Zagreb ulazi u EU uz zastoje i umjetnu euforiju

 

U ponoć na 1. srpnja 2013. godine Republika Hrvatska i formalno ulazi u Europsku uniju. Rezultat je to višegodišnjeg procesa, navlačenja i pregovaranja, gdje je sad stvarno riječ tek o formalnoj proslavi ulaska – toliko da to bude jasno proknjiženo za buduće generacije povjesničara – te o svečanom odbrojavanju do početnoga roka važenja svih onih članaka pojedinih propisa kojima smo posljednjih godina kao rok stupanja na snagu stavili baš pristup RH u europske vode. Ukupno gledano, uz razne lokalne dužnosnike te nešto građana, u Zagrebu se na proslavi očekuje i oko 170 stranih gostiju. Sve će pratiti više od 700 akreditiranih novinara.

MUP ovako vidi predstojeći prometni kaos u Zagrebu  (crveno-problem, plavo-ponekad problem, zelemo-preporućeno)

MUP ovako vidi predstojeći prometni kaos u Zagrebu (crveno-problem, plavo-ponekad problem, zeleno-preporučeno)

No iako na fešti, spektaklu i šušuru ipak neće biti Angele Merkel – jer žena u ponedjeljak radi, pa ne može u Zagrebu do jutra bančiti – pripreme za tu formalnost tešku najmanje 5,2 milijuna kuna teku već tjednima. Vidljivo je to iz nekoliko međusobno odvojenih procesa, gradske i državne razine. Tako Ministarstvo unutarnjih poslova već neko vrijeme priprema privremene regulacije prometa, koje bi trebale pomoći u sigurnom prijevozu većeg broja štićenih gostiju do samoga centra grada. S druge strane, grad Zagreb je fešti i visokim gostima prilagodio promet tramvaja, radna vremena za čitav niz poslovnih subjekata, te obavljanje komunalnih usluga i parkiranje u užem centru Zagreba.

VIP zona proslave priprema se već danima

Tako od danas pa sve do ponedjeljka, 1. srpnja, vrijedi posebna regulacija prometa na prostoru Zagreba i Velike Gorice, na cestama koje vode od Zračne luke Zagreb do pojedinih hotela za smještaj stranih delegacija, te oko samih mjesta proslave. Uz tek spomen kuriozitetnog trodnevnog puštanja u puni promet gradilišta istočne obilaznice Velika Gorica-Zagreb, pažnju koncentriramo na dvije točke – Gornji grad (s naglaskom na VIP prostor terase Centra Gradec, u dvorištu Galerije Klovićevi dvori) i Trg bana J. Jelačića, gdje se namjerilo prirediti proslavu za šire narodne mase. Za danas navečer (između 20 i 22 sata) je na tim prostorima zakazana i generalna proba dijelova ukupne svečanosti, koja bi trebala otpočeti na spomenute dvije nedaleke lokacije, da bi se onda i velikodostojnici pješke spustili na Trg – valjda omirisati atmosferu masovne proslave.

Mjere osiguranja

Dok šire mjere osiguranja ovog događanja započinju danas oko 22 sata, sam program ovoga derneka trebao bi službeno trajati od 16 sati u nedjelju, 30. lipnja, pa sve do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, 1. srpnja. Dok je VIP sektor zatvoren već danima, Trg bana Jelačića građanima će biti stvarno nedostupan tek između 15 i 18 sati u nedjelju, nakon čega će se znatiželjnike na javnu proslavu propuštati onamo kroz policijske punktove za pregled i kontrolu. Za razliku od toga, Trg svetog Marka bit će od nedjelje u podne zatvoren za sav uobičajeni pješački promet.

Sve posude za prikupljanje otpada s tog su šireg prostora pokupljene već davno, a varenja šahtova (kojeg se mnogi sjećaju iz doba Zagrebačkog summita u tadašnjem hotelu Intercontinental) bilo je tek u manjoj mjeri. S obzirom na prisutnost većeg broja stranih službenih delegacija, ovakve su mjere osiguranja ipak očekivane i opravdane. Pri tome, za provedbu mjera zaštite je proslava pristupa Hrvatske u okrilje EU kompleksnija, recimo, od posjete američkog predsjednika George W. Busha Zagrebu, početkom travnja 2008. godine. Sada je štićenih osoba bitno više, samim time je i sustav njihova prijevoza zamršeniji, a ne umiruje ni faktična izloženost VIP zone, smještene na terasu otvorenu zračnim putem prema prostranstvima većine grada Zagreba. Upravo zato, iako se o tome ne priča previše, bilo bi čudo da službeni snajperisti, vojska (prvenstveno HRZ i PZO) te svekolike sigurnosne službe iole praznično provedu idućih 48 sati.

Zabranjujemo vam parkiranje – hvala na suradnji!

Parkiranje je na zagrebačkom Gornjem gradu svima zabranjeno između 9 ujutro, sutra, 30. lipnja, pa sve do 2 ujutro 1. srpnja – što je oko sat i 45 minuta po okončanju službenog trajanja predviđene proslave. Ne bi li se barem malo pomoglo stanovništvu koje ima peh živjeti nedaleko nulte točke zagrebačke euro-proslave, vozila s dozvolom za parkiranje na Gornjem Gradu moći će se besplatno ostaviti u Garaži Tuškanac od danas u 20 sati, pa sve do 10 ujutro, u ponedjeljak 1. srpnja. Pri tome, iz tog će pravca tijekom nedjelje (od 8 ujutro do ponoći) voziti i posebna mini bus linija od spomenute Garaže Tuškanac pa do Ilirskog trga – preko Streljačke, Mesničke i Demetrove. Istog tog ponedjeljka, ali u noćnim satima, trebala bi biti ponovo uspostavljena i usluga odvoza otpada. U međuvremenu, Grad je i posebno apelirao na građane iz centra da smeće ne ostavljaju vani tijekom “šušura”.

Dužim radom gostionica do veselja!

Čak se četiri pozornice postavljaju za narodnu feštu na Trgu

Čak se četiri pozornice postavljaju za narodnu feštu na Trgu

Iako bi tržnica Dolac danas navodno trebala raditi normalno, grad Zagreb je prije nekoliko dana donio posebne mjere koje bi se danas i sutra trebalo provesti u očekivanju proslave i gužvi. Tako se na Splavnici, prilaznome putu tržnici Dolac s Trga bana Jelačića, od danas u 14 sati uklanjaju štandovi za tradicionalnu prodaju cvijeća, dok slična sudbina od danas u 22 očekuje i sličnu skalameriju u široj okolici hotela Dubrovnik, te svim ostalim prilazima Trgu. Na samome Trgu bana Jelačića svi prodajni prostori zatvaraju se najkasnije u nedjelju u podne, kada sličan režim stupa na snagu i za sve prodajne objekte na Trgu sv. Marka, te u Radićevoj ulici, koja ih načelno povezuje. Kad se to pogleda, mnogo su bolje prošli ugostitelji koji posluju neposredno uz zonu zatvaranja (recimo, u Gajevoj i Petrinjskoj). Mimo toga trebala bi vladati non-stop fešta – zbog čega su u gradskoj upravi prihvatili prijedlog iz Ureda premijera – da se u ponedjeljak, 1. srpnja 2013. godine, ugostiteljskim objektima u središtu Zagreba omogući 24-satno radno vrijeme. Pa kud puklo – da puklo!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.