Procvat nabava u MORH-u: MOL-ovi, GEM-ovi, Enhanced Peregrine, PzH 2000 i OOB!

 

S prvim danom prosinca i očito kao uvod u novu poslovnu godinu Ministarstvo obrane oglasilo je nekoliko javnih nabava, pri čemu se kao najzanimljivije izdvajaju natječaji za godišnje održavanje mobilnih obalnih lansera (MOL-ova) Hrvatske ratne mornarice, te godišnje održavanje radarskih sustava GEM SC-2050 XS, kao i fantomskih radara sustava Enhanced Peregrine. MORH je također objavio i poništenje natječaja za softverski sustav za upravljanje bojišnicom C2BMS, vrijednog 560 tisuća kuna. Natječaj je objavljen nedavno – 16. listopada, a rok za dostavu ponuda bio je 10. studenog ove godine. Bez obzira na poništenje, moguće je da će se ovaj natječaj ponovno objaviti.

MOL ide u remont?

Više sreće bit će valjda s dva novoobjavljena natječaja. Prvi se odnosi na godišnje održavanje mobilnih obalnih lansera (MOL-ova) HRM-a, u vrijednosti od 800 tisuća kuna bez PDV-a. Riječ je o okvirnom sporazumu s više gospodarskih subjekata, u trajanju od čak 7 godina. Jamstvo za ozbiljnost ponude tražit će se u 2. stupnju nadmetanja, a jamstvo za uredno ispunjenje ugovora pri samom njegovom potpisivanju. Ponuditelji, među kojima MORH računa i zajednice ponuditelja, trebaju dostaviti i dokaze svoje tehničke i stručne sposobnosti, odnosno popis ugovora o uslugama (u ovom slučaju servisa/godišnjeg održavanja) MOL-ova ili sličnih sustava izvršenih u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom 3 godine koje prethode toj godini. Kao i nebrojeno puta do sada, kriterij za odabir ponude je najniža cijena, a rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanje je iznimno kratak – 16. prosinac do 11 sati. To i ne bi trebalo čuditi, budući je riječ o pregovaračkom postupku s prethodnom objavom, dakle o postupku koji je već neko vrijeme u tijeku.

Popravljat će se i razni radari

Istodobno, MORH je objavio i natječaj za godišnje održavanje vojnih stacionarnih radarskih sustava GEM (tip SC-2050 XS) i sustava Enhanced Peregrine. Kao i u prethodnom slučaju, radi se o pregovaračkom postupku s prethodnom objavom, koji bi trebao rezultirati sklapanjem okvirnog sporazuma s više gospodarskih subjekata. Ovaj sporazum trebao bi trajati 5 godina, a prema trenutnoj procjeni stručnjaka iz MORH-a vrijedan je 2.257.714,28 kuna bez PDV-a. Usluga će se izvršavati na lokacijama radara i u kapacitetima ponuditelja, a iznimno uslijed otkaza (kvara) i prema potrebi naručitelja (MORH), dok će točne lokacije svakog pojedinog radara, kao i broj radarskih sustava, biti dostupne u 2. stupnju postupka nabave. Jednom kad se potpiše, ugovor će biti klasificiran stupnjem tajnosti „povjerljivo“ jer će izvršitelji, tijekom izvršenja ugovorne obveze na brodovima, ostvariti uvid u klasificirane podatke stupnja tajnosti „povjerljivo“. To znači da i ponuditelji (gospodarski subjekt i odgovorna osoba gospodarskog subjekta) moraju imati Certifikat poslovne sigurnosti pravne osobe stupnja tajnosti minimalno „povjerljivo“. Ponovno je kriterij najniža cijena, a rok za dostavu ponuda, kao i u prethodnom slučaju, sredina je prosinca, tj. 16. prosinac do 10 sati. Osposobljavanje radara „Enhanced Peregrine“ najavljeno je prije više od dva mjeseca, a 1. listopada saborski Odbor za obranu dao je pozitivno mišljenje MORH-u za ovu nabavu. O tome ima li smisla obnavljati ove nesretne radarske sustave – prvenstveno Enhanced Peregrine, ali i GEM-ove, već smo pisali na portalu Obris.org, no lijepo je vidjeti da se ipak nešto pokrenulo i po tom pitanju.

Sustav PzH 2000 stiže u Hrvatsku!

Pokrenulo se i po nekim drugim pitanjima. Vlada je prošloga tjedna, u srijedu, 26. studenog, na zatvorenom dijelu 195. sjednice, dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u razdoblju od 2015. do 2018. godine. No, o čemu se točno radilo – Vlada nije željela objaviti, jer je predmetna odluka bila klasificirana stupnjem tajnosti „ograničeno“. Zato je sve detalje onda objavio Jutarnji list, iz čijih je redova, uzgred budi rečeno, došao i aktualni glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

Prema izvorima Jutarnjeg, Vlada je kroz naredna 4 godišnja proračuna osigurala 300 milijuna kuna za kupnju 12 njemačkih Panzerhaubitza (PzH 2000). Neslužbeno se saznaje da bi prve haubice mogle stići već početkom godine, a namjera je pokazati ih na vojnoj paradi povodom 20. obljetnice akcije Oluja. Za potrebe prijevoza PzH 2000 MORH sljedeće godine namjerava nabaviti i nove, veće i snažnije „labudice“, no o tome ćemo pisati tijekom narednih nekoliko dana. Nabavu PzH 2000 ovoga je ljeta također amenovao saborski Odbor za obranu, i to nakon popravnog ispita uzrokovanog nedolaskom dovoljnog broja uvaženih saborskih zastupnika/članova Odbora na sjednicu na kojoj se raspravljalo o nabavi vojne opreme do sada neviđene u OS RH. I tada smo imali primjedbe na zatvorenu sjednicu Odbora s koje su potom procurile informacije, a sada sa žaljenjem možemo konstatirati kako se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Tu nije kraj – kako smo i najavili, sutra, u utorak, 02. prosinca, potpisuje se dugo očekivani i još duže najavljivani ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova. Ugovor će u Muzeju Brodosplita u Splitu potpisati ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave brodogradilišta Tomislav Debeljak, a njime će se regulirati uvjeti izgradnje 5 obalnih brodova za potrebe Obalne straže i HRM-a.

Bez obzira na nimalo ugodan izgled hrvatskog obrambenog proračuna, lijepo je zaključiti: „Eppur si muove“!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.