Nacionalna sigurnost u 60 minuta

 

Sukladno najavama, danas točno u podne sastalo se Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS), vrhovno koordinacijsko tijelo za ove teme u Hrvatskoj. Dok je već u startu postalo jasno kako se ostvarila većina nemilih najava o kojima smo raspravljali jutros, ipak treba napomenuti da uz ovaj skup nema zajedničkih fotografija premijera i predsjednice RH u dolasku (što su svi zapazili, baš kao i njihovo usklađivanje odjevnih detalja), no nema ni protokolarne fotografije sa samoga početka skupa – tako da se zapravo temeljem medijskih izvještaja ne može točno reći tko je sve od propisanih sudionika VNS-a zapravo i nazočio današnjoj sjednici. Dok su tu prilično sigurno bili predsjednici države, Vlade i Sabora, kao i niz nadležnih ministara, te načelnik GS OS RH – pažnji medija promakao je niz više tehničkih sudionika, kao i ravnatelji obje hrvatske obavještajne agencije (Dragan Lozančić iz SOA-e i general Zdravko Klanac ispred VSOA-e).

Kako je čitavo događanje na prigodno zatvorenom drugome katu Hrvatskog sabora i službeno okončano malo iza 13 sati, jasno je da je tu bila riječ tek o svojevrsnoj predstavi. Naime, uz ikakav protokol, pozdravne i uvodne govore, usuglašavanje dnevnoga reda, te predstavljanje priloženog dokumenta “Godišnje smjernice” – malo je vremena ostalo već i za bilo kakav podrobniji spomen nove Strategije nacionalne sigurnosti, a kamoli za išta teže ili ozbiljnije. Ova je činjenica vidljiva i iz službenog priopćenja, koje se za ovo sijelo pojavilo malo iza 14 sati na internetskim stranicama Ureda predsjednice RH. Spomenuti uradak prenosimo u cijelosti:

Održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske

Dana 12. ožujka 2015. godine je  održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Republike Hrvatske. U okviru predviđenog dnevnog reda, a sukladno obvezama i ovlaštenjima propisanim Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, Vijeće za nacionalnu sigurnost je utvrdilo Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija RH za 2015. godinu, te donijelo zaključak da će Vlada RH pokrenuti proceduru izrade prijedloga nove Strategije nacionalne sigurnosti RH. Uz navedeno, raspravljena su i određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti“.

Dakle, “Godišnje smjernice” su usvojene (s najmanje dva i pol mjeseca zakašnjenje), o Strategiji nacionalne sigurnosti tek će se pričati, dok su u zadnjih nekoliko minuta sastanka pod opsadnim okolnostima dodirnuta i “određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti“. Za njihovo iole ozbiljnije predstavljanje (ne ulazeći onda ni u ikakvu raspravu) teško da je bilo vremena. Dobar pokazatelj toj činjenici predstavlja i najkraće te najšturije priopćenje s jednog VNS-a ikad, sve tamo od doba Domovinskoga rata, te tijela koje se nekada zvalo VONS, pa naovamo. Dok skupovi slični ovom današnjem tek otvaraju pitanja kako ti svi ljudi zapravo zarađuju svoje visoke državne plaće, ostaje samo za nadati se da će u predstojećem vremenu više konkretne pažnje biti posvećeno temama koje su očito tek formalno načete na današnjem kvazi spektaklu od sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.