Nove “avanture” školskog broda Jadran

 

Sporni školski brod Jadran, kojeg Republika Hrvatska potražuje u sklopu sukcesije vojne imovine bivše JNA, posljednjih je dana bio u središtu priče o organiziranom kriminalu. Naime, na sam 19. travnja, umjesto da isplovi na u javnosti najavljeno krstarenje studenata Pomorskog fakulteta u Kotoru – školski brod Jadran postao je poprištem policijske racije i velike zapljene opojnih droga. Pri tome, u trenutku pronalaska opojnih droga studenti ni profesori spomenutog Pomorskog fakulteta još se nisu ni ukrcali na školski brod – oni su se trebali ukrcati tek kada bi se brod, nakon formalne ceremonije ispraćaja na tivatskoj gradskoj rivi Pine, prebacio na carinski vez u Porto Montenegru (radi točenja goriva i obavljanja carinsko-administrativnih formalnosti vezanih uz prelazak crnogorske državne granice). Na plovilu je zato bila njegova posada, a onda je  stigao i zapovjednik Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG), kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

Kako su izvijestili crnogorski, ali i brojni regionalni mediji, u ranim jutarnjim satima 19. travnja crnogorska je vojna policija izvršila pretragu broda, te je na njemu izgleda pronašla 56 paketa kokaina, težine oko 60 kilograma, visoke razine čistoće, tržišne vrijednosti oko 5 milijuna EUR. Prema postupno objavljivanim službenim navodima, drogu je izgleda na plovilo donio skupnik Duško Radenović, navodno skrivenu među hranom za petnaestodnevnu plovidbu gotovo 80 ljudi na ruti Tivat – Istanbul – Pirej. Umjesto za 11 sati 19. travnja najavljeno isplovljavanja 42 studenta druge i treće godine, u pratnji četiri profesora te posade broda i pripadnika Vojske Crne Gore, školski brod Jadran okupirali su pripadnici vojne i civilne policije sa psom za otkrivanje narkotika, da bi onda još i ronioci Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore pregledali podvodni dio trupa broda i dno ispod broda. Školsko krstarenje bilo je odgođeno tijekom provođenja istrage na brodu, a iako su još u ponedjeljak, 22. travnja, pojedini mediji spekulirali kako do njega neće ni doći, tog istog dana u popodnevnim satima Jadran je ipak krenuo na planiranu plovidbu i danas je prošao Krf. Kako se još prošloga tjedna spominjalo, pod zapovjedništvom kapetana korvete Zorana Ivanovskog u planu je bila četverodnevna plovidba do Istanbula, zatim četiri dana zadržavanja u tom turskome gradu, pa dvodnevna plovidba za grčki Pirej, u kojem se planiralo boraviti tri dana. Na povratku je Jadran trebao proći i kroz Medovski zaljev u Albaniji, gdje se bacanjem vijenca u more planiralo obilježiti stradanje crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike, poginulih pri potonuću talijanskog transportnog broda „Brindisi“, koji je 6. siječnja 1916. godine naišao na minu postavljenu od njemačke podmornice SM UC-14.

Moglo se čuti kako su istragu o drogi na brodu zajedno vodile Uprava policije i vojno-sigurnosna tijela, uz koordinaciju Višeg državnog odvjetništva iz Podgorice. Konkretnu istragu sada vodi Saša Čađenović, zamjenik Specijalnog državnog odvjetnika, koji je u nedjelju, 21. travnja saslušao još i narednika Miloša Kulića, zbog sumnje da je sudjelovao u ovom krijumčarenju. Uz spomenutog skupnika Radenovića, člana posade ŠB “Jadran” u čijem je osobnom ormariću tijekom istrage pronađen kokain, u nedjelju je uhićen i Radomir Osmajić iz Tivta, zbog sumnje da je stajao iza kriminalne skupine krijumčara te sudjelovao u krijumčarenju kokaina. Crnogorska policija krenula je dodatno u potragu i za još dvojicom sumnjivih civila.

Dan kasnije, u ponedjeljak 22. travnja, u Ministarstvu obrane Crne Gore održana je i zajednička konferencija za medije Ministarstva obrane, Uprave policije i Specijalnog državnog tužioca, na kojoj je istaknuto kako je čitava akcija zapravo potekla od Direktorata za obavještajno-sigurnosne poslove Ministarstva obrane i crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost, koji su prije više mjeseci započeli prikupljati dokaze protiv kriminalne organizacije koja se izgleda bavi trgovinom opojnim drogama međunarodnih razmjera. Kako je tom prilikom  Milivoje Katnić, Specijalni državni tužitelj, istaknuo:

Posebno ističem da se bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra obrane, koji je omogućio rad službenicima Uprave policije u objektima Vojske crne Gore, i suradnje s obavještajno-sigurnosnim direktoratom, ne bi mogli prikupiti dokazi niti pratiti djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a konačno ni identificirati pojedinci iz Vojske Crne Gore koji su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji“.

Čađenović je objasnio da se plan sumnjive petorke sastojao u tome da se kokain iz Crne Gore pomorskim putem prebaci prema lukama u Turskoj gdje bi bio isporučen drugim članovima kriminalne organizacije, dok bi se u povratku preuzimale iste ili slične količine heroina kojeg bi se transportiralo u Crnu Goru radi dalje prodaje. Na isti način i istim putem trebalo se do Turske prebaciti i nešto oružja. „U pribavljanju dokaza o izvršenim kaznenim djelima službenici policije izvršili su više od deset pretresa, radi izuzimanja dokaznog materijala, na prostoru Tivta, snimaka sigurnosnih kamera, a u dosadašnjem tijeku postupka u svojstvu građana saslušano je više desetina osoba“, pojasnio je Čađenović. Iako se po medijima spekuliralo da su za skrivanje droge korištena vojna skladišta, bilo aktualna ili napuštena, Ministarstvo obrane Crne Gore to je energično demantiralo.

Dok je nedvojbeno kako se radilo o iznimno neugodnoj situaciji za obrambeni sustav Crne Gore, brigadir Aleksandar Pantović (v.d. načelnika Štaba GŠ VCG) objasnio je javnosti: „Vojska Crne Gore neće dozvoliti da se bilo tko sakriva iza uniforme u naumu da na bilo koji način ukalja ugled institucije i ove časne profesije, niti će dozvoliti da imovina kojom Vojska raspolaže bude korištena za nečasna djela. Svaka namjera pojedinaca da unesu kriminal u Vojsku ostat će na nivou zamisli i pokušaja“.

Za kraj napomenimo kako se u čitavoj priči nije čula ni riječ o ikakvim službenim potezima ili reakcijama hrvatskih vlasti, koje potražuju povrat školskog broda Jadran u Split – bilo prema Crnoj Gori, ili prema Turskoj i Grčkoj, državama koje su partneri RH u EU i NATO, pa ipak toleriraju crnogorske pomorske avanture otetim školskim plovilom. Od svakog odgovornog vlasnika neka reakcija ipak bi se očekivala.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.