Otvorene konačne ponude za OOB

 

Šest mjeseci nakon posljednje službene obavijesti o razvoju natječaja za izgradnju obalnog ophodnog borda, danas se Ministarstvo obrane oglasilo priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“U Samostalnom sektoru za javnu nabavu Ministarstva obrane RH, danas, 24. ožujka 2014., izvršeno je otvaranje konačnih ponuda s cijenom u nadmetanju za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova (jedan prototip i četiri serijska), u prisustvu svih gospodarskih subjekata koji su sudjelovali u nadmetanju: tvrtka „Brodosplit“, Zajednica ponuditelja „Leda-Korčula“ i njemački „Fassmer“, Zajednica ponuditelja „NCP Grupa“ i nizozemski „B. V. Scheepswerf Damen Gorinchem“, Zajednica ponuditelja „Montmontaža-Greben“ s tvrtkom „Radež“, te Zajednica ponuditelja „Uljanik“ i „Tehnomont brodogradilište Pula“. Nitko od ponuditelja nije imao primjedbe na provedeni postupak. Povjerenstvo će u roku od 30 dana izvršiti pregled pristiglih ponuda i donijeti konačnu odluku, a sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.”

Ipak novi OOB?

Ipak novi OOB?

Prema ovoj obavijesti, ne dogodi li se ništa neočekivano, prvi dio natječaja za izgradnju OOB-a mogao bi biti okončan krajem travnja. I bez ove umjereno optimistične vijesti, činjenica je da projekt radikalno kasni, o čemu smo pisali i na portalu Obris.org, te da će se kašnjenja i nastaviti. To je, što izravno što između redova, najavila i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra na sjednici saborskog Odbora za obranu, održanoj 12. ožujka ove godine. Ujedno je Tafra obrazložila i odljev dijela financijskih sredstava namijenjenih za OOB:

“Drugi kapitalni projekt za Ministarstvo obrane je projekt “obalnog ophodnog broda” – smanjuje se za 35,5 milijuna kuna, od čega se iznos od 15,5 milijuna kuna preraspodjeljuje za nabavu Panzerhaubitze 2000, također kao višegodišnje financiranje… 10 milijuna kuna se planiralo u proračunu, i sad mu s ove pozicije dodajemo još 15,5 – što će ukupno iznositi 25,5 milijuna kuna. A iznos od 20 milijuna kuna se smanjuje. Na ovaj način, na projektu “obalnog ophodnog broda” ostaje 25 milijuna kuna, za koje smatramo da će biti dostatne do kraja ove godine. Budući da će konačno otvaranje ponuda za projekt “Obalnog ophodnog broda” biti 24. ožujka – znači, za nepunih dva tjedna – pomaknuti proces, u postupku nabave, imali smo iz razloga što su sami brodari zatražili pomicanje unutar zakonskog roka… do podnošenja konačne ponude… i mi smo tom zahtjevu udovoljili, tako da nakon otvaranja konačne ponude – znači, svih pristiglih ponuda – ostaje rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Naša procjena je da do kraja godine nema mogućnosti da prototip broda bude izgrađen u cijelosti – nego, da će iznos predviđenog novca, koji je ostao na projektu – 25 milijuna kuna – biti dovoljan za fazno plaćanje brodaru… do faze – do kraja godine – izgradnje obalnog ophodnog broda.”

Tako se, u najboljem slučaju, do kraja godine može očekivati početak izgradnje prototipa broda. Pri tome, i ovakav (donekle reduciran) razvoj događaja bitno je više od brojnih prošlih najava, nakon kojih se u pravilu događao samo – ćorak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.