Sporazum i zakon o suradnji sa Srbijom protiv prirodnih katastrofa

 

Punih 7 mjeseci nakon što su snage MUP-a RH pomagale stanovništvu u poplavljenom Obrenovcu (Republika Srbija), Vlada je na današnjoj 198. sjednici prihvatila „Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Vlade Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa“. Kako je šturo i bez ikakvog sadržaja obrazložio Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, ispada da je najveća stvar u ovom prijedlogu zakona da će ići u hitnu proceduru:

 „Sporazum između Vlade RH i Vlade R Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa potpisan je u Beogradu, dana 15. srpnja 2014. godine. Sporazumom se uređuju uvjeti za suradnju na području planiranja i provođenja mjera za zaštitu, spašavanje i uklanjanje posljedica katastrofa, primjerice potresa, požara i drugih, te pružanja međusobne pomoći. Predmetnim zakonom potvrđuje se ovaj sporazum kako bi njegove odredbe postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH,a zakon se predlaže donijeti po hitnom postupku. Provedba ovog zakona neće zahtijevati osiguranje dodatnih financijskih sredstava u državnom proračunu RH.“

MUP RH u poplavljenom Obrenovcu

MUP RH u poplavljenom Obrenovcu

Već potpisanim sporazumom, a onda i budućim zakonom o suradnji u zaštiti od katastrofa, regulira se (1) planiranje i provođenje mjera za zaštitu od poplava, potresa, požara, zagađenja okoliša, plovidbenih nezgoda na unutarnjim vodama, radioloških opasnosti, kao i industrijskih i drugih katastrofa, (2) međusobno izvješćivanje o potencijalnoj i stvarnoj katastrofi, (3) međusobna pomoć pri zaštiti i spašavanju, te otklanjanju posljedica katastrofa, (4) stručno osposobljavanje i usavršavanje pripadnika službi, vatrogasno-spasilačkih jedinica, jedinica za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, jedinica zaštite od požara i drugih pripadnika spasilačkih postrojbi, (5) razmjena znanstvenih i tehničkih podataka, i drugih dokumenata bitnih za zaštitu od katastrofa, te (6) suradnja u razvoju i proizvodnji opreme za zaštitu i spašavanje. Ova posljednja točka posebno je zanimljiva, jer otvara putove za moguću specijaliziranu gospodarsku suradnju između Hrvatske i Srbije. I točka 5 je na sličnome tragu – sporazumom se kaže da razmjena podataka i drugih dokumenata, među ostalim, „obuhvaća izradu zajedničkog znanstveno-istraživačkog programa za slučaj ugroženosti“.

Također se otvaraju i mogućnosti za organiziranje zajedničkih vježbi iz područja zaštite i spašavanja. Sporazumom se regulira i korištenje zrakoplova i plovila za hitan prijevoz spasilačkih postrojbi ili pojedinaca koji sudjeluju u spašavanju i pružanju pomoći, kao i korištenje vojnih zrakoplova. Tako će se za angažman na zadaćama zaštite i spašavanja vojni zrakoplovi angažirati isključivo u skladu sa sporazumom o obrambenoj i vojnoj suradnji, te sporazumima o statusu vojnih snaga koji su trenutno na snazi. Za gašenje požara na otvorenom u graničnom području, a radi sprečavanja njegovog daljnjeg širenja, protupožarnim zrakoplovima bit će omogućen ulazak na državno područje druge države do dubine do 10 kilometara, kao što je slučaj i s BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.