Promjena na čelu 91. ZB – Mostarac umjesto Ninića

 

Nakon samo šest mjeseci na čelu 91. ZB na Plesu, u četvrtak, 28. lipnja, pukovnik Željko Ninić predao je tu dužnost novom zapovjedniku, brigadiru Nikoli Mostarcu. Odlukom Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH brigadir Mostarac imenovan je na dužnost zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ-a, koju počinje obnašati s 1. srpnjom ove godine.

Tijekom nešto manje od godinu dana, pukovnik Željko Ninić prošao je nekoliko dužnosti. Nakon višegodišnjeg zapovijedanja Eskadrilom borbenih aviona, pukovnik Ninić tu je dužnost predao tada bojniku, a danas pukovniku Christianu Jagodiću, a sam je od kolovoza prošle godine preuzeo dužnost načelnika stožera 91. ZB. S prvim danom ove, 2018. godine, Ninić je u sklopu velike rotacije zapovjednika u OS RH imenovan zapovjednikom 91. ZB, od čega se jučer oprostio. Od jeseni 2017. godine pukovnik Željko Ninić bio je član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, te je učestalo nastupao i kao svojevrsni glasnogovornik Tima. U travnju ove godine postao je prvi pilot iz sastava HRZ-a koji je letio na danas izraelskim, a sutra moguće hrvatskim lovcima F-16 Barak. Narednih godinu dana pukovnik Ninić provest će u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“.

Brigadir Mostarac na ovogodišnjoj proslavi Dana OS RH na Markovom trgu

Upravo iz posljednjeg naraštaja Ratne škole dolazi novi zapovjednik 91. ZB, brigadir Nikola Mostarac. Kako je kratko priopćilo Ministarstvo obrane, brigadir Mostarac rođen je 13. travnja 1975. godine u Žepču, Bosna i Hercegovina. Na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti diplomirao je 1998. godine i stekao zvanje „diplomirani inženjera aeronautike – pilot“ kao pripadnik druge generacije vojnih pilota školovanih u Republici Hrvatskoj (baš kao i pukovnik Željko Ninić). Zvanje magistra znanosti stekao je 2008. godine. Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” završio je Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“ te prije tjedan dana, 21. lipnja 2018. godine, i Ratnu školu OS RH „Ban Josip Jelačić“.

Tijekom vojne karijere brigadir Mostarac obnašao je niz dužnosti – između ostalih, onu nastavnika letenja u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ „Rudolf Perešin“, voditelja Operativnog odsjeka, te načelnika stožera-zamjenika zapovjednika 91. Zrakoplovne baze (u vrijeme dok je zapovjednik baze bio današnji zapovjednik HRZ-a Mato Mikić). S pozicije zamjenika zapovjednika baze brigadir Mostarac prošloga je ljeta otišao na školovanje u Ratnu školu. Za svoj rad i postignuća višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Nositelj je odlikovanja Red hrvatskog  pletera i Red hrvatskog trolista.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.