Prisega kadeta – 1. faza transformacije HVU-a

 

Prva faza transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u visokoškolsku nastavnu ustanovu jučer je svečano okončana prisegom prvog naraštaja kadeta novih sveučilišnih studijskih programa. Ukupno je prisegnulo 97 novih kadeta i kadetkinja, a njih 91 obrazovat će se prema jednom od dva nova studijska programa – Vojno inženjerstvo ili Vojno vođenje i upravljanje. Šest kadeta obrazovat će se za zvanje vojnog pilota. Programi, razvijeni u suradnji OS RH i Sveučilišta u Zagrebu, odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene obrazovanju budućih časnika OS RH. Prvostupnike bi, nakon završetka studija i sa startnim časničkim činom poručnika, trebalo čekati radno mjesto u Oružanim snagama.

Osim polaznika iz Hrvatske, na novim se programima školuju i 4 kadeta iz inozemstva – dva iz BiH, te po 1 iz Crne Gore i Makedonije.

————————

————————

Vojni sveučilišni preddiplomski studiji trajat će osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova. U nove su programe, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u kopnenoj vojsci. Uz pretežitu obuku u prostorima HVU-a i nastavno-obučnim središtima i poligonima OS RH, dio nastave izvodit će se u specijalističkim nastavnim prostorima sastavnica Zagrebačkog sveučilišta – što je posebno važno, budući da takve obrazovne aktivnosti već dugo nisu bile u obrani provođene na prostoru današnje Republike Hrvatske.

Čak dva govornika, Vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović i ministar znanosti,  obrazovanja i sporta Vedran Mornar u svojim su govorima istaknuli kako se budući kadeti školuju za sve zadaće, pa i za obranu od elementarnih nepogoda poput aktualnih poplava. Josipović je naglasio i da je „razvoj OS strateški interes Hrvatske“, te da će Vlada i on osobno, unatoč gospodarskim teškoćama, učiniti sve u okviru danih mogućnosti da OS imaju najbolja sredstva. „Preuzeta je obveza da se sredstva za Oružane snage neće smanjivati. Cilj je da ona iznose 2 posto BDP-a i taj cilj ćemo, vjerujem, pobjedom nad gospodarskom krizom i ostvariti“, rekao je Josipović. Naravno, pri tome treba imati u vidu i razlike između redovitog djelovanja i zahtjeva OS RH, koji su načelno dobro poznati, i ovakve nove obrazovne aktivnosti – koja bi posebno tijekom ove prve godine provođenja pred nadležne lako mogla staviti niz novih te dosad nepoznatih izazova (akademske, koordinacijske i financijske prirode).

Unatoč brojnim obećanjima i prigodno lijepim riječima, ova svečanost svojevrsno okončava predigru, i predstavlja uvod u prvi čin praktične transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u pravu i priznatu vojno-obrazovnu instituciju – započinjanje provođenja nastave sveučilišne razine. Drugi čin će tu predstavljati podržavanje i održavanje kvalitete nastave i nastavnih programa, a treći je čin – proširivanje broja smjerova i fakulteta koji bi se uključili u ovaj projekt, te jačanje kvalitete pojedinih programa i predmeta. Transformaciju HVU-a najavio je još početkom prošle godine njegov ravnatelj, general Slavko Barić u intervjuu za portal Obris.org. Odlukom iz srpnja 2013. Vlada je i formalno otvorila put ustrojavanju posebnih studijskih programa za OS RH, definirajući Fakultet elektronike i računarstva kao nositelja studija vojnog inženjerstva i Fakultet političkih znanosti kao nositelja studija vojnog vođenja i upravljanja. Nadajmo se da je to tek početak jednog ozbiljnog te održivog razvojno-obrazovnoga procesa!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.