Preinake na OH-58D zbog pušaka VHS-2

 

Sredinom ovoga mjeseca obrambeni se sustav RH pohvalio sve većom samostalnošću hrvatskih pilota na još uvijek za nas novim helikopterima OH-58D. Tada su, od 12. do 17. rujna, hrvatski piloti (i tehničari) odradili prva potpuno samostalna taktička borbena gađanja i raketiranja iz HRZ-ovih „Indijanaca“. Budući se sudjelovanje i uloga dijela američkih instruktora polako približava kraju, vijest o samostalnosti hrvatskih posada i nije baš bila sasvim iznenađujuća. No pomalo iznenađujući dio čitave priče bio je onaj iz MORH-ovog priopćenja u kojem se navodi da se iz OH-58D pucalo na mete i jurišnom puškom, i to puškom Heckler&Koch G-36CV.

U svjetlu trenda velike afirmacije domaće jurišne puške, koja je netom prije vježbe na Slunju postala i službeno naoružanje 7. HRVCON-a odaslanog put operacije „Resolute Support“ u Afganistanu, a upravo ovih dana na mala vrata ulazi i u MUP, upotreba H&K G-36CV na helikopterima OH-58D bila je pomalo neočekivana. Zato smo objašnjenje potražili u Ministarstvu obrane RH.

„Pucanje iz helikoptera OH-58D odrađeno je s puškom Heckler&Koch G-36CV zbog tehničkih preduvjeta. Naime, na cockpitu helikoptera OH-58D ugrađeni su nosači za američku pušku M-4 koja je istovjetna puški Heckler&Koch G-36CV, što znači kako se hrvatska puška VHS-2 ne bi mogla ‘usidriti’ u postojeći nosač’“,

pojasnili su nam iz Samostalne službe za odnose s javnošću MORH-a. No u planu je, tvrde na Krešimirovom trgu, pripremiti helikoptere OH-58D za prihvat i upotrebu domaće puške karlovačkog HS Produkta:

„Napominjemo da je planirano, u suradnji sa tvrtkom proizvođačem puške VHS-2 iznaći rješenje preinake i prilagodbe nosača na cockpitu helikoptera OH-58D kako bi se stvorili preduvjeti za korištenjem VHS-2 kao osobnog naoružanja letačkih posada na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.“

Na koji način i kada će se provesti potrebne prilagodbe spomenutih nosača za osobno naoružanje posade još uvijek nije poznato.

———————–

———————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.