Sabor započeo raspravu o Godišnjem izvješću

 

Nakon mjeseci odugovlačenja, prvo na strani ministarstva obrane RH, a onda i Hrvatskoga sabora – danas kasno popodne konačno je na dnevni red parlamenta dospjelo i “Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u OS RH za 2012. godinu, s izvješćem o stanju obrambenih priprema u RH za 2012. godinu“. Rasprava o ovoj temi, koja se na dnevnome redu našla pod rednim brojem 62, započela je oko 18 sati, 5. studenog 2013. godine, pred prilično praznom sabornicom.

Nakon obrazloženja ovog sada već pomalo povijesnog dokumenta, koje je pred parlamentom održala zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, naglašavajući kako se, među ostalim, pokušavaju prikazati i poteškoće s kojima se obrambeni sustav suočava. Nakon toga, započela je rasprava po stranačkim klubovim, završena oko 19 sati i 45 minuta.

Dok pratimo razvoj događaja, te ćemo sve rečeno popratiti i detaljnije – napomenimo tek da ovom raspravom, kao i raspravom o ovome dokumentu pred saborskim Odborom za obrani koja je bila održana 22. listopada ove godine, dominira konstatacija da je stanje teško a novca nema. No, dok oporba tek konstatira stanje i ne troši vrijeme na uzroke tog stanja, vladajućima su za stanje krivi prošli periodi, nedostatak planiranja i sklop okolnosti. Spomenimo još i da sve govornike ispred stranaka fasciniraju brojevi iz dokumenta, pa ih ponavljaju – praktično uvijek jedne te iste stavke, bez ulaska u srž materije, trošeći vrijeme dosadašnje “rasprave” na masivno citiranje dokumenta o kojem je riječ.

Tafra o Godišnjem izvješću

Iako su se aktivnosti odvijale u okolnostima smanjenog obrambenog proračuna, obrambeni sustav prilagođavao se štednjom i racionalizacijom, od opremanja do materijalnih troškova, na način da temeljne misije OS u obrani zemlje u doprinosu izgradnji mira i sigurnosti, te pomoći civilnim institucijama, nisu bile ugrožene“,

izvijestila je Tafra već uobičajeno na sjednici mali broj prisutnih saborskih zastupnika.  Tako su prošle godine težišne aktivnosti bile usmjerene na dostizanje i održavanje potrebne razine spremnosti, te dostizanje odgovarajuće interoperabilnosti sa saveznicima. U listopadu 2012. godine uspješno je zaključen proces integracije OS RH u NATO.

Aktivnosti

Prošle su godine pojačane vježbe i obuka, naglasila je Tafra, i to prije svega obuka snaga za međunarodne mirovne operacije (obuka ne samo na području RH, već i u SR Njemačkoj, Poljskoj, Norveškoj, Češkoj, Francuskoj i Austriji), a provodila se i obuka za snage brzog odgovora (tzv. NATO Response Force), kao i za snage borbene skupine za Europsku uniju u okviru u tzv. EU Battle Group. Kao i prilikom nedavne rasprave o Godišnjem izvješću na Odboru za obranu, Tafra je spomenula i da se na obuku za dobrovoljne ročnike prijavilo više od 11 tisuća osoba, no za razliku od tada broj provedenih vježbi narastao je s 9 na 10, dok je broj međunarodnih vojnih vježbi ostao na 25. Večeras je Tafra najupornije zastupnike izvijestila i da su protupožarni zrakoplovi bili angažirani na 457 požarišta, prevezeno je 459 pacijenata i 915 njihovih pratitelja, izvršeno je 20 zadaća potrage i spašavanja na kopnu, moru i otocima.

Radeći rezime donesenih obrambenih propisa i zakona, Tafra je najavila skorašnju javnu raspravu o novom Dugoročnom planu razvoja, koji bi se pred Saborom trebao naći početkom 2014. godine, što pokazuje određeno kašnjenje u procesu njegovog usuglašavanja, budući je nedavno ministar obrane Kotromanović najavio da će se DPR naći u parlamentu negdje sredinom prosinca ove godine, odnosno prije zimske pauze uvaženih saborskih zastupnika.

Opremanje i modernizacija

Govoreći o opremanju i modernizaciji, Tafra je ponovila sve brojeve spomenute već ranije na sjednici saborskog Odbora za obranu – ukratko to znači: do kraja 2012. isporučeno je 116 baznih BOV-ova, od kojih je 37 bilo opremljeno ključnim podsustavima naoružanja i komunikacijskom opremom, a do kraja ove godine ta će sudbina opremanja zadesiti još do 60 vozila. Tijekom 2014. planira se za opremanje BOV-a utrošiti još 400 milijuna kn, što bi negdje u konačnici kod završetka projekta BOV iznosilo 2,5 milijarde kn, odnosno 20 milijuna po vozilu.

Ovih je dana, istaknula je Tafra, završen proces modernizacije radarskog sustava FPS, a ponuđena su rješenja i kako u operativnu sposobnost dovesti radare Peregrin i kako korektivno održavati radare GEM. I dalje kao nasušna potreba ostaje nabava nebojnih motornih vozila, što se ove godine počelo rješavati preko hrvatskih saveznika i partnera, dijelom iz SAD-a, te kupnjom od strateškog partnera SR Njemačke. Kao posebno veliki izazov Tafra je istaknula pripremu dokumentacije za nabavu, odnosno izgradnju 5 OOB-ova, te za remont i dokup MiG-ova. Tu treba pribrojiti još jednu organizacijsku novost – ustrojavanje Samostalnog sektora za javnu nabavu s ciljem efikasnije kontrole postupaka javne nabave, koji su godinama bili podložni kritikama, pa i pojedinim sumnjama.

Kadrovi te infrastruktura

Glede kadrovskih pitanja i ulaganja u infrastrukturu, Tafra je doslovce ponovila sve ono što je rekla i na Odboru za obranu, umanjivši tek za oko dva milijuna vrijednost stanova koje je MORH prodao tijekom 2012. godine. Ta se suma na Odboru za obranu kretala oko 10 milijuna kuna, da bi danas došla tek na „nešto više od 8 milijuna“.

Žalosnom konstatacijom kako čak 57 posto rashoda odlazi na plaće zaposlenika, dok u materijalnim rashodima gotovo 2/3 čine izdaci za BOV, te kako neće biti moguće uskoro dostići deklarirane ciljeve sposobnosti, okončano je obrazlaganje zamjenice ministra obrane Višnje Tafre i započelo je izlaganje po Klubovima zastupnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.