Mirko Šundov – kandidat za načelnika GS OS RH

 

Vlada je na današnjoj zatvorenoj sjednici predložila kandidata za novog načelnika Glavnog stožera OS RH, te o tome samo kratko izvijestila na web-stranici:

„Utvrđen je Prijedlog za razrješenje dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora dr.sc. Drage Lovrića, s danom 29. veljače 2016. godine, radi isteka mandata, te  Prijedlog za imenovanje novog načelnika Glavnog stožera generala-pukovnika dr.sc. Mirka Šundova, s danom 1. ožujka 2016. godine, te upućen u Odbor za obranu Hrvatskoga sabora radi pribavljanja mišljenja, na daljnji postupak.“

Da podsjetimo, tu je relevantan članak 7. Zakona o obrani (NN 73/13, 75/15) koji u 8. točci svog prvog stavka (pri nabrajanju ovlasti) kazuje da Predsjednik RH: “imenuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora“.

Time su praktično pa okončana nagađanja o tome tko bi mogao naslijediti Lovrića, gdje su u prvome redu, sukladno činovima, stajali generali Dragutin Repinc, Slavko Barić, Mato Ostović i Mirko Šundov. Saborski Odbor za obranu, koji još uvijek nije održao ni svoju konstituirajuću sjednicu, neće imati puno vremena za saslušanje kandidata Šundova, budući da su do isteka mandata aktualnog načelnika GS-a ostala tek 2 tjedna, a prva sjednica Odbora još nije niti sazvana.

Kandidat za novog načelnika GS-a dolazi s dužnosti glavnog inspektora obrane, što će biti jedan od rijetkih slučajeva kada ta funkcija nije poslužila kao priprema za skorašnje umirovljenje. Kao što smo već pisali, prije ove inspektorske dužnosti general-pukovnik  Mirko Šundov bio je vojni predstavnik RH pri NATO-savezu, te dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.