SAD pripremaju građevinske radove na vojnom poligonu Slunj

 

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj objavilo je 8. ožujka ove godine obavijest o budućem prikupljanju ponuda za poslove unapređenja infrastrukture na vojnom poligonu OS RH u Slunju.

Inženjerski korpus Kopnenih snaga SAD za područje Europe (US Army Corps of Engineers, Europe District) planira tražiti ponude za dizajn i izgradnju 3 projekta na hrvatskom vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj. Pri tome, oni u kriterije natječaja za prikupljanje ponuda planiraju uključiti tek osnove dizajna, s namjerom da jedinstveni ugovor o izgradnji dodijele onom građevinskom poduzetniku koji će u potpunosti zaokružiti taj dizajn i izvesti čitav projekt. Spomenuta 3 projekta su:

  1. Višenamjensko strelište za gađanje strojnicama (Multipurpose Machine Gun (MPMG) Range): ovaj projekt smjera prenamijeniti postojeće vodno tenkovsko strelište u strelište za strojnice do kalibra 12,7 mm. Ovaj posao većinom obuhvaća niskogradnju, i to zemljane radove na izravnanju terena, izgradnju paljbenih točaka za ručna te na vozila postavljena oružja, kao i izgradnju instalacija s metama.
  2. Zatvoreno strelište za situacijsko pucanje bojnim streljivom (Live Fire Shoot House – LFSH): projekt obuhvaća prilagodbu postojeće strukture u strelište s balističkim ojačanjima. Riječ je većinom o radovima u okviru visokogradnje i unutarnjeg uređenja objekta.
  3. Posao iz programa “Brzi popravak letnih površina” (Rapid Runeway Repair – RRR): projekt obuhvaća raščišćavanje prostora i postavljanje neojačane betonske plohe veličine 50*50 metara, na kojoj će se izvoditi obuka. Projekt uglavnom obuhvaća poslove niskogradnje.

Sve daljnje informacije treba potražiti na prethodnoj obavijesti koja je objavljena na Internetu, u okviru američke državne stranice BETA SAM.

Američki vojni inženjerci na gradilištu kampa Humphreys u Južnoj Koreji (Photo: Greg Etter)

Inženjerski korpus američkih Kopnenih snaga očekuje odluku o formalnom prikupljanju ponuda u lipnju 2021. godine, kada će dokumentacija sadržavati i bitno više pojedinosti o samom projektu, te upute o tome kako i kada podnijeti ponudu. Svi ponuditelji imat će za podnošenje svojih ponuda rok od barem 30 dana.

Napomenimo da zainteresirane tvrtke moraju imati aktivnu registraciju u američkom državnom informatičkom sustavu SAM kako bi bile sposobne sklopiti ugovor s Vladom SAD. Poslovne subjekte potencijalno zainteresirane za ovaj posao poziva se:

 

  • da odgovore na ovu prethodnu obavijest popunjavanjem upitnika na internetskim stranicama Veleposlanstva SAD u Zagrebu (MS Excel), koji obuhvaća osnovne podatke o poduzeću te njegovim kontaktima, uključujući brojeve telefona i adrese elektroničke pošte,
  • da se prijave na obavijesti e-mailom, vezane uz ovu konkretnu poslovnu priliku, dostupne na internetskoj stranici beta.sam.gov (ovo traži prethodnu prijavu i otvaranje računa u skladu sa uputama na internetskoj stranici obavijesti o budućem prikupljanju ponuda),
  • budu spremni za terenski obilazak lokacija vezanih uz ovaj posao tijekom lipnja ili srpnja 2021. godine.

Gradilište buduće vojne ambulante na VP Slunj (Foto: MORH / M. Čobanović)

Tijekom spomenutog terenskog obilaska će zainteresirane tvrtke imati priliku razgledati mjesta radova i postavljati dodatna pitanja. Detalji o organizaciji posjete budućim gradilištima bit će uključeni u najavu prikupljanja ponuda.

Ovdje je očito riječ o nastavku američkih ulaganja u modernizaciju vojnog poligona “Eugen Kvaternik” u Slunju, koja je bila najavljena još 2016. godine, i u sklopu koje se periodički počinje graditi pojedine infrastrukturne objekte. Tada prezentirani plan govorio je o 10-godina dugoj modernizaciji ovog vojnog poligona, kako bi on potom mogao postati NATO vježbovna točka sposobna za neprekidno te multi-organizacijsko obučno djelovanje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.