SAAB-ova rješenja za sigurnost na ZL Zagreb

 

Hrvatska kontrola zračne plovidbe odabrala je obrambenu i sigurnosnu tvrtku Saab za implementaciju Smjernica i poboljšanog sustava nadzora nad gibanjem po tlu (Advanced – Surface Movement Guidance & Control System ili skraćeno A-SMGCS) u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Kako su danas priopćili iz te švedske tvrtke, Saab će u Hrvatsku dostaviti potpuno integrirano A-SMGCS rješenje, uključujući hardver, softver i usluge inženjeringa. Sustav će osigurati nadzor korištenjem niza Saabovih multilateracijskih senzora najnovije generacije te Saabov SR-3 radar za površinsko kretanje.

Kako radi SAAB-ov sustav

Saabov sustav A-SMGCS spojit će podatke o nadzoru iz multilateracijskih senzora i SR-3 radara kako bi locirao i identificirao sve zrakoplove koji se budu nalazili na tlu zračne luke. Podaci o nadzoru bit će integrirani sa Saabovim algoritmima za otkrivanje sukoba i uzbunu kako bi se kontrolorima leta pružila napredna vizualna te zvučna upozorenja o potencijalnim upadima na pistu.

„Saabova rješenja u Međunarodnoj zračnoj luci u Zagrebu poboljšat će situacijsku svijest,  sigurnost piste i kapacitet te će doprinijeti projektu modernizacije. Predani smo dugoročnoj suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe danas, kao i u budućnosti“,

kaže  Mike Gerry, voditelj poslovne jedinice Upravljanja zračnim prometom u sklopu Saabovog poslovnog odjela Nadzor.

Novi terminal ZLZ (Photo: Mario Ćaćić)

Proces nabave je u skladu s fokusom Hrvatske kontrole zračne plovidbe na modernizaciju sustava zračnog prometa na najvećem i najprometnijem međunarodnom aerodromu u Hrvatskoj.

„Implementacija A-SMGCS sustava rezultat je naše strategije kontinuiranog razvoja i predanosti implementaciji vrhunskih ATM tehnoloških rješenja, u skladu sa SES ciljevima. Ponosni smo što je važnost projekta potvrdila i Europska komisija budući da je projekt sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF)“,

istaknuo je Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Saabova ATM stručnost obuhvaća senzore za nadzor, ATC automatizaciju, zajedničko donošenje odluka i digitalne tornjeve. Saabova rješenja primjenjuju pružatelji usluga u zračnoj plovidbi, zračne luke i zrakoplovne tvrtke diljem šest kontinenata, na više od 100 lokacija u 45 zemalja. Kao vodeći globalni partner i pružatelj dokazanih ATM rješenja, Saab transformira operacije, pretvarajući inovativne ideje u stvarnost i pružajući podršku dionicima, od koncepta rješenja do dugoročne podrške.

 

* sponzorirani članak

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.