MORH – klasična drama “Opstanak Otpisanih”

Ekspozicija

Jučerašnja 5. sjednica Odbora za obranu trebala je biti relativno rutinska – naći se 24. svibnja u 14.30, saslušati ponešto o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava za 2011. godinu i odglasati da se svi slažu s tim, pomalo čudnim i šturim dokumentom. No, idilu je pokvario zastupnik HDZ-a Josip Đakić, i to sa dvije teme oko kojih je zaiskrilo – (1) potezanjem u medijima već spominjane priče oko ugovora o radu specijaliste za javne nabave Pribolšana, ali i (2) priče o navodnoj čistki koju MORH posljednjih dana navodno provodi nad nepodobnim ratnim veteranima i vojnim invalidima. Budući smo već zasebno promotrili pitanje g. Pribolšana i njegovog ugovora o djelu, pogledajmo sada detaljnije i tu teoriju o čistci osoba s “liste 31 časnika”…

Zaplet

Josip Đakić je pitanjima "zapaprio" 5. sjednicu Odbora za obranu

Prema Đakiću, inače predsjedniku HVIDRA-e i saborskog Odbora za veterane, izgleda da je Ministarstvo obrane sastavilo listu. Na toj se listi našao 31 časnik, sve od reda ratni veterani i vojni invalidi, kojima se – zasnovano na sumnji da su sposobni obavljati svoje poslove u obrambenome sustavu, planira nametnuti dodatni medicinski pregled – a onda, ako taj pregled ne prođu, poslalo bi ih se u penziju. Prema Đakiću, iako se radi o postupku sukladnom nedavno dopunjenom Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu (posljednja dopuna u NN 45/2012, od 20. travnja 2012. godine) – upravo svježina tog propisa, navodno mijenjanog baš radi obuhvata i spomenutog 31 časnika, kao i stroga primjena novog propisa – govore u prilog tezi o političkoj čistci nepodobnih veterana.

Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane , te je činjenice postavila u potpuno drugačiji i ponešto kompleksniji kontekst. Prema Tafri, radi se o 31 osobi kojoj je još 1999. godine, ali za neke i godinama prije toga, utvrđena nesposobnost za rad. Odnosno, utvrđen im je određen postotak tjelesnih oštećenja, koji je nakon toga preveden u profesionalnu nesposobnost za rad – a na ime koje onda te osobe primaju i tzv. profesionalnu mirovinu, uz svoja redovna primanja. Konkretno, za jednog generala (Jutarnji list navodi prošle godine umirovljenog generala Josipa Stojkovića)  samo ta profesionalna mirovina iznosila je 6800 kn mjesečno, odnosno 81.600 kn godišnje, pa tako kroz više od deset godina. Dodatno, Jutarnji list navodi da su neki drugi s liste dobivali po 4000 kn mjesečno, a da na popisu ima i časnika iz Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

—————————————————————————————————————

24.5.2012 - zamjenica ministra obrane Višnja Tafra - Srž problema oko 'liste 31 časnika'     

—————————————————————————————————————

Kulminacija

Višnja Tafra - drugačije svjetlo na problematiku "liste 31 časnika"

No, u Personalnoj službi MORH-a o tim zdravstveno-mirovinskim okolnostima nisu postojala saznanja, nego se tek ove godine utvrdilo postojanje rješenja za profesionalnu nesposobnost za rad kod te 31 osobe. Osobe koje su profesionalno nesposobne za rad trebaju odmah po utvrđivanju takvoga stanja rješenja o tome dostaviti svome poslodavcu – da bi on sagledao njihovu preostalu radna sposobnost i preraspodjelio ih na odgovarajuća radna mjesta. No, to ni jedna od spomenute 31 osobe nije učinila do trenutka kad je MORH u kontaktu s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje sam otkrio stanje stvari. Svo to vrijeme, dok su te osobe primale profesionalnu mirovinu (zapravo posebno davanje na ime nakanade za gubitak sposobnosti), one su se i dalje vodile kao potpuno sposobne djelatne vojne osobe (DVO), primale punu redovitu plaću, a većinom izgleda i radile kao da spomenutog papirnatog invaliditeta nema.

