ŠB “Jadran” – povuci, potegni

 

Prije nepunih godinu dana činilo se kao da je na pomolu konačno rješavanje statusa ŠB „Jadran“. Početkom listopada 2017. ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković potvrdio je da je primio pismo hrvatskog kolege Damira Krstičevića i da se o „Jadranu“ počelo ozbiljnije razgovarati.

„Nemamo bilo što da krijemo. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod ‘Jadran’. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude točka spora između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade euroatlantsku i europsku budućnost“,

kazao je Bošković, dodavši da postoje i razna rješenja koja bi se mogla postići na zadovoljstvo obje strane.

Ministar obrane Bošković s posadom ŠB “Jadran” (Photo: MoD CG)

No od jučer je potpuno sigurno da konačno rješenje nije blizu, te je izvjesno da do njega neće niti lako doći. Jučer je, naime, u Tivtu, na ŠB „Jadran“ održana središnja svečanost povodom 85. obljetnice ovog jedrenjaka. Domaćin primanja bio je upravo crnogorski ministar obrane Predrag Bošković, koji je u svom pozdravnom govoru, među ostalim, rekao i kako se taj brod „duboko saživio s Tivtom i cijelim Bokokotorskim zaljevom“, te će sigurno „nadživjeti još mnoge generacije i još dugo dočekivati nove mornare u misiji obuke pomorskim vještinama“. Nadalje:

„Vlada Crne Gore je od 2013. izdvojila značajna sredstva da se ova brod  ponovno uzdigne i ponovno zasvijetli u svom najljepšem ruhu. Upravo je to bio zalog za budućnost, zalog da ovaj brod plovi, i da bude svima na usluzi, u Crnoj Gori. I svakako, ono što je bila naša projekcija – da ovaj brod otvorimo građanima i turistima, a u tome smo uspjeli jer je ‘Jadran’ samo za 24 sata na ‘Danu otvorenih vrata’ posjetilo i pogledalo skoro 2.000 ljudi“,

rekao je Bošković, dodavši kako je Crna Gora otvorena za to da svi njeni saveznici koriste ŠB „Jadran“, ali da on ostaje u Crnoj Gori i nastavlja ploviti pod crnogorskom zastavom.

Aktualni zapovjednik ŠB „Jadran“, kapetan korvete Zoran Ivanovski, nastavio je u istome tonu:

Aktualni zapovjednik ŠB “Jadran”, kk Zoran Ivanovski (Photo: MoD CG)

„Danas na palubama ‘Jadrana’, pored kadra Mornarice Vojske CG, svoja prva iskustva u pomorstvu i navigaciji stječu i učenici i studenti pomorskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Biti dobar pomorac, danas u doba automatike i elektronike, ne može se ako se ne prođe posebna i svojevrsna škola pod jedrima na ŠB ‘Jadran’. Biti članom njegove posade oduvijek je bila posebna čast i privilegija, ali i velika odgovornost i obveza koja neprekidno traje kod brojnih generacija. Nastavljamo s istim žarom i entuzijazmom, do kraja posvećeni ispunjavanju svojih profesionalnih obaveza. Nastojimo graditi budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Činimo ga modernim tamo gdje je to moguće i gdje se to smije, a čuvamo našu tradiciju i nasljeđe tamo gdje je to naša obaveza“.

Na sinoćnje izjave iz Tivta danas je reagirao i ministar obrane RH Damir Krstičević, priopćenjem u kojem stoji:

Posljednjih tjedan dana ŠB “Jadran” bio je vezan u Tivtu (Photo: MoD CG)

„Školski brod ‘Jadran’ vlasništvo je Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske povijesti. Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi spomenuti brod bio vraćen pod hrvatski stijeg, a od Crne Gore očekuje provedbu dogovora o sukcesiji i poštivanje međunarodnog prava. Kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, Republika Hrvatska pristala je na mogućnost zajedničkog korištenja ŠB ‘Jadran’ u svrhu školovanja kadeta obiju zemalja.

Međutim, matična luka ŠB ‘Jadran’ može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen“.

Ovime je opet cijela priča o vlasništvu nad „Jadranom“ vraćena na početak. Iako se u kuloarima spekulira da će se ove jeseni napokon, nakon vrlo duge pauze, održati sastavak povjerenstava za vojnu sukcesiju, teško je očekivati da se status ŠB „Jadran“ promijeni bez nekakvih drastičnih političkih i diplomatskih mjera.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.