Proširenje obrambene suradnje RH i Iraka

 

Nakon višednevnog radnog posjeta, jučer je Hrvatsku napustilo izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Irak, predvođeno državnim tajnikom Jabbarom Thajeelom Mutlaqom Al-Haidarijem. Tijekom nekoliko dana boravka u RH, osim par znamenitosti te prirodnih ljepota, iračko je izaslanstvo u pratnji hrvatskog veleposlanika u Iraku Ivana Jurića posjetilo HS Produkt, te Ministarstvo obrane RH, gdje ga je primio državni tajnik Zdravko Jakop sa suradnicima – direktorom GS OS RH general-bojnikom Ivicom Olujićem, ravnateljem Uprave za materijalne resurse Ivicom Grebenarom, te predstavnicima Uprave za obrambenu politiku i Uprave za materijalne resurse MORH-a.

Višegodišnja suradnja iračkog i hrvatskog Ministarstva obrane ogleda se uglavnom u nabavi naoružanja za iračku vojsku pri HS Produktu, te u recentnom hrvatskom angažmanu u NATO misiji u Iraku. No Al-Haidari se ovoga puta zanimao i za proširenje te suradnje – prvenstveno na području ujvežbavanja i obuke, pri čemu je Iračanima navodno posebno zanimljiv novi vojnopomorski studij na engleskom jeziku pri Sveučilištu u Splitu, kao i obuka u Središtu za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“. Prostora za proširenje odnosa ima i na području vojno-tehničke suradnje, pa se očekuje da će uskoro iračko i hrvatsko Ministarstvo obrane potpisati i određeni memorandum o razumijevanju na te teme. Proširenju suradnje mogao bi se nadati i HS Produkt, budući je to navodno bila jedna od ozbiljnih tema razgovora s iračkim državnim tajnikom.

Inače, MORH je pozvao iračko izaslanstvo da posjeti predstojeću vojnu izložbu ASDA u Splitu, no to je ipak ostalo otvoreno kako zbog epidemiološke situacije, tako i zbog skorašnjih parlamentarnih izbora u Iraku, zakazanih za 10. listopada ove godine.

 

*Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.