Budući pripadnici HRZ – dragovoljni ročnici

 

Danas je u Središtu za temeljnu obuku HKoV-a u Požegi svečano prisegnulo 29 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, objavilo je danas Ministarstvo obrane. Vijest i ne bi bila vijest da se ne radi o budućim časnicima – zrakoplovnim inženjerima i stipendistima zrakoplovnim tehničarima, kadrovima koji su već godinama deficitarno zanimanje u OS RH. Od ukupno 29 ročnika, njih 7 je iz redova zrakoplovnih inženjera koji su ostvarili prijam u OS RH temeljem javnog natječaja, dok je ostalih 22 iz redova zrakoplovnih tehničara s kojima je MORH sklopio ugovor o stipendiranju.

MORH-a je, naime, 06. srpnja objavio javni natječaj za prijam kandidata/kandidatkinja za časnike/časnice, kojim se tražilo ukupno 16 kandidata za časnike, od toga 10 zrakoplovnih inženjera, 5 inženjera aeronautike, te 1 meteorolog. Oni koji su temeljem ovog natječaja ispunili uvjete za prijam, a nisu završili program dragovoljnog osposobljavanja (ili vojni rok), prema propozicijama natječaja u kolovozu su upućeni na neophodno dragovoljno vojno osposobljavanje. Isto tako, MORH je po prvi puta ikada krajem siječnja ove godine dogovorio stipendiranje zainteresiranih učenika 3. i 4. razreda Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i Tehničke škole u Zadru – obrazovnih profila zrakoplovni tehničar IRE i ZIM. Učenici koji su u lipnju završili ove srednje škole upućeni su na dragovoljno služenje vojnog roka.

Za ove dvije kategorije ljudi dragovoljno vojno osposobljavanje u ponešto skraćenoj varijanti počelo je 13. kolovoza, i trajalo je svega 3 tjedna. Nakon završetka obuke, kandidati za časnike zrakoplovni inženjeri školovanje nastavljaju na Temeljnoj časničkoj izobrazbi na HVU „Dr. Franjo Tuđman“, dok 22 kandidata za zrakoplovne tehničare odlaze na specijalističku obuku u 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a u Zemuniku.

Učenici Zrakoplovne tehničke škole na AIRVG 2018

U Godišnjem izvješću o obrani za 2017. godinu upravo je nedostatak zrakoplovnih tehničara naveden kao jedan od velikih problema hrvatskih Oružanih snaga. No čini se da nije problem u nedostatku zainteresiranih učenika – kako je nedavno objavila velikogorička Zrakoplovna tehnička škola, ona je još u ljetnom roku popunila sva slobodna mjesta. Na sva 3 smjera upisano je ukupno 80 učenika, i to 28 učenika za zrakoplovnog prometnika, 26 učenika za zrakoplovnog tehničara IRE i 26 učenika za zrakoplovnog tehničara ZIM. „Interes za upis je bio iznimno velik. Bilo je prijavljeno 523 učenika, te smo imali i bodovni prag za sva tri smjera, a zadnji upisani u sva tri smjera je bio visoko iznad definiranog praga što nas posebno veseli. Situacija je i prošlu školsku godinu bila identična uz iznimno veliki interes za upis,“ izjavili su iz Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina za VG Danas. Nije, dakle, problem u nedostatku interesa kod djece, već očito u nemogućnosti MORH-a i OS RH da se pri zapošljavanju zrakoplovnih tehničara nose s uvjetima koje nude komercijalne zrakoplovne tvrtke. I to je ono na čemu će MORH itekako promišljeno morati poraditi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.