Treba li skladište UbS-a biti baš u Doljanima?

 

Po prvi puta od stupanja na snagu novih obrambenih zakona, i prvi put nakon ljetne pauze, u petak, 4. listopada, sastao se saborski Odbor za obranu. Tema koja je okupila 7 zastupnika, članova Odbora – jedva dovoljno za kvorum – bila je nimalo zanimljivostima obećavajuća „Izgradnja interpoliranih skladišnih građevina s pratećom infrastrukturom, na vojno-skladišnom kompleksu Hrvatski ždral, Doljani“. Prema novom Zakonu o obrani, obveza je Ministarstva obrane da za nabave veće od 5 milijuna eura traži mišljenje saborskog Odbora za obranu. Što to zapravo znači, nije jasno ni samim članovima Odbora, pa su se neki od njih i sami pitali daju li mišljenje na vrijednost nabave ili procjenjuju potrebu za MORH ili OS RH, te prate li tijek cjelokupne nabave, koja u konačnici može imati čak i bitno veću cijenu od početne procijenjene vrijednosti. Zahvaljujući potpuno nepreciznoj formulaciji u Zakonu o obrani (čl. 6., st. 2.: „Odbor daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5,000.000,00 eura prije pokretanja postupka javne nabave“), kao i strahu predsjednika Odbora HDZ-ovca Tomislava Ivića da mu se ne raspadne kvorum, suština parlamentarne kontrole obrambenih nabava skoro je ostala neraspravljena.

“Hrvatski ždral” ili “hrvatska patka”?

Do kraja ove godine Ministarstvo obrane RH planira raspisati natječaj za radove na izgradnji interpoliranih skladišnih građevina s pratećom infrastrukturom na vojno-skladišnom kompleksu Hrvatski ždral u Doljanima kod Daruvara. Kako je uvaženim članovima Odbora pojasnila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

Radi se o nužnoj izgradnji skladišnih građevina, kako bi se osiguralo adekvatno skladištenje minsko-eksplozivnih i ubojnih sredstava. Namjera nam je izgraditi deset skladišta, i jednu „delaboračnicu“. Jedno skladište, u prosjeku, vam je veličine 220 metara kvadratnih – u jednom skladištu skladištilo bi se oko 180 tona raketnog UbS-a, znači, protuzrakoplovne, zrakoplovne i protuoklopne mine, granate, klasični UbS i streljivo od 5,56 mm, do 155 milimetara“.

Ministarstvo obrane i Oružane snage trenutno imaju 12 vojno-skladišnih kompleksa UbS-a, u kojima se skladišti više od 35 tisuća tona raznih ubojnih sredstava. Od tih 35 tisuća tona, oko 17 tisuća je perspektivno, a ostatak od 18 tisuća – neperspektivan. Krajnji cilj MORH-a je povući se iz većine skladišta, i koncentrirati na samo 4 vojno-skladišna kompleksa, na perspektivnim lokacijama: u Doljanima, Slunju, Velikoj Buni i Trbounju, gdje je gradnja kompleksa završena prošle godine. Modernizacija skladišta UbS-a jedna je od najpotrebnijih modernizacija u Oružanim snagama uopće, složio se umirovljeni general Antun Tus, vanjski član saborskog Odbora za obranu, apelirajući na Odbor da svakako podrži ovu nabavu. Njegov kolega Petar Stipetić je, međutim, svima prisutnima priredio veliko iznenađenje i na muke stavio zamjenicu Tafru.

——————————–


——————————–

Davnih ’70. i ’80. godina Stipetić je, kao inženjerac JNA, sudjelovao u izgradnji skladišta u Doljanima, i osobno se uvjerio u nepovoljnost ove lokacije.

Ja znam da je s tom lokacijom bilo velikih problema i tada, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, i da ta lokacija nije baš povoljna. Prvo, komunikacijski nije pristupačna. dosta je ograničena veza, i zašto je baš ona odabrana… Teren je podvodan. Teren je teško sanirati… Pored četrdesetak povoljnijih lokacija, mi biramo Doljane! To je za mene jedan veliki upitnik!

