševec, Divulje, Dubrovnik, Dugi Otok, Dugo Selo, Kozjak, Kravarsko, Kupari, Lastovo, Lučko, Mali Lošinj, Mljet, Molunat, Orebić, Osijek, Pelješac-Rota, Pelješac-Sveti Ilija, Ploče, Podvornica, Pula, Rakitje, Rijeka, Savudrija, Split, Sveta Nedelja, Šibenik, Velika Buna, Velika Gorica, Velika Gorica-Pleso, Vis, Zadar, Zagreb, Zagreb-Sljeme, Zemunik Donji, Žirje, Žrnovnica. U odnosu na odluku iz 2018., tu je ponovome došlo do proširivanja popisa mjesta službe za koja će se isplaćivati ova najviša naknada – primjerice, Mali Lošinj i Mljet skočili su s mjesta s najnižom naknadom u popis mjesta službe s najvišom naknadom.

Drugu kategoriju čine mjesta službe za koja će se isplaćivati srednje velika naknada u iznosu od 340 eura neto, i to se odnosi na mjesta: Benkovac, Bjelovar, Daruvar, Delnice, Doljani, Đakovo, Gašinci, Karlovac, Knin, Križevci, Našice, Požega, Požega-Papuk, Sinj, Učka-Brgud, Varaždin, Varaždin Breg, Vinkovci, Vinkovci-Borinci, Vukovar. Dakle, u ovoj kategoriji su  po novome Delnice, Doljani, Knin, Našice, Požega i Požega-Papuk, te Varaždin Breg, za koje se do sada isplaćivala najniža naknada od 1.300 kn neto. Time je novom odlukom drastično smanjen popis mjesta službe za koja se isplaćuje najniža naknada pa ih se u prošlotjednoj odluci navodi samo kao „ostala mjesta službe u RH“, i naknada za njih iznosi 260 eura neto.

Navedene odluke prethodno su prošle kroz javno savjetovanje, a unatoč jasno obrazloženim opaskama, Ministarstvo obrane niti jednu nije uvažilo, obrazlažući da su spomenuti problem već riješeni ili kroz nove odluke ili kroz niže propisane akte.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.