Puno tajni na zatvorenom dijelu Vlade

 

Na jučerašnjem zatvorenom dijelu 147. sjednice Vlade Republike Hrvatske našlo se neuobičajeno puno tema iz područja obrane, nažalost sve s oznakom „tajno“ ili čak „vrlo tajno“. Iz priopćenja se daju naslutiti tek načelne teme kojima je Vlada dala zeleno svjetlo.

Pa je tako Vlada donijela (1) Odluku o implementaciji Mjera odgovora na krize Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora u Republici Hrvatskoj. Odluka je klasificirana stupnjem tajnosti „tajno“ na temelju Priručnika NATO sustava odgovora na krize i Odluke Vlade RH o određivanju nacionalnih koordinatora implementacije Mjera odgovora na krize Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora u Republici Hrvatskoj i o njihovim zaduženjima, stoga ju nije moguće objaviti, stoji u priopćenju na web-stranici Vlade RH.

Osim toga, donesena je (2) Odluka o civilnim lokacijama i građevinama posebno važnima za obranu, kao i (3) Odluka o pravnim osobama posebno važnima za obranu. Odluke su klasificirane stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ na temelju Pravilnika o tajnosti podataka obrane, pa ni o tome nema javnosti dostupnih detalja.

Kojim putem dalje za OS RH?

Najzanimljiviji je, međutim, (4) “Prijedlog odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske“, kojeg je Vlada također donijela na zatvorenome dijelu svoje jučerašnje sjednice. Prijedlog odluke je klasificiran stupnjem tajnosti „tajno“ na temelju Pravilnika o tajnosti podataka obrane. Samu tu odluku u konačnici treba donijeti Vrhovni zapovjednik, odnosno predsjednik RH.

Kada se spomenemo ne baš pohvalne činjenice da je ovaj dokument po posljednji put u RH donesen 2009. godine (što se izrijekom spominje i u posljednjem Godišnjem izvješću, str. 68) – dakle, pri kraju mandata prethodnoga predsjednika – lako je zaključiti o čemu je tu zapravo riječ. Naime, ciljana brojnost OS RH je 2006. godine, u Dugoročnome planu razvoja OS RH 2006-2015, bila postavljena na 16 tisuća DVO i 2000 civila. Dok nema dvojbe da su planovi o smanjivanju ukupnoga broja civila krenuli temeljito drugačije od planova – broj DVO je itekako smanjivan po planu. Time je, kroz nekoliko godina brojka od 16 tisuća DVO reformama bila dostignuta, a onda i prestignuta, budući su smanjivanja brojnoga stanja djelatnoga sastava OS RH nastavljena.

Na 31. prosinca 2012. je njihovo brojno stanje iznosilo 15.752 ljudi (od toga 15.412 u OS RH, i još 340 u MORH-u – Godišnje izvješće za 2012. godinu), da bi onda Strateški pregled obrane, donesen 25. srpnja 2013. godine (105. sjednica Vlade RH, a onda Narodne novine, NN 101/13, od 2. kolovoza 2013. godine), po prvi put i službeno pomaknuo proklamiranu ciljnu veličinu ukupnog ljudstva OS RH. Već na četvrtoj stranici ovoga dokumenta – stoji:

Kako struktura i obujam misija i zadaća Oružanih snaga nisu odgovarajuće poduprti s raspoloživim iznosom i strukturom proračunskih sredstava, potrebne su prilagodbe koje će obuhvatiti restrukturiranje i smanjenje snaga u svim komponentama. To će rezultirati postupnim smanjenjem brojčane veličine pripadnika Oružanih snaga do 15 000 osoba do kraja 2017. godine“.

Time je priznato katastrofično stanje stvari – (1) da se trenutne odluke o strukturi, brojnosti i obujmu misija te zadaća OS RH ne donose temeljem plana, kojeg se onda financira – već upravo suprotno. I još – (2) da što god da je i bilo planirano, to financijski nije bilo podržano. Te konačno – (3) da će Hrvatska i ubuduće teško biti u stanju uspostaviti planski ciklus gdje se prvo planira, a onda izvršava – jer tu nedostaju planske podloge izražene kroz nove strateške dokumente, ali i koherentno financijsko planiranje (gdje se nedavno čak i izrijekom od “neimenovanih izvora” čulo da je Ministarstvo financija najavljivalo stagniranje obrambenog proračuna, da bi ga onda ponovo gurnulo niz proračunsku padinu).

Budući se i na za sada najsvježijim podacima o stanju kadrova u OS RH, o kojima smo pisali na portalu Obris.org, vidi kako broj DVO u sklopu OS RH i dalje pada (15.531 DVO i 1.877 državnih službenika i namještenika početkom veljače ove godine) – nije teško zaključiti da jučer na Vladi usvojen “Prijedlog odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske” tek formalizira kadrovske rezove koje se već neko vrijeme provodi. No, lako je moguće da se i tu radi tek o “prolaznim brojkama” – budući da ničim nisu zatvorena vrata za neke buduće situacije u kojima bi neadekvatno financiranje opet izazvalo daljnja, tek elementarno kontrolirana kadrovska smanjivanja, provođena mimo svakog plana, ideje ili svrhe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.