Doljani su, nastavio je Stipetić, jako blizu Daruvara, i upitno je da li je iz sigurnosnih razloga opravdano postavljanje tolike količine eksploziva koliko MORH planira (1800 tona, odnosno 1,8 kiloton, op.a.) tako blizu naselja. Upravo zbog mokrog, podvodnog terena, JNA je skladište u Doljanima svojedobno zamislila kao skladište za intendantsku opremu, pa zato ovaj objekt nedalek gradu Daruvaru nema ni grudobrane, kao ni masu drugih elemenata potrebnih za zaštitu od eventualne nesreće u skladištu eksploziva. Budući da se teško nositi s ovakvim argumentima, zamjenica Tafra pametno je odlučila tek spomenuti one koji su s lokacijom u Doljanima zadovoljni:

Ja moram priznati da stvarno… vojska je bila ta koja je odlučila – znači, Oružane snage su od 12 sadašnjih lokacija napravile, pretpostavljam, elaborat – i meni ga dostavile… U nadležnosti je Zapovjedništva za potporu… oni su bili ti, koji su donosili odluku o tome gdje će se ubuduće skladištiti.

Da li je vrijednost procijenjena na 33 ili 36 milijuna?

U trenutku kada je MORH Odboru za obranu slao dokumente za ovu temu, procijenjena vrijednost radova iznosila je 33,6 milijuna kuna. U međuvremenu je Vlada RH usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2014. do 2016. godine, kojima je došlo do određenih preraspodjela u financijskom planu Ministarstva obrane za 2013. godinu, pa je MORH povisio procjenu vrijednosti za izgradnju skladišta u Doljanima s 33,6 milijuna na 36 milijuna kuna. Prvi milijun, s PDV-om, za provedbu postupka ove nabave, već je predviđen u državnom proračunu za ovu godinu, i to na razdjelu Ministarstva obrane. Što se ostalih obveza plaćanja tiče, kaže Tafra:

predviđena su sredstva prema projekciji državnog proračuna, u 2014. u iznosu od 11,5 milijuna kuna, u 2015. 11 milijuna kuna, kao i prijedlozi za 2016. i 2017. godinu, u iznosu od 11 milijuna kuna – za što je prije potpisivanja ugovora potrebna suglasnost Vlade, budući da se radi o višegodišnjem financiranju, u skladu s člankom 44. Zakona o proračunu“.

Financijski dio nije bio jasan SDP-ovcu Zdravku Ronku:

Ja sam, naime, mislio da je ovo greška, kad ste poslali prvi materijal, 33 milijuna 600, a sad ste, u odgovoru – ako sam ga dobro shvatio, rekli – „Poslali smo vam jedan materijal, taj je 33 i 600, a nakon Smjernica Vlade, smo vam rekli da je to 36 milijuna!“. I, sad, ova 2 i 400 meni nije jasno – kakve to ima veze sa Smjernicama? Ako je procijenjena vrijednost predmeta nabave 33 i 600, ili ako je 36 – to nema veze sa Smjernicama. To mi nije jasno!“.

Iako se Tafra pozivala na preraspodjelu u skladu sa Smjernicama, Ronku to nije bilo dovoljno jer „predmet nabave vrijedi ili 36 ili 33. Bez obzira na preraspodjelu!“ Razlika od gotovo 2 i pol milijuna u dvije procijenjene vrijednosti Ronku je dala za pravo da pri glasanju ostane „suzdržan“, dok je ostalih 6 prisutnih zastupnika glasalo za „pozitivno“ mišljenje Odbora za obranu. S obzirom na Stipetićeve primjedbe, saborski Odbor za obranu zadužio je Ministarstvo obrane i Glavni stožer OS RH da pripreme kratku informaciju o stvarnom stanju skladišta Hrvatski ždral u Doljanima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.