“Sava Star 17” – vježba za britansku medicinsku pričuvu

 

Današnjom prezentacijom na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ kod Knina okončana je bilateralna vojna vježba „Sava Star 17“. Posljednjih 8 dana, točnije od 11. pa do danas, 19. rujna, 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga radilo je na povećanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja, i to kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih.Prije svega je tu riječ o unapređivanju suradnje pri spašavanju vojnika ranjenih na terenu, te o uvježbavanju pružanja najbolje i najhitnije medicinske pomoći u zadanom trenutku. Kako je bilo naznačeno u ovogodišnjem Planu vježbi, usvojenom krajem siječnja ove godine, osim što se uvježbavaju u međunarodnom okruženju, OS RH prije svega pružaju potporu uvježbavanju OS Ujedinjene Kraljevine. Ove godine u vježbi su prvi put sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih Oružanih snaga, te pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN. Također, ovo je prvi puta da britanska vojska na vježbi nije sudjelovala sa svojim pješačkim postrojbama.

Kako je priopćio MORH, primarna obučna skupina je medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće. Sekundarna obučna skupina je zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi utemeljena je 1985. godine u Cambridgeu i pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a glavne su joj kompetencije – pružanje prve pomoći, spašavanje života i trijaža.

S današnjim danom, bilateralna vojna vježba „Sava Star“ prevalila je polovicu od planiranih ukupno 7 ovakvih vježbi u razdoblju od 2013. do 2020. godine. Hoće li biti nastavljena i nakon toga, tek će se vidjeti, ali ove godine ona sa sobom nosi i posebnu težinu – sudjelovanje britanskih i hrvatskih vojnika, rame uz rame, u sklopu jačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj. No dok su britanski vojnici tamo već par mjeseci, pripadnici OS RH put Poljske bi trebali krenuti za otprilike 15-ak dana.

  • Photo: MORH/T.Brandt i Twitter/UKinCroatia
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.