Hrvatska obrambena industrija na sajmu Eurosatory 2022

 

Snažno izvozno orijentirane tvrtke hrvatske obrambene industrije pokazale su otpornost za vrijeme pandemije a sada predstavljaju svoje proizvode  na međunarodnom sajmu posvećenom obrambenom i sigurnosnom sektoru Eurosatory, koji se održava od 13. do 17. lipnja u Parizu. Ondje je u organizaciji HGK uspostavljen nacionalni štand od preko 200 m2 izložbenog prostora. Naime, baš je HGK organizirala i sufinancirala sudjelovanje tvrtki: HS Produkt, Šestan Busch, Agencija Alan, Dok-ing i Croshield. Na štandu se predstavljaju i tvrtke iz tekstilne industrije: Odjeća, Galeb, Čateks, Galko, Kap-ko i Šešir, a na sajmu sudjeluju i hrvatski startupi Iron Bull i Orqa. Hrvatske tvrtke koje se predstavljaju na sajmu danas je ondje posjetio i ministar obrane Mario Banožić.

Hrvatske tvrtke obrambene industrije redoviti su dobavljači naoružanja i vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske i MUP-a. Iza domaćih tvrtki stoje i respektabilne strane reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI. U 2020. godini hrvatska je vojna industrija izvezla oružja u vrijednosti većoj od 775 milijuna kuna, što je rast od čak 42 posto. „Zbog rata u Ukrajini te nestašice osnovnih materijala za proizvodnju i povećanja osnovnih troškova, između ostalog i energenata, svakako su potrebni dodatni napori u pronalasku novih kupaca i novih tržišta“, rekla je Tajana Kesić Šapić, poslovna tajnica Zajednice obrambene industrije HGK i voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK iz tvrtke HS Produkt Željko Pavlin naglasio je da u poslovanju imaju strašno povećanje troškova energenata. Iako žele investirati više od 100 milijuna kuna u različite energentske projekte, nažalost iz fondova ne mogu dobiti sredstva jer se bave proizvodnjom oružja, iako takva praksa postoji u drugim zemljama. „Sirovina i nabava strojeva je višestruko poskupila, a rokovi isporuke su takvi da više ne možeš biti siguran kada ćeš dobiti ono što tražiš. Na sajmu imamo dogovoren niz sastanka sa dosadašnjim kupcima i očekujemo i nove, pogotovo iz zemalja Afrike koje su frankofone zemlje i s Bliskog istoka te dodatno predstavljanje francuskom tržištu“, kaže Pavlin.

Na sajmu izlaže i tvrtka Šestan-Busch, koja svoje proizvode plasira 90 posto u izvoz i to u proteklih 25 godina. Dobili su povjerenje 70-tak zemalja svijeta gdje su proizveli i isporučili preko 2.5 milijuna kaciga. „Veliki svjetski sajmovi i izložbe poput Eurosatoryja veliki su izlog na svjetsko tržište, stoga su za nas takva događanja od izuzetnog značaja. Na ovom sajmu očekujemo poslovne kontakte s većinom naših kupaca i dobavljača. Praksa i iskustvo u proteklih 25 godina pokazali su nam da smo u pravilu uvijek na takvim sajmovima ostvarili barem 2-3 nova kontakta. To isto očekujemo i od ove izložbe. Tim više jer su u protekle dvije godine zbog pandemije takvi kontakti izostali“, rekao je potpredsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch.

Uz razvoj obrambenih proizvoda i vojne proizvodne tehnologije, članice Zajednice obrambene industrije HGK redovito poboljšavaju kvalitetu postojećih proizvoda i razvijaju nove u skladu s svjetskim standardima i trendovima. Zbog toga su danas poznati kao cijenjeni proizvođači oružja i vojne opreme, te provjereni dobavljači, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Izvozne aktivnosti hrvatske vojne industrije svake su godine sve veće. „Veseli činjenica da je sve više domaćih IT tvrtki s područja kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije uključeno upravo u obrambeni sektor te uspješno sudjeluju kako na nacionalnim tako i na natječajima za NATO kao dobavljači usluga“, napominje Kesić Šapić. Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s preko 3.000 zaposlenih uz  godišnju proizvodnju oko 200 milijuna eura, te izvoz preko 100 milijuna eura.

Sajam Eurosatory jedan je od najznačajnijih sajmova obrambene industrije i sigurnosnog sektora na području Europe na kojem će sudjelovati oko 1.800 izlagača iz 60-ak zemalja svijeta. Sajam je utemeljen 1967. godine i vodeća je međunarodna izložba kopnene i zračne obrane i sigurnosti, koja se održava u lipnju svake parne godine u  izložbenom centru Paris Nord Villepinte. Ove godine je sajam Eurosatory kao izaslanik predsjednika Vlade Plenkovića u ponedjeljak 13. lipnja 2022. posjetio i hrvatski ministar obrane Mario Banožić. On je ovu priliku ujedno iskoristio i za upoznavanje s novim francuskim ministrom obrane Sébastienom Lecornuom, te za potpisivanje Pisma namjere između Ministarstva obrane RH i francuskog Ministarstva oružanih snaga o suradnji u okviru Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF), što je jedna od posljedica novog strateškog partnerstva između RH i Francuske Republike. Iz Ministarstva obrane posebno napominju kako bi se time trebala omogućiti i zajednička priprema budućih EDF projekta, a time i potencijal za snažnije te produktivnije sudjelovanje Hrvatske u okviru Europskog obrambenog fonda. Živi bili pa vidjeli!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.