VHS-2 na ratištu oko iračkog grada Ramadija

 

Harry Boone/Twitter

Jučer poslije podne na Twitteru je korisnik Harry Boone objavio nove fotografije s bojišta oko iračkog grada Ramadija, s opisom: „Irački CTU u Ramadiju s jurišnom puškom VHS-2 hrvatske proizvodnje“. Ukupno je objavio 3 fotografije, od kojih se na jednoj vidi kratka verzija puške karlovačkog HS Produkta, dok su na druge dvije prikazane njene duge verzije. U komentarima ispod fotografija netko je uočio kako puške „izgledaju potpuno novo, kao nedavna dostava“, na što Boone odgovora: „It is“.

Ahmad Al-Rubaye/AFP

Ramadi je, kako se čini, pun hrvatskog naoružanja – slučajno je to pokazao i ugledni „New York Times“ 31. siječnja u tekstu pod nazivom „SAD šire borbu protiv ISIS-a kroz napade u Afganistanu“. Tekst je, među ostalim, ilustriran fotografijom Ahmada Al-Rubaye za Agenciju France-Presse, na kojoj dva borca pucaju iz VHS-2, jedan iz duge, a drugi iz kratke verzije ove puške. Fotografija je opisana kao „Iračke pro-vladine snage sukobile su se s vojnicima Islamske države u predgrađima Ramadija u nedjelju“. To su samo najnovije u nizu objava na društvenim mrežama koje pokazuju da perjanica hrvatske obrambene industrije i dalje visoko kotira u uzburkanom Iraku.

Osim na društvenim mrežama, koncentrirana pojava pušaka HS Produkta primjetna je i u javljanju s terena za televiziju Al Jazeera u utorak, 02. veljače:

————————————

Borac, Kurd – oprema, Hrvatska

Čisto da podsjetimo i na činjenicu da se tijekom prošle godine u više navrata na raznim društvenim mrežama moglo vidjeti i dodatne odbljeske ovih poslovnih odnosa. Tako je početkom srpnja 2015. cirkulirala i fotografija kurdskoga borca kompletno opremljenog hrvatskim naoružanjem (kratka verzija jurišne puške VHS-1, te pištolj HS-9 Standard u kalibru 9×19), a možda i s još ponešto hrvatske dodatne opreme. Nakon toga, u rujnu prošle godine medijsku su prašinu ponovno podigle također na socijalnim mrežama dijeljene fotografije – ovoga put s navodnoga oglasa kojim se u Iraku na prodaju nudilo hrvatsku jurišnu pušku VHS-2 u njenoj dugoj verziji, direktno iz pakiranja, sa dodatnim spremnicima i uputstvom za uporabu na arapskome. Spominjalo se tu i ponešto fantastičnu početnu cijenu od 8500 USD za taj primjerak oružja, iako je to više izgledalo kao poziv na cijenkanje upućen svim iole zainteresiranim kupcima nego kao čvrsta cijena za komad.

 

VHS-2 na sajmu “Eurosatory 2014”

No, nije nikakva tajna da karlovački HS Produkt već godinama uspješno posluje s vlastima u Iraku. Na to je tržište najprije ušao s pištoljima HS-9 za iračko Ministarstvo unutarnjih poslova, da bi potom uspio plasirati i jurišne puške za tamošnje Oružane snage. Prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja ugovora MORH-a s tvrtkama hrvatske vojne industrije moglo se od Željka Pavlina iz HS Produkta čuti kako je 2014. potpisan ugovor za izvoz prvih 10 000 pušaka VHS-2, koje su morale biti isporučene u prvom kvartalu prošle godine. Radilo se upravo o izvozu u Irak, koji je očito više nego zadovoljan naoružanjem iz Karlovca, a potrebe su mu, s obzirom na situaciju u zemlji, nepresušne.

O tome je prilikom svog zadnjeg posjeta Iraku (od 01. do 04. listopada 2015.) razgovarao i sada bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Na vojnom poligonu u Slunju prilikom vježbe „Združena snaga“ Kotromanović je na upit novinara o čemu je razgovarao sa svojim iračkim kolegom Khaledom Al-Obeidijem u Bagdadu odgovorio:

„Druga dimenzija je naša suradnja bilateralna. Oni su jako zainteresirani raditi sa nama, mi smo, naravno, zainteresirani raditi s njima. Dosta smo razgovarali o gospodarskoj suradnji, posebno obrambenoj suradnji, gospodarskoj obnovi… Oni su zainteresirani… Mi imamo ideje da to budu određene zajedničke joint venture tvrtke koje će raditi ne samo to, i puno više stvari, vidjet ćemo. Iduće godine svakako se mora otići dole, recimo premijer mora biti dole u Bagdadu, i to sve skupa učvrstiti, dogovoriti, i nadam se da ćemo napraviti dobar posao.“

Budući da se u smjernicama nove Vlade spominje i jačanje hrvatske vojne industrije, iako prije svega kroz projekte opremanja i modernizacije OS RH, treba se nadati da će se povesti računa i o zagovaranju domaćih proizvođača naoružanja i na stranim tržištima. Bilo bi šteta propustiti dobar posao u Iraku (a i drugdje), koji karlovački HS Produkt očito radi vrlo uspješno.

U kontekstu dobrih hrvatsko-iračkih odnosa treba gledati i kandidiranje generala Ivana Jurića za novog hrvatskog veleposlanika u Iraku. Taj se postupak, međutim, prilično odužio, jer unatoč tome što je taj prijedlog usuglašen još u vrijeme bivše vlasti, čekao se izbor nove hrvatske Vlade i Sabora, čiji bi Odbor za vanjsku politiku u konačnici taj prijedlog trebao i amenovati. Zasigurno nije slučajno da jedan još uvijek aktivni general OS RH odlazi na diplomatsku službu u zemlju koju godinama potresaju sukobi, i to u vrijeme kada je bilateralna obrambena suradnja između Hrvatske i Iraka na vrlo visokom nivou.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.