Deset godina – 23 naraštaja dragovoljnih ročnika

 

Danas je u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u Požegi započela vojna obuka 23. naraštaja ročnika na dragovoljnom služenju vojne obveze. Potpisivanju ugovora s Ministarstvom obrane RH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju pristupilo je ukupno 344 osoba, od čega 281 ročnika i 63 ročnice.

Prvi dan 23. naraštaja dragovoljnih ročnika (Photo: ZoD)

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti 8 tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Najprije ih čeka tjedan dana prilagodbe, te upoznavanje i savladavanje osnovnih vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja. Prva faza obuke u trajanju od 2 tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV u Požegi, a druga faza – osim u požečkoj vojarni, provodi se i na Logističkom vježbalištu „Glavica“, te na strelištu „Novo Selo“, u terenskim uvjetima koji traju 5 tjedana. Treća faza obuke u trajanju od 1 tjedna provodi se ponovo u vojarni 123. brigade u Požegi. Tijekom ovih 8 tjedana, ročnici se obučavaju iz sljedećih osam programskih područja: (1) Rukovanje osobnim oružjem, (2) Kretanje, (3) Komuniciranje, (4) Zaštita, (5) Reakcije, (6) Vojna služba, (7) Tjelovježba i (8) Psihološka priprava ročnika. Završetak obuke u okviru dragovoljnog vojnog osposobljavanja te otpust ročnika planiran je za 23. studenog 2018. godine.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva, te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu.

Treća sreća

Dio pripadnika 21. naraštaja (Photo: OJI)

Ovo je druga godina sa po tri uputa mladih na dragovoljno vojno osposobljavanje u tijeku godine – 9. veljače 2018. godine započela je obuka 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH, te obuka 1. naraštaja ročnika kandidata za vojne specijaliste. U tom općem naraštaju prihvaćen je 341 ročnik, od čega 294 ročnika i 47 ročnica, dok je na obuku ročnika kandidata za vojne specijaliste pristupilo 5 ročnika, od čega 1 ročnica.

Već 11. svibnja 2018. godine započela je obuka 22. naraštaja dragovoljnih ročnika, te ujedno i provedba dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike te dočasnike zdravstvene službe. Kandidata je bilo nešto manje – 171 ročnik, od čega 142 ročnika i 29 ročnica. No, na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe pristupilo je čak osam ročnika, od čega četiri ročnice. Obuka dragovoljnih ročnika 22. naraštaja završila je početkom srpnja, a danas, evo, započinje obuka 23. naraštaja.

Najbolji ročnici 1. naraštaja (Photo: MORH)

U studenom ove godine obilježit će se točno 10 godina primjene sustava dragovoljnog služenja vojnog roka u Republici Hrvatskoj. Točno 3. studenog 2008. održan je prihvat 1. naraštaja ročnika – ukupno njih 250, od toga 220 mladića i 30 djevojaka. Njihova je obuka trajala 14 tjedana, tijekom kojih su prošli 400 sati obuke (temeljna 6 tjedana u Požegi i specijalistička za vojnika-strijelca 8 tjedana u Gašincima). Prema tadašnjim propisima, za ročnike je bila predviđena mjesečna novčana naknada (oko 2.660,00 kuna), naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučajeve ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, te smještaj i prehrana. Ova je naknada od tada varirala – prvo je smanjena, da bi onda početkom 2017. godine bila ponovo povišena, kao još jedna od mjera privlačenja više mladih na dragovoljno služenje vojne obveze.

Tijekom 10 godina, od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008.godine do 2018.godine, oko 7.500 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.