Hrvatski lovci na ukrajinski način

 

Nakon niza više ili manje alarmantnih vijesti iz građanskim nemirima potresene Ukrajine, konačno se po pitanju stanja ondje zarobljene glavnine hrvatskog borbenog zrakoplovstva oglasilo i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Na do sada neuobičajen način, u ranim popodnevnim satima, mediji su sazvani na tematski sastanak, nakon kojega je održana i izvanredna konferencija za tisak. Na njoj je u ime Ministarstva istupio Viktor Koprivnjak, pomoćnik ministra obrane zadužen za materijalne resurse, kojem je stručnu podršku pružio i voditelj projektnog tima za remont MIG-ova, pukovnik Željko Šimić iz sastava HRZ i PZO.

Tom je prilikom Koprivnjak napomenuo da u Odesi trenutno nema nemira, a da se posao remonta MIG-ova odvija redovito (što god to značilo u vrijeme ovakvih evidentnih kašnjenja isporuke pojedinih borbenih zrakoplova), ali i umirujući ustvrdio:

U ovom trenutku nema razloga za prekidanjem posla remonta, a ukoliko se situacija pogorša, bit ćemo spremni reagirati na primjeren način“.

Tom je prilikom istaknuto i da MORH s ukrajinskim Ukrspecexportom ima potpisan valjan međunarodni ugovor, sklopljen u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i usklađen s relevantnim europskim direktivama, koji ima zaštitne mehanizme (među ostalim i položenu bankovnu garanciju). Pri tome, trenutno stanje u Ukrajini predstavlja i svojevrsnu “višu silu” – budući da je stanje u Ukrajini bilo mirno u trenutku provođenja postupka javne nabave i sklapanja ugovora o remontu s zrakoplovnim zavodom za kojeg se danas u MORH-u moglo čuti kako je još za vrijeme SSSR-a bio referentni zavod za sve MIG-ove.

A onda malo konkretnije

Tehničke razloge kašnjenja povratka u Hrvatsku remontiranih borbenih zrakoplova MiG-21 s remonta pojasnio je “voditelj projektnog tima za remont MIG-ova”, pukovnik Željko Šimić:

U remontnom zavodu se, osim remonta, provodi i modernizacija, što obuhvaća  ugradnju i sasvim nove opreme, što je slučaj i s navigacijskom opremom, za koju je zadužena češka tvrtka ČLS. Prvi put u MIG-ove se ugrađuje sustav koji zahtijeva pretvorbu analognog signala u digitalni i sada se radi na integraciji tog sustava“.

Uz to je pukovnik Šimić napomenuo i da stav MORH-a ostaje isti – u Hrvatsku moraju doći apsolutno ispravni i sigurni borbeni zrakoplovi.

U svojoj osnovi, ova izjava sadržajno odgovara prošlotjednome istupu brigadnog generala Dražena Ščurija, zapovjednika HRZ i PZO-a, zabilježenom prilikom primopredaje u vojne ruke prva dva od ukupno 6 remontiranih helikoptera Mi-8 MTV. Dok je remont samih zrakoplova i njihovih motora navodno protekao gotovo u skladu s dogovorenim terminima, kao glavnu prepreku povratku MiG-ova u Hrvatsku i general Ščuri je također spomenuo problem u integraciji navigacijskog sustava – djela tvrtke “Česká letecká servisní a.s.” ili kraće „ČLS“, sa sjedištem na prostoru zračne luke Kbely na sjeveroistoku Praga.

Tom smo prilikom saznali da je ČLS u ponudi imao gotovo rješenje za integraciju (navedeno i na njihovoj internetskoj stranici pod nazivom “MiG-21MF – integration of NAV, DME, GPS with NPP indication”). No, to je rješenje navodno bilo zasnovano na podsustavima inače korištenima za transportne avione i transportne helikoptere – za koje se onda u praksi pokazalo da ne rade na borbenim avionima, na kojima tijekom leta ugrađena oprema trpi puno veća opterećenja. Ili konkretnije – uočeno je da pri velikim vertikalnim i horizontalnim evolucijama dolazi do pokazivanja greške na kabinskome indikatoru navigacijskoga sustava.

Ruski analogni kabinski navigacijski pokazivač NPP 1485-MK

Ako pogledamo detaljnije ovu češku ponudu, vidimo da ČLS navodi kako je bio sistem-integrator i isporučitelj opreme za modernizacijski program MiG-21MF (vjerojatnije MiG-21MFN, odnosno češko opremanje NATO kompatibilnom elektronikom originalnih MiG-21MF, poznatih kao Izdeliye 96F ili NATO “Fishbed-J”). Uglavnom, tada je bila instalirana navigacijska oprema američke tvrtke Rockwell Collins (isporučitelja digitalnog kontrolora navigacijskog zaslona ProLine II CTL-32,  ProLine II navigacijskog VOR/LOC prijemnika VIR-32, te ProLine II DME primopredajnika DME-42, kao i zasebnih indikatora za te uređaje), uz dodatak još i GPS prijemnika – izgleda proizvoda američke tvrtke FreeFlight Systems (2101 I/O Approach Plus). Navigacijski podaci iz ove nove digitalne opreme prilagođeni su na svojoj signalnoj razini putem integracijskoga bloka BPK (BKP-21), ne bi li onda bili prikazani i na ruskom analognom navigacijskom indikatoru NPP 1485-MK, ugrađenom na komandnoj ploči zrakoplova.

Iako je danas, barem prema vijesti sa službene stranice MORH-a, pukovnik Šimić spomenuo analogno-digitalnu transformaciju signala, vjerojatnije je da su problemi nastali u drugome smjeru – na zadnjoj stanici puta, pri pretvaranju digitalnih navigacijskih signala iz nove opreme u njihovu analognu formu ruskoga standarda – ne bi li onda analogni kabinski pokazivač na kraju završio pokazujući nešto čudno i krivo. Tom problemu ČLS sada navodno traži rješenje, koje će najvjerojatnije obuhvaćati korištenje nekih drugih interface-uređaja, pogodnih za borbene avione i veća opterećenja. Pitanje je samo hoće li to biti izvedivo u cjenovnome okviru sadašnjeg ugovora – koji je i sada za Hrvatsku itekako referentan, budući je vjerojatno zaključen “u paket formi” i s krajnjim rezultatom modernizacije u vidu (a ne nakon nekog samostalnog biranja pojedinih konkretnih sastavnica željenog navigacijskog paketa opreme).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.