Vlada: ukida se “HRZ i PZO”

 

Vlada je na svojoj jutrošnjoj 85. sjednici usvojila konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrani, poslavši ga time u postupak s druge strane Markovog trga. U uvodu same sjednice premijer Andrej Plenković obavijestio je ministre o onome što se događalo u proteklih nekoliko dana na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije (poplave i odroni), te o prvim reakcijama pojedinih resora za pomoć stanovništvu na tim područjima. Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se svim angažiranim snagama na odrađenom poslu: „Predstavljajući ovaj Zakon i materijal koji uređuje želim na početku istaknuti da smo se na terenu ovih dana imali prilike uvjeriti kako je ključna sinergija svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti – i Hrvatske vojske, hrvatske policije, vatrogastva, Gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa, ljudi, mještana, lokalne zajednice u pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama, u obrani od snježnog nevremena i poplava,“ rekao je Krstičević dodavši kako je „Hrvatska vojska spremna i kako će i dalje izvršavati svoju misiju pomoći narodu u takvim situacijama.“

Krstičević je članove Vlade obavijestio i o pripremama za ispraćaj preminulog generala Petra Stipetića, najavljujući da će u utorak najprije u prostorijama Ministarstva obrane biti održana komemoracija, a nakon toga će biti i pokop jučer preminulog generala.

Potom je na red došao „Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani“ kojem su, priznao je to i ministar obrane, dodane neke promjene kojih u prvom čitanju nije bilo. To se prije svega odnosi na ime Oružanih snaga u cjelini, te HRZ i PZO kao grane.

„Hrvatski sabor je 26. siječnja 2018. godine prihvatio ovaj prijedlog zakona te je pripremljen nacrt konačnog prijedloga zakona koji se danas nalazi pred nama. Predloženim nacrtom u odnosu na rješenja iz prijedloga zakona dodatno se uređuje definiranje pojmova i predlaže se da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska. Budući da je sustav zemaljske protuzračne obrane, osim zračnog motrenja i navođenja, ranije već izdvojen u Hrvatsku kopnenu vojsku, predlaže se naziv grane – umjesto Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana bude Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Precizira se da prijevoz unesrećenih ili oboljelih koji obavlja Hrvatska vojska obuhvaća i hitni medicinski let. Predlaže se da se mobilizacija Hrvatske vojske ili njezinih dijelova može izvoditi u slučaju katastrofa i velikih nesreća, te da se za provedbu obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane mogu osnivati visoka učilišta u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i ovim zakonom. Kao što smo i ranije isticali, izmjene i dopune Zakona o obrani uključuju jasnije utvrđivanje prava i obaveza pričuvnog sastava. Financijska sredstva za provedbu ovog zakona osigurana su u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane“.

Nakon ovog obrazloženja, svi su ministri bespogovorno digli ruke ZA usvajanje ovog konačnog prijedloga izmijenjenog Zakona o obrani.

Najava o promjeni imena OS RH u HV već je neko vrijeme „na stolu“, a i prije usvajanja ovog prijedloga čelni ljudi MORH-a i OS RH već su u službenim prilikama počeli pojačano koristiti to ime. No tijekom proteklih tjedna očito nije usuglašeno da se u potpunosti naziv „OS RH“ zamijeni nazivom „HV“, pa bi po novome Zakon o obrani dopuštao korištenje oba naziva dodajući time dozu dodatne zbrke u ionako nedovoljno uređeno područje hrvatskog vojnog nazivlja. Tako po novome članak 3. točka 3. Zakona o obrani glasi:

„Oružane snage Republike Hrvatske su snage organizirane za obranu Republike Hrvatske i saveznika vojnim sredstvima te za druge oblike uporabe i korištenja u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Za Oružane snage Republike Hrvatske koristi se i naziv Hrvatska vojska“.

No za granu će se ubuduće koristiti samo jedan naziv – u članku 41. stavku 3. brišu se riječi „i protuzračna obrana“, te ostaje samo naziv „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo“. A ako jednom možda i pribavimo kakvo ozbiljnije protuzračno naoružanje, valjda će i ono u redove HKoV, ako to ne ispadne poticajem za neke nove promjene nazivlja.

Konačnu riječ o svemu ovome treba još izreći i Hrvatski sabor, najprije kroz Odbor za obranu, a onda i na plenarnoj sjednici, no nije izgledno da će biti novih intervencija u konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrani.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.