A o kakvoj se šemi radi, govori i primjer kojeg je Tafra navela pred Odborom – naime, “na jednom od tih rješenja piše: brigadiru HV zabrana rada na terenu, i nošenja tereta većeg od 4 kg. Taj naš brigadir bio je zapovjednik hrvatskog kontingenta u operaciji ISAF!“. Samo Bog zna kako je on ta svoja ograničenja pomirio s teretom pakiranja, dugog puta i terenskoga rada od ukupno 6 mjeseci, koliko traje rad pojedinog kontingenta u toj misiji. Nadalje, Tafra je specificirala i formalne probleme koje je MORH imao s tom osobom i njegovim ISAF mandatom:

Kad smo mi to saznali, jednostavno kao poslodavac smo se zabrinuli – iz razloga jer smo se mi mogli naći u poziciji da nas je taj isti zaposlenik mogao tužiti na način da kaže: ‘Poslali ste me’ – iako kod nas još uvijek postoji princip dragovoljnosti, na način da je on bio zapovjednik hrvatskog kontingenta sa svim zdravstvenim ograničenjima koje propisi u OS ne dozvoljavaju“.

Nakon ustanovljavanja da postoji 31 takav slučaj, MORH je proveo konzultacije i s Ministarstvom zdravlja, i s HZMO – gdje je Obrani sugerirano da se takve osobe mora “još jednom provući kroz sustav – znači ocjenu sposobnosti za djelatnu vojnu službu” – i ukoliko one budu nesposobne za djelatnu vojnu službu, a što je za pretpostaviti, da će im ta djelatna vojna služba prestati. Pri tome, riječ je o osobama koje u pravilu već i ispunjavaju uvjete za izlazak iz sustava OS, s obzirom na količinu staža kojeg su u svom radnome vijeku prikupile.

Peripetija i rasplet

Zastupnik Đakić svoje je pitanje o “progonu” spomenute 31 osobe dopunio i upozorenjem da se u spomenutoj situaciji MORH otvara za tužbe, čiji bi gubitak mogao biti skup – što bi posebno bolilo u ovo doba krize. Osim toga, napomenuo je da su dobiveni odgovori bili početnički, a da se kod spomenutih ljudi zapravo ne radi o čitavoj nekoj dodatnoj mirovini, već da oni dobivaju samo neku razliku između plaće i određene vrijednosti profesionalne mirovine. Na to mu je Višnja Tafra zahvalila na brizi, napomenula da u protekloj godini ni jedna od tužbi koje su u vezi MORH-a završile na Upravnom sudu nije bila izgubljena – te da se nada da će tako biti i sa ovom 31 osobom, koja će izgleda biti ocijenjena nesposobnom za djelatnu službu, za što se bila spremna okladiti i u ručak. Po pitanju čistki, Tafra je za kraj izjavila:

Ovo što vi stvarno insinuirate, to me silno žalosti, da je riječ o bilo kojoj vrsti čistke – nije nam to ni na kraj pameti. Osoba koja je dobila razliku, kako vi govorite, trebala je poslodavcu prijaviti to što je dobila, da bi mogla biti ocijenjena njena preostala radna sposobnost za djelatnu vojnu službu. To nikada nije učinjeno, nitko od njih. Oni koji su bili na ocjeni sposobnosti nikada nisu pridonijeli medicinsku dokumentaciju osnovom koje su dobili ovo rješenje. To vam je osnovni problem, to smo uistinu provjerili. Zato stvarno moram reći da mislim da moji odgovori nisu početnički. Ja 26 godina radim u sustavu obrane, jako ga dobro poznajem, i jednostavno ne mogu prihvatiti vaše obrazloženje da je ovdje riječ o čistci – o bilo kojoj vrsti čistke“.

—————————————————————————————————————

24.5.2012 - zamjenica ministra obrane Višnja Tafra - Nije riječ o čistci!     

—————————————————————————————————————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.