CG: od topovnjače do vanobalnog ophodnog plovila

 

Dok ni s jedne strane u javnost ne dopire ni riječ o međudržavnim razgovorima na temu sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, Crna Gora nastavlja samovoljno prekrajati brodovlje negdašnje JRM. Nakon što već godinama traje priča o školskom brodu “Jadran” – plovilu koje je 1991. godine oteto iz ratne luke Lora u Splitu i jedan je od tek nekoliko premeta koje Hrvatska iz inventara JNA potražuje “u naturi” – sada su započeli i crnogorski radovi na masivnim prilagodbama negdašnjeg plovila RTOP-405 “Jordan Nikolov”. Ova je raketna topovnjača bila izgrađena 1979. u Kraljevici, kao predzadnja od ukupno šest brodova klase Končar.

Nakon godina planiranja, 3. ožujka 2017. započela je njena temeljita rekonstrukcija u “off-shore patrolni brod” (vanobalno ophodno plovilo) za potrebe nadzora pomorskog prostora Crne Gore. Napomenimo da se sličnu pregradnju planira i za još jedan brod iz te klase (negdašnji RTOP-406 “Ante Banina”), što će ta plovila učiniti poprilično različitima od negdašnjeg RTOP-402 “Vlado Ćetković” – jedine raketne topovnjače iz te klase koja je ostala u Hrvatskoj, služeći u HRM pod oznakom RTOP-21 “Šibenik”. Radovi na negdašnjem RTOP-405 izvode se prema projektima koje je Crna Gora kupila pri Brodarskome institutu u Zagrebu, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org. Za detalje ove pregradnje, kao i stanje remonta školskoga broda “Jadran”, prenosimo tekst crnogorskoga portala Boka News.

 

Negdašnji RTOP-405 “Jordan Nikolov” u Bijeloj

Bivša raketna topovnjača 405 Mornarice Vojske Crne Gore, koju se rekonstruira u patrolni brod, podignuta je jučer (petak, 03. ožujka, op.ur.) u Bijeloj iz mora, na mali dok Jadranskog brodogradilišta, da bi inženjeri i radnici kompanije „Arsenal Rem“ iz Kraljeva obavili neophodne radove i preinake na podvodnom dijelu trupa tog ratnog broda. Prema neslužbenim saznajima, na brodu se otvaraju dva nova tehnološka otvora ispod vodene linije, za potrebe funkcioniranja novougrađenih uređaja i opreme.

„Arsenal Rem“, koga čine najvećim dijelom inženjeri i najbolji majstori bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, prošle je godine započeo obiman, skoro milijun eura vrijedan projekt rekonstrukcije topovnjače u tzv. off-shore patrolni brod, po projektu koji je za Ministarstvo obrane Crne Gore napravio renomirani Brodarski institut iz Zagreba. Do sada je na bivšoj raketnoj topovnjači obavljeno skidanje lansera za protubrodske rakete i dijela palubne opreme, ugrađeni su novi pomoćni motori „Volvo“ i remontirani glavni diezel-motori tipa MTU, konzervirane plinske turbine „Rols Royce Proteus“, a rekonstruirana je i modernizirana unutrašnjost broda, prostorije za boravak posade i smještaj namirnica. U toku je remont oba glavna topa „Bofors“ kalibra 57 mm, kao i priprema krmenog dijela broda na koji će se instalirati hidraulička dizalica nosivosti 3 tone i ležaj za brzi RHIB čamac dužine 6,5 metara, koji će koristiti tzv. boarding tim s topovnjače-budućeg patrolnog broda, prilikom kontrole i ukrcaja na druge brodove na moru.

Uskoro će početi i radovi na modernizaciji brodskog elektroničkog sustava za upravljanje vatrom 9LV-209, ugradnjom infracrvene kamere i laserskog daljinometra, a brod će dobiti i novu modernu elektroničku navigacijsku opremu koja će sadržati i ECDIS uređaj za prikazivanje elektronskih karti, AIS transponder i tzv. brodsku „crnu kutiju“, odnosno „voyage data recorder“. Planirano je da svi radovi na ovom 45 metara dugom i oko 250 tona teškom ratnom brodu budu završeni do listopada kada će bivša topovnjača 405, kao patrolni brod, biti ponovno uvedena u operativnu upotrebu Mornarice VCG.

Pri kraju i remont „Jadrana“

Školski broj “Jadran” (Photo: Stevan Kordić)

U Bijeloj je u završnoj fazi i obiman generalni remont školskog broda MVCG, jedrenjaka „Jadran“. Posao vrijedan 1,7 milijuna eura započet je još u rujnu 2013., a trebao je biti gotov do sredine ljeta naredne godine. To se, međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u brodogradilištu u kojem je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na „Jadranu“, što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna riješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja. Brod koji je u proteklom periodu bukvalno „ogoljen do golog korita“ i potom nanovo sastavljan, uz ugradnju nove opreme, glavnog i pomoćnih motora te suvremene elektronike, pri čemu je najveći dio posla obavila sama posada „Jadrana“, trebao bi se do 1. travnja vratiti na svoj stalni vez u matičnoj luci Tivat. Odatle bi „Jadran“ u narednih dvadesetak dana trebao obaviti sve potrebne probne vožnje i uvježbavanja posade, prije nego što 24. travnja isplovi na višednevno školsko krstarenje do Venecije i Kopra s ukrcanim učenicima Srednje pomorske škole i studentima Fakulteta za pomorstvo iz Kotora.

 

* Crnogorski portal BokaNews (http://www.bokanews.me/) objavio je ovaj tekst 4. ožujka 2017. godine pod originalnim nazivom “Topovnjača dokovana u Bijeloj – pri kraju remont ‘Jadrana’ “. Članak je u originalu dostupan na adresi: http://www.bokanews.me/featured/topovnjaca-dokovana-bijeloj-pri-kraju-remont-jadrana/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.