Remontni zavod u potrazi za mladima

 

Jučer je u Remontnom zavodu u Jankomiru bilo vrlo živo – Zavod je otvorio vrata učenicima zagrebačkih srednjih tehničkih strukovnih škola, upoznao ih sa svojim radom, a ujedno i sa mogućom karijerom u Oružanim snagama RH. Prvi ovakav Dan otvorenih vrata Remontnog zavoda održan je povodom 16. obljetnice Zapovjedništva za potporu, a zapovjednik Zavoda, pukovnik Milan Slavica, nada se da će ova praksa postati i svakogodišnja tradicija: „Zadovoljstvo nam je da je Remontni zavod otvorio svoja vrata i pokazao svoje sposobnosti, i sve ono što mi radimo na tehnici, poglavito novoj tehnici“, rekao je pukovnik Slavica, uz nadu da će se na ovaj način promijeniti i percepcija, te pokazati da iza svih vježbi i brojnih zadaća OS RH redovito stoji mukotrpan rad djelatnika Remontnog zavoda.

Uvodna prezentacija o Remontnom zavodu

Tijekom 8-satnog otvorenog dana kroz Zavod je prošlo 5 skupina mladih iz 3 srednje tehničke strukovne škole (Elektrostrojarska obrtnička škola, Industrijska strojarska škola i Strojarsko tehnička škola “Faust Vrančić”), ukupno oko 250 učenika u pratnji svojih nastavnika. U dvorištu Remontnog zavoda mogli su razgledati mali TT zbor, potom je bilo organizirano polusatno predavanje o svrsi Remontnog zavoda i pristupanju u OS RH, te mogućoj vojnoj karijeri, a na kraju su se kroz obilazak hala i radionica srednjoškolci upoznali s osnovnim sposobnostima održavanja naoružanja i vojne opreme. Obilazak hala je započeo u dijelu u kojem se održavaju vozila na gusjenicama i kotačima, gdje su prevladavali BOV Patria CRO i vozila M-ATV, nastavio se u susjednoj hali u kojoj su se mogli vidjeti ruski protuzračni i protuoklopni sustavi 9K38 IGLA i 9K111 FAGOT, ali i jedna PzH 2000 koja je najviše zainteresirala zagrebačke srednjoškolce. Potom je red došao na dio za održavanje osobnog naoružanja, gdje je pokazana oprema i sposobnosti održavanja HS Produktovih pištolja i pušaka kao standardnog naoružanja OS RH, ali i ceremonijalnih pušaka Počasno-zaštitne bojne. Obilazak je završio kratkim pogledom na lakirnicu. Nažalost, obilazak hala i radionica nije smio biti popraćen i odgovarajućim foto ili video zapisom.

Pukovnik Milan Slavica, zapovjednik Remontnog zavoda

Ovaj otvoreni dan iskorišten je ujedno i za upoznavanje srednjoškolaca s mogućim pristupanjem u OS RH, iako je do sada bilo iznimno malo vjerojatno da se tako dospije i u Remontni zavod. No, upravo to je proklamirani cilj ovog poziva, kako priznaje zapovjednik Remontnog zavoda, pukovnik Milan Slavica:

„Predstoji nam svakako i nekakva smjena generacije, a za ovakvu vrstu posla najbolje se uči uz praktičan rad, uz transfer znanja od starijih i iskusnijih kolega. Zato smo i pozvali srednje tehničke strukovne škole gdje su učenici koji pohađaju takve smjerove, koji su nama interesantni, jer upravo njihova zvanja i zanimanja su nama zanimljiva za naše poslovne procese“.

Do sada su Ministarstvo obrane i Remontni zavod surađivali s Elektrostrojarskom obrtničkom školom iz Zagreba, u kojoj postoji smjer za puškare, pa posljednjih nekoliko godina učenici koji se školuju za puškare dolaze u Remontni zavod na praksu. No s dolaskom novog naoružanja i nove opreme iz inozemstva pokazuje se potreba proširenja suradnje sa strukovnim tehničkim školama. Među smjerovima koji se u posljednje vrijeme pokazuju kao poželjni nalazi se i mehatronika – što je izravno vezano uz nabavu njemačkog sustava Panzerhaubitze 2000 za potrebe OS RH. Nova oprema značajno je utjecala i na sposobnosti samog Remontnog zavoda, potvrđuje pukovnik Slavica:

„Iz dosadašnjih sposobnosti svakako smo nadograđivali nove – znači nismo počeli ispočetka. Isto tako, dobar dio te tehnike koja se sad održava u Remontnom zavodu i koja je u operativnoj uporabi u postrojbama Hrvatske vojske se koristila u misijama i operacijama recimo u Afganistanu, a pripadnici Remontnog zavoda su participirali u hrvatskim kontingentima vani i prije dolaska ove tehnike, tako da su kroz obuke i kroz održavanje već stjecali određenu praksu, i to nam je naravno pomoglo da što prije usvojimo tu tehnologiju i nastavimo u kontinuitetu održavati ta sredstva i kod nas u Hrvatskoj“.

Prva grupa održavatelja na PzH 2000 bila je na obuci u Aachenu u Njemačkoj, a za opremu doniranu iz SAD-a obuka je provođena u suradnji s američkim partnerima. Uskoro će se ponovno 4 djelatnika Remontnog zavoda otputiti na osvježavanje znanje u SAD, u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote.

Starosna struktura djelatnika Remontnog zavoda nije baš najbolja – dio njih u Zavodu je od samih njegovih početaka u Domovinskom ratu, i sve su bliže umirovljenju. Čak 85% posto djelatnika ima status vojnih specijalista, i upravo u toj kategoriji kadrova vidi se mogućnost za populariziranje određenih zanimanja kod mlađih generacija. Međutim, učenička praksa u Remontnom zavodu sama po sebi nije dovoljna za privlačenje novih, mlađih kadrova – zato u Zavodu s velikim odobrenjem gledaju na nedavni potez Ministarstva obrane koje od ove godine stipendira učenike koji se u Zrakoplovnoj tehničkoj školi „Rudolf Perešin“ u Velikoj Gorici i Tehničkoj školi u Zadru školuju za zrakoplovne tehničare. Stipendiranje učenika strogo određenih smjerova bio bi i za Remontni zavod put u bolju kadrovsku mogućnost.

Dio jučer nazočnih učenika priznao je da ih je posjet Remontnom zavodu zainteresirao za vojnu karijeru. Pukovnik Slavica napominje da su oduševljenje iskazali i profesori, koji su itekako zainteresirani da se ovakav dan otvorenih vratiju održava barem jednom godišnje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.