SMATSA u brojevima

 

Prije mjesec dana digla se gužva oko navodne nabave novog aviona za Vladu RH, da bi potom ispalo da se zapravo radi o godišnjem izvješću Agencije za civilno zrakoplovstvo, u kojem stoji da upravo to državno tijelo namjerava nabaviti zrakoplov za umjeravanje navigacijskih sustava, vrijedan 64 milijuna kuna. Tim bi zrakoplovom Agencija primarno obavljala kontrolu i umjeravanje, ali i pružala usluge prijevoza državnih dužnosnika, unesrećenih i bolesnih, itd. U polemiku se uključila i hrvatska Kontrola zračne plovidbe s porukom da se takav zrakoplov zapravo ne isplati kupovati jer je jeftinije, kao i do sada, iznajmljivati zrakoplov za potrebna umjeravanja navigacijskih sustava.

IMG_9921-malaTo je usluga koju Hrvatska plaća 1,3 milijuna kuna godišnje, pa je nabava zrakoplova za 64 milijuna bacanje kuna u vjetar. Kako su pojasnili u Kontroli, uz troškove nabave zrakoplova treba računati i na troškove nabave posebne opreme, obučavanja osoblja u specifičnoj djelatnosti, održavanja i plaće pilotskog osoblja te stručnjaka, što stoji višestruko skuplje od sklapanja ugovora s vanjskom tvrtkom. Letjelica se, navodno, ne može isplatiti ako ne posluje u barem 5 zemalja. Nakon što je mađarska tvrtka koja je radila taj posao propala, Hrvatska je sklopila ugovor sa agencijom SMATSA (Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency) iz Beograda – koja je svoje usluge Hrvatskoj prošle godine naplatila 174 tisuće eura.

Kako je u Hrvatskoj SMATSA prilično nepoznata, osim u stručnim krugovima, prenosimo tekst objavljen jučer, u srijedu 06. ožujka, na specijaliziranom portalu TangoSix.

———————————————————————————————————————————————

 

Na TangoSix blogu od jučer se mogu naći detaljniji osvrti na pojedinačne prezentacije čelnih ljudi srbijanskog civilnog zrakoplovstva, kojima su predstavili posljednja postignuća i novosti iz svojih poduzeća na nedavno održanom skupu u organizaciji Ministarstva prometa Republike Srbije. Direktor Kontrole leta Srbije i Crne Gore, Nikola Stanko, predstavio je brojeve i najnovije podatke svoje organizacije, od kojih prenosimo najzanimljivije.

Prostor nadležnosti

Prostor nadležnosti Kontrole letenja Srbije i Crne Gore obuhvaća 145.556 kvadratnih kilometara. Od 2003. godine promet u ovom prostoru povećan je za 2 i pol puta (sa 230.000 letova 2003. godine na više od 550.000 prošle godine). Svaki 14. avion u Europi koristi usluge SMATSE, iznad Srbije preleti 7 posto europskog prometa. U špici ljetne sezone, kada ovim prostorom proleti više od 2.500 aviona na dan, odnosno više od 176 na sat, svaki 9. avion koristi njihove usluge. Uz tako gust promet, kašnjenje čiji je uzročnik SMATSA ne postoji.

Mreža zračnih puteva

Područje pod nadležnošću SMATSE je na 12. mjestu u Europi po kompleksnosti i gustoći prometa. Optimizacijom mreže zračnih puteva, koja je samo 2 posto različita od velikog kruga, dužina leta skraćena je za 1,4 milijuna kilometara, a vrijeme leta kraće je za 100.000 minuta. Na taj su način avio-kompanije uštedjele 4.2 milijuna kilograma goriva, a u atmosferu je emitirano 12 milijuna tona manje ugljičnog dioksida.

Modernizacija opreme i sistema

Uz postojeći, Srbija je nedavno kupila i još jedan Beechcraft King Air 350, zrakoplov kakav SMATSA koristi za umjeravanje navigacijskih sustava

Kontrola leta završila je projekt modernizacije opreme i sistema koji je napravljen tako da prati projektirano povećanje gustoće prometa tijekom narednih 20 godina, ali i da olakša posao kontrolorima leta. Novi sustav u segmentima nadzora, navigacije i telekomunikacije doprinosi povećanju sigurnosti i ima alate budućnosti: predviđanje putanje leta aviona, taktičke kontrolorske alate, sigurnosne mreže, koordinaciju i komunikaciju između kontrolora i susjednih sentara, bez ili sa minimalnom upotrebom telefona.

Ljudi

Kontrola leta ima nešto manje od 900 zaposlenih, na 8 aerodroma, u 2 države. Čak 75 posto zaposlenih je visoko obrazovano. Zaposlenici imaju obvezu osvježavanja znanja na više od 600 obuka godišnje. U posljednje 2 godine kadar je pomlađen zapošljavanjem 50 novih mladih stručnjaka.

Nadzor

Poslovanje i način rada Kontrole leta kontinuirano nadziru domaće i međunarodne organizacije i institucije. U razdoblju od 2004. do 2012. godine SMATSA je imala 599 eksternih nadzora, koji su trajali ukupno 1632, ili u prosjeku 180 dana godišnje. Nadzor je vršilo 30 domaćih i stranih nadzornika/kontrolora.

Sigurnost

SMATSA je treću godinu za redom na drugom mjestu u Europi po pitanju sigurnosti. Ispitivanje po 11 parametara vrši Europska agencija za sigurnost zračne plovidbe, koja procjenjuje ukupno 54 zemlje.

Kalibraža

Služba kalibraže radi u 8 država i ima ugovore s 2 kompanije. Tijekom prošle godine ova služba imala je oko 500 sati naleta, vršeći 4 tipa kalibraže na 25 aerodroma, na kojima se kalibrira više uređaja. Kalibraža se radi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i Mađarskoj.

 

Gost autor: Petar Vojinović, zrakoplovni novinar i pokretač specijaliziranog portala TangoSix. Tekst je, uz dozvolu autora, prenesen sa stranice http://tangosix.rs/, gdje je objavljen 6. ožujka 2013. godine, pod naslovom “SMATSA u brojkama”. Originalni je tekst ondje dostupan na adresi: http://tangosix.rs/2013/06/03/smatsa-u-brojkama/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.