Adria-Mar: Natječaj za eliminaciju neozbiljnih

 

Tri dana nakon MORH-ove objave natječaja za izgradnju 5 obalnih ophodnih brodova još uvijek se sliježu dojmovi i grupiraju snage koje mogu udovoljiti uvjetima natječaja. Pri samom spomenu vojne brodogradnje, na pamet brzo padne tvrtka Adria-Mar, koja se posljednjih godina najčešće spominjala kao brodograditelj za Libijsku mornaricu iz doba Moamera el-Gadafija.

Proteklih godina Adria-Mar se zalagao za očuvanje vojne brodogradnje u Hrvatskoj, te se krajem 2010. to poduzeće javilo i na natječaj za kupnju splitskog Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO, iz sastava Brodosplita) i brodogradilišta Kraljevica, no ponuda nije zadovoljila uvjete. Zajedno s još 3 brodogradilišta (NCP Šibenik, Tehnomont Pula i Montmontaža Greben), Adria-Mar je u srpnju 2011. žestoko prosvjedovao protiv najave tadašnje premijerke Jadranke Kosor da će Vlada izgradnju ophodnih brodova dodijeliti izravno Brodosplitu, bez raspisivanja javnog natječaja. Svojedobno je predsjednik Uprave Adria-Mara Mladen Šarić čak pregovarao s Ministarstvom obrane RH o izgradnji patrolnih brodova po uzoru na one izgrađene za Libiju. Štoviše, ponudio je da će njegova tvrtka prvi brod za obalnu stražu izgraditi o vlastitom trošku, a ostalo bi ovisilo o zadovoljstvu MORH-a napravljenim.

S obzirom na iznimnu zainteresiranost Adria-Mara za opstanak i nastavak vojne brodogradnje u Lijepoj našoj, nimalo ne čudi njihova spremnost za netom raspisani natječaj. O tome smo kratko porazgovarali s Hrvojem Oreškovićem, inžinjerom brodogradnje iz tvrtke Adria-Mar Brodogradnja.

Mi pozdravljamo tu odluku Ministarstva obrane i, rekli bi, „Napokon!“. Nakon dugo vremena je raspisan očekivani natječaj“, rekao nam je Orešković, ponovivši time zapravo stav koji se čuje i od drugih manjih domaćih brodograditelja. Što se Adria-Mara tiče:

Mi ćemo se svakako javiti, zajedno sa zajednicom ponuditelja, koja je osnovana. I, prema natječajnoj dokumentaciji koja je zasad objavljena, ne vidimo zapreka za to.

Kad kažete „zajednica ponuditelja“ – što je to zapravo?

Zajednica ponuditelja je skup određenog broja kompanija, koje će zajednički predati ponudu. Znači, postoje određeni uvjeti, koje Zajednica ponuditelja treba zadovoljiti – i ta Zajednica ponuditelja će te uvjete zadovoljiti!

Dakle, ne vidite nikakav problem i dat ćete ponudu?

Tako je, ići ćemo s ponudom. Ovo je preliminarni krug, u kojem se ocjenjuje tehnička i financijska sposobnost ponuditelja da se uopće natječu. Znači, to je jedan logičan slijed, jedan logičan prvi korak – da se eliminiraju neozbiljni ponuditelji. Znači, da natječajna komisija ne bi gubila vrijeme na analizu neozbiljnih ponuda.“

A što nakon toga?

Što se tiče drugog dijela – koji će uslijediti nakon prvog dijela natječaja, u kojem će biti zadane tehničke specifikacije – tada ćemo vidjeti točno kakve su. Da li su općenitog tipa, ili, na neki način fiksiraju određena projektna rješenja. I tada ćemo ih, naravno, ocijeniti, i u skladu s time dati i našu ponudu.“

 

Maketa Adria Marovog obalnog patrolnog plovila PV 30

Maketa Adria-Marovog obalnog patrolnog plovila PV 30

 

Na jučer završenoj izložbi ASDA 2013 Adria-Mar je prezentirao svoje ophodne brodove, a kako je priredbu posjetilo i izaslanstvo libijskog Ministarstva obrane – nije isključeno da ova zagrebačka tvrtka nastavi i s programima opremanja i remonta libijske mornarice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.