Bojnik Jagodić – novi zapovjednik EBA

 

Subotnja proslava 22. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu imala je nekoliko poslastica u letačkom dijelu svečanog programa. Osim što su po prvi puta javnosti pokazani helikopteri OH-58D Kiowa Warrior u letu, i to njih čak 5 (umjesto predviđena 3) vođenih sigurnom rukom hrvatskih pilota, primijećeno je da su pojedini zrakoplovi bili u prilično uskim formacijama. Takva je, među ostalim, bila formacija od 3 MiG-a 21, ali to, što se tiče borbenih aviona, nije bila i jedina novost.

Bojnik Christian Jagodić, novi zapovjednik Eskadrile borbenih aviona

Naime, u subotu, 05. kolovoza, MiG-ovi su sudjelovali u mimoletu predvođeni novim zapovjednikom Eskadrile borbenih aviona, bojnikom Christianom Jagodićem. Kako nam je i potvrđeno iz MORH-a, „u skladu s planiranim personalnim promjenama u zapovjednoj strukturi HRZ i PZO, od 01. kolovoza 2017. dužnost zapovjednika Eskadrile borbenih aviona (EBA) preuzeo je bojnik Christian Jagodić“. Tako je, nakon višegodišnjeg obnašanja dužnosti zamjenika zapovjednika EBA-e, bojnik Jagodić s prvim danom kolovoza došao na njeno čelo.

Na upit portala Obris.org, MORH je priložio i kratak životopis novog zapovjednika:

„Bojnik Jagodić rođen je 1974. u Njemačkoj. Pripadnik je Oružanih snaga RH od svibnja 1999. godine. Tijekom civilnog školovanja stekao je zvanje dipl. ing. aeronautike-pilot, te titulu magistra struke vojnog operativnog umijeća i znanosti. Zapovjedno-stožernu školu završio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Pilot je borbenog aviona MiG-21, a od kolovoza 2016. osposobljen je i za  probnog pilota navedenog tipa aviona. Tijekom karijere u HRZ i PZO-u višestruko je pohvaljivan i nagrađen. Na dužnost zapovjednika Eskadrile borbenih aviona dolazi s dužnosti zamjenika zapovjednika Eskadrile“.

Pukovnik Željko Ninić, donedavni zapovjednik EBA

Istodobno, dosadašnji zapovjednik EBA-e, pukovnik Željko Ninić, preuzeo je dužnost načelnika stožera 91. zrakoplovne baze na Plesu. Prema priopćenju MORH-a od 9. svibnja, u sklopu velike rotacije zapovjednika u OS RH, predviđeno je da pukovnik Ninić 1. siječnja 2018. preuzme dužnost zapovjednika 91. ZB, dok će dotadašnji zapovjednik baze brigadir Michael Križanec avanzirati na dužnost načelnika stožera i zamjenika zapovjednika HRZ i PZO. Novi zapovjednik HRZ i PZO bit će brigadir Mato Mikić.

Natporučnici Alić i Oštrić sa svojim nastavnicima bojnicima Brajkovićem i Milatovićem

Pred bojnikom Jagodićem je brdo posla. Osim dosadašnjeg rada u povjerenstvu za nabavu novih aviona, predstoji mu nastavak tog zahtjevnog posla, ali i priprema eskadrile za prihvat buduće nove tehnike. To uključuje vjerojatno i pojačani nastavak obuke novih borbenih pilota, kako bi bazen pilota za nove avione (ako zaista dođe do njihove isporuke u razdoblju od 2020. do 2022. godine) bio što veći. Još prije dvije godine, nakon povratka svih MiG-ova s remonta u Ukrajini, istaknuto je kako nema dovoljno pilota nadzvučnih aviona, zbog čega je pojačan plan i program obuke kako pilota, tako i tehničara. Broj pilota u Eskadrili borbenih aviona klasificirani je podatak. Za sada posljednji piloti koji su prošli kroz sustav preobuke za pilota nadzvučnih aviona MiG-21 su natporučnici Šime Alić i Krešimir Oštrić, dotadašnji nastavnici letenja u Eskadrili aviona 93. ZB u Zemuniku. Voditelj obuke za natporučnike Alića i Oštrića bio je zamjenik zapovjednika Eskadrile borbenih aviona bojnik Christian Jagodić, dok su im bojnici Zvonimir Milatović i Mario Brajković bili nastavnici letenja. Prvi samostalni let Alić i Oštrić izveli su 26. svibnja ove godine, da bi završetkom preobuke stekli treću kategoriju spremnosti na borbenom avionu MiG-21.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.