Prvi put u RH – treći naraštaj dragovoljaca u jednoj godini

 

Danas, 13. listopada 2017. godine, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je prijam 20. naraštaja dragovoljnih ročnika u vojarni “123. brigade HV” u Požegi. Ovo je treći ovogodišnji naraštaj, što zapravo predstavlja veliku novinu, budući je od 2008. do danas Hrvatska godišnje obučavala samo po dva naraštaja dragovoljaca. Iako je službeno spomenuto kako se ovu promjenu uvelo “zbog sve većeg broja zainteresiranih za dragovoljno vojno osposobljavanje”, treba napomenuti kako smo na portalu Obris.org već davno napomenuli potrebu za povećanjem godišnjih kvota dragovoljnih ročnika – budući da oni od početka ove godine predstavljaju jedini izvor pritoka budućih profesionalaca u redove OS RH.

Kako napominju u MORH-u, dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvatit će u trećem naraštaju 2017. godine ukupno 324 ročnika. Od toga je 268 muškaraca i 56 žena, čime udio žena iznosi 17,3 posto kvote pozvanih. Temeljna i specijalistička obuka u okviru dragovoljnog vojnog osposobljavanja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci. Ove je godine naknada za ročnike podignuta s ranijih 1.190 kn na 2.000 kuna, a spomenutim obučnim programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ti će mladi ljudi steći osnovna vojna znanja i vještine potrebne za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH, kao i preduvjete za uključivanje u pričuvni sastav OS RH.

Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak kazao je kako je ovaj treći uputni rok ostvarenje vizije Ministarstva obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i vrhom Oružanih snaga RH, jer po prvi puta od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja u jednoj godini kreću tri naraštaja: “Mi smo očekivali ovakav interes i odaziv mladih ljudi, te moram naglasiti kako smo zadovoljni brojem ročnika koji će pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Do kraja dana svi prijavljeni bit će i zaprimljeni, potpisati ugovore i biti spremni za sve ono što ih čeka u narednih osam tjedana”. Nakon uspješno završenog  programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se, ovisno o stručnoj spremi, ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Kako navodi MORH, za dragovoljno vojno osposobljavanje u prvih osam mjeseci 2017. godine prijavilo se 1.165 kandidata, među kojima i 189 žena. Prvi je tu po redu bio 18. naraštaj, čija je obuka odrađena u ožujku i travnju ove godine. U njegovom je sastavu 11. ožujka prisegnulo 480 dragovoljaca (432 muškarca i 48 žena, oko 10 posto kvote), od čega su obuku uspješno dovršila 422 muškarca i 47 žena (oko 2 posto neuspješnih za oba spola). Idući, 19. naraštaj u OS RH je stigao 2. lipnja ove godine, i onda je 17. lipnja položio prisegu domovini. Pri prihvatu na obuku taj je naraštaj brojio 421 ročnika (324 ročnika i 97 ročnica), od čega ih je prisezi pristupilo njih 397 (od toga 94 žene, ili 23,7 posto kvote), koliko ih je i onda dovršilo obuku. Tek treba vidjeti koliko će mladih dragovoljaca iz trećeg ovogodišnjeg naraštaja (od danas primljenih 324 ročnika – 268 muškaraca i 56 žena) pristupiti prisezi, a onda i dovršiti svoju obuku. No temeljem dosadašnjih podataka, MORH navodi da je do sada ukupno 6.649 osoba dovršilo dragovoljno vojno osposobljavanje u RH, od čega je u djelatnu vojnu službu onda bilo primljeno 4.313 osoba.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.