Rotacije u mirovnim misijama – Vladina omiljena tema

 

Milanović, Kotromanović i Lovrić - jedan predlaže, drugi odobrava, treći šalje

Kakva bi to bila sjednica Vlade, a da družina iz Banskih dvora ne donese koju odluku o rotacijama vojnika u međunarodnim mirovnim misijama?! E pa da sve bude po već uhodanoj tradiciji, pobrinula se Vlada u četvrtak, 23. kolovoza, amenujući čak 4 rotacije – jednu u operaciji EU u Somaliji, drugu u UN-ovoj misiji na Cipru, treću, također UN-ovu, u Indiji i Pakistanu. i četvrtu, opet UN-ovu, na Golanskoj visoravni.

Friška tura za UN-misije

Hrvatska sudjeluje u velikom broju UN-ovih misija, pa gotovo da nema mjeseca u kojem nema barem jedne rotacije hrvatskih vojnih promatrača. Vlada je na prvoj postljetnoj sjednici „riješila“ rotacije u rujnu i listopadu kao trenutno najhitnije. Tako će se u sklopu redovite rotacije u rujnu 2012.  zamijeniti jedan hrvatski vojni promatrač u misiji UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, te drugi u UN-ovoj misiji UNFICYP na Cipru. Na tom se otoku, koji je među „mirovnjacima“ na glasu kao prilična „hladovina“, trenutno nalaze 2 pripadnika OS RH, dok je Sabor odobrio slanje do najviše 4 vojnika u UNFICYP („United Nations Peacekeeping Force in Cyprus“). Prije nešto više od mjesec dana, točnije 19. srpnja, Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je misiju UNFICYP do 31. siječnja 2013., a Vlada RH prije nekoliko dana odobrila je jednogodišnji mandat svom vojnom promatraču. Videći kako napreduju tamošnji pregovori grčke i turske strane, UN i Banski dvori su po tom pitanju u pravu – produženje ove UN-ove misije čista je protokolarna formalnost, budući da ona traje već desetljećima. Nema sumnje da će hrvatski vojni promatrač na Cipru odraditi punih godinu dana svoga mandata.

Hrvati su, zajedno sa Slovacima, odgovorni za Sektor 4

Za listopad 2012. planirana je redovna rotacija 2 stožerna časnika u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF). Trenutno u toj misiji sudjeluje naših 96 pripadnika, dok je Sabor svojedobno odobrio do 110 ljudi u toj misiji.

Kada će UNSMIS pred Sabor?

Plečko i Božić opet u Hrvatskoj, a Kotromanović na jesen pred Saborom

Kad smo već pri UN-ovim misijama, spomenimo i onu o kojoj se nije raspravljalo na Vladi, barem ne prošloga tjedna, ali bi izvješće o njoj trebalo biti na Saboru ove jeseni. Radi se o netom okončanoj misiji UNSMIS („UN Supervision Mission in Syria“) u Siriji. Već smo pisali da se jedan hrvatski promatrač, bojnik Vlado Plečko, iz Sirije vratio još 13. kolovoza, dok se drugi, pukovnik Goran Božić, vratio u Hrvatsku početkom ovoga tjedna. Nakon što je krajem travnja u Lijepu našu stigao zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona za aktivnim sudjelovanjem 2 hrvatska vojnika u novoj misiji UN-a u Siriji, hrvatska je Vlada (valjda da se time više ne zamara) odmah donijela odluku o slanju do 10 pripadnika OS RH u Siriju tijekom 2012. i 2013. godine, s procijenjenim troškom od 250 tisuća kuna godišnje po vojniku.

No, UNSMIS je neslavno okončan prije nekoliko dana, odnosno nakon samo nepuna 4 mjeseca postojanja, pa neće biti potrebe ni za slanjem ovih do 10 vojnika predviđenih za put do Damaska. Ostaje, međutim, jedna druga obveza – kada je Hrvatski Sabor 04. svibnja odobrio sudjelovanje RH u novoj misiji UN-a, istodobno je zadužio Ministarstvo obrane da zbog izrazito uzavrele situacije u Siriji podnosi izvješće o stanju misije dva puta godišnje. Rok za podnošenje prvog, a ujedno i zadnjeg izvještaja, teče ove saborske jeseni i pitanje je hoće li biti ispoštovan.

ATALANTA – Vladina vreća bez dna

Ustvrdivši kako RH u  operaciji EU NAVFOR ATALANTA ima trenutno angažirana 3 časnika, ministar obrane Ante Kotromanović predložio je angažman i 4. hrvatskog vojnika. On bi se u rujnu ove godine ukrcao na talijanski ratni brod, vjerojatno na fregatu ITS Scirocco (F571), koja trenutno sudjeluje u operaciji EU u Adenskom zaljevu. Vlada je i taj prijedlog jednoglasno i bez rasprave prihvatila, iako se posljednjih mjeseci poprilično naodobravala rotacija u misiji EU NAVFOR ATALANTA.

Hrvatska se somalijskih pirata očito ne boji

Od odobrenih, uspješno su realizirane ove tri kojima se na Vladi pohvalio ministar Kotromanović – natporučnik Amulić koji se sredinom srpnja ukrcao na njemačku fregatu „Sachsen“, nekoliko dana kasnije poručnik fregate Jadrić otišao je u Đibuti, a početkom kolovoza kapetan korvete Medvidović zaputio se u Northwood. Na svojoj 36. sjednici, održanoj 27. lipnja, Vlada je, zajedno s rotacijom u Operativnom sjedištu u Northwoodu, odobrila i slanje četvrtog pripadnika OS RH u operaciju ATALANTA – tada je bilo amenovano da se jedan hrvatski vojnik u kolovozu ukrca na brod Kraljevine Belgije, što se, i prema nedavnoj MORH-ovoj potvrdi, nije dogodilo. Sada, gotovo dva mjeseca kasnije, Vlada je opet odobrila slanje četvrtog vojnika – ovog puta “Četvrtog broj Dva”, koji će se za par tjedana ukrcati na talijanski brod. Ako ne uspije, nema problema – na Vladinom dnevnom redu naći će se onda valjda i “Četvrti broj Tri”. Podsjećamo i da je Vlada, zlu ne trebalo, još 31. svibnja odobrila slanje 1-2 hrvatska vojnika na grčki brod 2013. godine, iako je u vrijeme kada se na Mrkovom trgu o tome odlučivalo Grčka već privremeno povukla svoj brod iz operacije ATALANTA uz obrazloženje nemogućnosti podmirivanja troškova sudjelovanje u operaciji. Ako Grčka sljedeće godine odluči ponovno se aktivirati u ATALANTI, Hrvatska je spremna!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.