Selak: za RH nije avion stariji od pilota

 

Uoči sjednice Vijeća za obranu ponovno se otvorilo pitanje jesu li izraelski zrakoplovi, kao vjerojatni izbor državnog vrha, pogodni za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ili su s prosječnom starosti od 30-ak godina „stare kante“, tek nešto bolje od postojećih MiG-ova. O tome je jučer govorio umirovljeni pilot Ivan Selak u razgovoru s novinarkom Petrom Fabian Kapov za Dnevnik Nove TV. Selak je ponovio sve ono što je govorio i ranije, prvenstveno o izraubanosti izraelskih F-16, te je napomenuo kako je o tome obavijestio i ministra obrane Damira Krstičevića.

Hrvatska je na korak do konačne odluke. Što je, po vama, dugoročno rješenje za Hrvatsku?

Moj stav je prilično poznat i jasan. Moj stav sam iznio i ministru obrane Damiru Krstičeviću. Dugoročno rješenje za ovu zemlju je… Poznato vam je da su u igri su samo dva zrakoplova F-16 i zrakoplov Gripen C. U igri su i 4 ponuđača – SAD, Švedska, Grčka i Izrael. Dakle, 2 zrakoplova. S obzirom na stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na stanje borbene komponente HRZ-a, s obzirom na stanje infrastrukture, na stanje letačkog sastava, na stanje tehničkog sastava, po meni zrakoplov koji dolazi u ovom slučaju u obzir je noviji zrakoplov ili korišteni zrakoplov. Moje mišljenje je da iskorišteni zrakoplov ne dolazi u obzir.

S obzirom na iskustvo koje imate, je li ministar uvažio vaše mišljenje? Imate li neku povratnu informaciju?

Savjetodavno tijelo za borbeni avion (Photo: MORH/J.Kopi)

Da li je on uvažio i da li će uvažiti – to je stvar ministra obrane i to je stvar tima s kojim je on radio. Ja nisam bio član tima koji je radio na odabiru zrakoplova. Bio sam član tima koje je odlučilo o tome da borbena komponenta HRZ ostane unutar sastava HRZ-a. Po meni, ta odluka je druga odluka po važnosti, po povijesnoj važnosti za HRZ. Prva je bila uredba o stvaranju Ratnog zrakoplovstva.

I sami ste letjeli na F-16 zrakoplovima. Potvrde li se i službeno nagađanja da stižu izraelski avioni – je li Hrvatska mirna – mogu li oni letjeti idućih 20, 30 godina?

Imao sam priliku baš ovdje na aerodromu Pula letjeti na borbenom zrakoplovu tipa F-16. Kolegi koji je letio sa mnom, američkom pilotu… Prije toga je on letio sa mnom na avionu MiG-21, nakon toga rekao sam mu da sam probni pilot Zrakoplovno tehničkog centra i probni pilot HRZ-a i da, ukoliko je moguće, da mi da da probam taj zrakoplov neko vrijeme iznad aerodroma. On je rekao: „S osobitim zadovoljstvom“, i 7 minuta zrakoplov je bio praktično u mojim rukama. Da se potpuno razumijemo – F-16 je odličan zrakoplov, F-16 je agilan zrakoplov, visoko manevrabilan, dobro opremljen elektronski. Međutim, u slučaju o kojem mi sada govorimo, a govorimo o zrakoplovu koji su ponuđeni: F-16 od strane SAD-a, praktično blok 70,72 – to je science fiction… i zrakoplovi koji su ponuđeni od Grka i Izraelaca. Po meni, smatram da zrakoplov koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota, od generacije pilota koji će letjeti na njemu – nije dobra opcija za Hrvatsku. Ja mogu navesti niz razloga, međutim bojim se da kratkoća ovog razgovora mi to ne dozvoljava.

Vi više ne letite, u mirovini ste, znate u kakvom stanju ste ostavili zrakoplovstvo – hoće li novim avionima imati tko letjeti?

Mislim da neće biti problem ni u pilotskom ni u tehničkom sastavu. Mada, ovaj zrakoplov – ako govorimo o razlikama među zrakoplovima, ako govorimo o zrakoplovu F-16 i Gripenu, i ako ih uspoređujemo – moramo znati da zrakoplov F-16 traži puno više ljudi za održavanje. Ja ne favoriziram ni jedan ni drugi zrakoplov, nemam nikakav interes ni da protežiram Gripen niti da protežiram F-16, međutim želim upozoriti – i upozorio sam ministra obrane – naši piloti se neće zasigurno naletjeti na zrakoplovu ukoliko ga kupimo od Izraelaca. Zašto? Zato što najveća mana zrakoplova F-16 Barak je što je to izraelski… što su ga letjeli Izraelci. Izraelce sam upoznao, bio sam u Izraelu, to su najbolji piloti na svijetu. Baš zato što su najbolji piloti na svijetu, oni i najbolje koriste taj zrakoplov. Dakle, oni su taj zrakoplov izraubali. Proizvođač zrakoplova, Lockheed Martin, kad je proizveo taj zrakoplov, tj. te zrakoplove, krajem ’80-ih godina, je jasno naveo: životni vijek zrakoplova je 30 godina, životni vijek je 8.000 sati. Ti zrakoplovi su sada toliko naletjeli.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.